Vežičky s mäsovo-šampiónovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Vežičky z lístkového cesta uviedla na Vareche prednedávnom @alzbetka2. Sľúbila som jej recept takýchto vežičiek s teplou omáčkou, takže sľub plním. Sú vhodné ako predjedlo alebo ľahká večera.

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Lístkové cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5cm.Mne vyšli 12ks + 24 ks s rovnakým priemerom a v strede s otvorom. Ukladáme na seba:plné koliesko a 2 kolieska s otvorom. Aby sa zlepili potierame ich vaječným bielkom a vrchné žĺtkom. Môžeme posypať soľou alebo sezamom.
  2. Pečieme pri pri 180 stupňoch 20 min.
  3. To čo nám zvýši po vykrajovaní dáme tiež upiecť a máme chrumkanie ku telke.
  4. Na omáčku podusíme na oleji cibuľu a cesnak, pridáme na malé kocočky porezané kuracie mäso a o chvíľu aj šampióny. Osolíme, okoreníme, pridáme papriku, podlejeme vodou a dusíme asi 30 minút.
  5. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, prilejeme mlieko a povaríme. Osolíme, okoreníme.Odstavíme z ohňa a vmiešame syr.
  6. Tento syrový bešamel pridáme k mäsu a omáčka je hotová.
  7. Ako prílohu som použila pečenú zeleninu: pokrájaný baklažán, cuketu, pór, cibuľu, cesnak, sladké zemiaky a paradajky premiešané so soľou, korením, olivovým olejom a bylinkami.Pečené 20 minút pri 180 st.
  8. Servírujeme vežičky naplnené mäsovo - šampiónovou omáčkou. Ako prílohu môžeme použiť pečenú zeleninu.