Vianočka aj Veľkonočka (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Je to obyčajný sladký,biely koláč,ktorý u nás nechýba ani na Veľkú noc,ani na Vianoce. Je trochu prizdobený,aby nám pripomínal sviatky,ktoré práve prebiehajú.Ja ho mám nafotený z Veľkej noci,ale chýbať nebude ani teraz na Vianoce.

35 minút
príprava
50_60 minút
na 170-150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie.
  2. Z 1 dcl teplého mlieka,lyžičky cukru trochu múky a droždia zapravíme kvások.Po vykysnutí ho vlejeme do osolenej múky,s prídavkom ostatného cukru,citrónovej kôry,vanilku,žĺtky,rozpustené maslo,podľa potreby dolejeme teplé mlieko.Cesto vymiesime na doske do hladka.Do dobre vymieseného cesta pridáme umyté a očistené hrozienka /môžu byť aj na rezančeky pokrájané mandle./Cesto vložíme naspäť do misy a necháme kysnúť.Musí dobre nakysnúť.
  3. Potom po vykysnutí ho rozdelím na tri diely.
  4. Diely rozšúľam.
  5. Zapletiem z nich vrkoč.
  6. Medzi tím si vymastím formu na bábovku.
  7. Cesto prenesiem do nej.Snažím sa mať dno formy zaplnené tak,aby sa pletence spojili.Po vložení do formy,ešte cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 15 minút.Takto sa pletence pekne pospájajú.Bok formy sa odoberie.Ja som to tu na foto zabudla urobiť.Potrebný je len spodok formy.
  8. Potriem rozšľahaným žĺtkom.Pečiem vo vopred vyhriatej rúre na 170 0C asi 20 minút,potom teplotu stiahnem na 150 stupňov,aby bola dobre vianočka prepečená.
  9. Upečená vianočka aj veľkonočka.
  10. Potom už len prizdobím.Ospravedlňujem sa,teraz mám ešte fotografie z veľkonočky.Na čerstvú vianočku by bolo priskoro.
  11. Je to pekný symbol.Na Vianoce bude dozdobená vianočnými ozdobami.