Veterníky z celozrnej špaldovej múky fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 10. mája 2014
Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept)
Foto: mesiar50

Pracovný postup je vlastne ten istý ako pri tradičných veterníkoch z pšeničnej múky.

Suroviny

Suroviny na odpaľované cesto:
200 g
200 ml
100 ml
4 - 5 ks
4 ČL
štipka
Vanilkový krém :
2 ks
500 ml
4 PL
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Vodu a olej privedieme do varu.Nasypeme do nej múku a cesto odpaľujeme.Túto akciu prevádzame už na slabšom plameni.Miešame poctivo cca. 2-3 min. pokiaľ nedostaneme lesklé cesto.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na obrázku máte možnosť vidieť cesto už po odpálení.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám dielo ochladne na toľko že nám teplotu znesie prst ruky vmiešame doň vajíčka. Záleží na tom,že aké sú veľké.Ja som musel použiť 5 ks.Medzičasom primiešame aj kryštálový cukor a štipku soli.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vymiešané vajcami by nemalo byť vláčne.Klzalo sa mi z varechy do nádoby, len veľmi pomaličky.No keby bolo moc husté tak ho zvláčňujeme pridaním vajca.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto naplníme do cukrárenského vrecka. Ďalej vytláčame kopčeky na plech vystlaný papierom na pečenie.Ja som nanášal na papier dva kruhy a tretí kruh som stočil do stredu veterníka.Moje boli docela veľké.Spodok veterníkov bol cca.6-8 cm v surovom stave.Cesto na veterníky som pofrkal medzi prstami viackrát studenou vodou a piekol som ich nasledovne: Rúru som si predohrial na 200 C.Pečieme pri 200 st.C. 15 minút a ďalej ich dosúšame pri teplote 170 st.C.cca.30 minút.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po ukončení pečenia som ich po jednom vyberal z rúry a za horúca som ich prekrojil aby z nich vyfučala para.Dvere na rúre som zakaždým privrel.Na udržanie horúcich veterníkov v ruke som použil dve servítky.Na krájanie je dobré použiť zúbkový nôž ktorý používame aj na krájanie chleba.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tomto obrázku máte možnosť vidieť plnenie veterníkov.Tie v zadu pri stene čakajú na inakší krém.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veterníky zo špaldovej múky som dnes robil druhý krát.Prajem vám dobrú chuť priateľia.

    Veterníky z celozrnej špaldovej múky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marianne
Ty si neskutocny @laci :-) mas to za 5* tu uz nemozu namietat nic ani zatracovaci cukru...ani med by nemusel byt zly...co povies?
eviana
@mesiar50 , Lacko, nádherná práca... viem aká je špaldová múka potvorka, robila som z nej hocičo, ale na toto by som si veru s ňou netrúfla... Máš môj obrovský obdiv, veterníky sú nádherné, si nesmierne šikovný a kreatívny :)
pusta
lacikám, krásne, dolu klobúk pred tebou, si šikovný veľmi.
martamm
Laci, veľká pochvala, krásne, racio veterníčky, si dôkazom toho, že človek dokáže vyčariť kulinárske špeciality aj zo zdravých surovín, len tak ďalej :)
kukulienka71
Ja už som videla aj tie tvoje predošlé, z bielej múky, aj tieto sú nádherné, zahanbíš aj niektoré ženy týmito svojimi zručnosťami! Fakt,klobúk dolu pred takým všestranným mužom v kuchyni,ako si ty! Tvoj recept si ukladám ;-)
radost
@mesiar50
i ja som prišla zrobiť "pukerlík"..si v kuchyni mužský preborník..šikovný chlap..závidím tvojej žene..vie o tvojej vysokej cene..??moju závisť v dobrom cháp..:-)
alex37
majster @mesiar , no niet čo dodať, dobré a pekné sa veru samé chváli, vidíš ako ti ženy ku kolenám padajú jedna za druhou :-), xi, xi
mesiar50
@marianne
Vieš Marianka mi máme radi sladké.Cukor sa dá regulovať podľa toho kto aké má rád.Med ? ..to je dobrý tip..nabudúce vyskúšam.Ďakujem ti pekne.
alex37
@kukulienka71 , ale nám predsa ide o ich kuchárske umenie, to sa nepočíta :-))) a možno sa chlapi doma pochlapia ;-)
mesiar50
@eviana
Máš pravdu Evička.Špaldová múka sa,,správa´´celkom ináč ako ostatné múky no aspoň pri tomto koláči to bolo jasne badať.Zopár hodín som sa narozmýšľal ako zosúladiť pomer múky k oleju a vode aby cesto nebolo moc riedke,alebo husté.Ďakujem ti za pekný komentár.
monda
tak sa ti krásne podarili,, klobúk dolu,, @mesiar50 , to chce pochvalu riadnu, veľmi pekné a určite chuťovo vynikajúce :-)) len tak ďalej , veľa šťastia prajem pri tvorbe ďalších koláčikov :-))
mesiar50
@radost
Takýchto skvelých ľudí ako si ,ty by potrebovala varecha viac.Ten nick sa hodí k tvojej osobe.Rozdávaš ľuďom iba radost.Ďakujem ti pekne
mesiar50
@alex37
Nepreháňaj to milá alex37.A ináč moja pani tu sedí vedľa mňa xi xi.
Nedávno som jej čítal rým od @radost.Nemus íte sa báť je to mierumilovná žena.I keď vy sa ani nemusíte báť ste od nej ďaleko no ja som podstatne bližšie.Vďaka.
havino
tak Laci, vysoká latka, ja sa s tebou teším, veľká poklona, pretože viem, čo to je meniť náhrady múk a nech je to kvalitné a aj chutné a zvlášť u odpaľovanom ceste, to ja mám v pláne už dlhšiu dobu nakoľko môj dia má veterníky obvzlášť rád, takže si mi dodal sil a chuť, že sa to dá a že si rovno začal až celozrnnou špaldovou, ja by som len špaldovou, tak snímam klobúk ešte raz, naozaj a úprimne, ved vieš z FB, že ja už len s náhradami pečiem
daguska
Nádherné veternícky si napiekol.Mne sa prevelmi pácia tie tvoje "mega",také velikánske.Este stále mám pred odpalovaným cestom respekt,ale urcite to prekonám.Ved aj sunku sme so svagrm robili tieto sviatky po prvý raz,a bola vynikajúca.Asi len mám zbytocnú obavu.No,sikovný si,to je fakt.
ariela6
tak si znova na vareche pekne si upiekol ja by som si netrufla a chutili ti lepšie ako s bielej muky
denyany
Odpadla som, hneď takto zrána vidieť takú dobrotu, a nemôcť ochutnať! Patrím k tým ,,šikovniciam", ktorým sa ešte odpaľované cesto nepodarilo/teda cesto hej, ale upečené bolo o ničom/. Ako som už niekde písala, tento rok som ešte odpaľované neskúšala a nedomrvila, ale chystám sa, tak v piatok skúsim podľa tohto receptu.
mesiar50
@havino
Ahoj Tanicka.Ta latka bola aj pre mna vysoka.Uz len preto, ze spaldovu muku som mal prvy krat v ruke pred dvoma dnami.Iste si videla moje fotky na FB z nepodarkami veternikov prave z tohto cesta.Dlho som zhanal podobny recept na nete aby som sa nejak inspiroval,no nenasiel som ani len podobny.A Kedze som ho ,,poskladal' hlavne pre tych ktory maju rozne zdravotne potiaze a nemozu konzumovat ine muky a pravdaze som myslel aj na ludi zdravo sa stravujucich sa tymto dnom vzdavam autorskeho prava tohto receptu.Od vtedy som ich robil uz dvakrat,kedze mojej ,,starkej'sa pozdavaju.Vcera mi prikazala,aby som vam sem natukal,ze su lepsie ako z bielej muky.Poznam ta ako solidnu a sikovnu zenu tvoj komentar mi spravil radost.Dakujem ti.
valeri
toľko pochvaly som tu na Tvoje veterníky čítala, že ja už napíšem len, že sa ku všetkým pripájam a recept si ukladám. Moja skúsenosť so špaldovou, ktorú som raz použila, nebola dobrá, odvtedy ju nepoužívam, len celozrnnú a niekedy aj ražnú. Ale navnadil si ma vyskúšať ju ešte raz.
mesiar50
@daguska
Pekne ta zdravim daguska.Tak ako,uz mas otvorenu masiaren.?Idem na sunku.Gratulujem ti este raz.No respekt pred odpalovanym cestom mam samozrejme aj ja dodnes.Ten respekt treba raz aj tak prekonat.Tu na vareche je nespocetne mnozstvo dobrych receptov na odpalovane cesto.Som,ale toho nazoru,ze video a rozne poucne fotky su velmi super a uzitocna vec,ale nenahradia prax ktora musi byt uz pri hocijakej pracovnej cinnosti.Veterniky som uz robil asi 20x.
Najcastejsie chybi pri vyrobe veternikov je nedostatocne prepecenie vyrobku a po vybrati z rury splasnu.Predist sa da tomu tak ako pisem aj v recepte,ze ich vyberam z rury po jednom kuse a okamzite ich rozkrajujem.Vacsi trapas nam moze nastat vtedy ked samotne cesto sa nam nedviha.Cesto sme pravdepodobne zle odpalovali,alebo bolo moc riedke.Moze to zavinit aj samotna receptura,kde ten pomer surovin nie je spravne zladeny. Pripadne skoro otvorene dvierka na rure.Si velmi sikovna zvladnes to.Dakujem ti za mily komentik a prajem ti peknu nedelu
mesiar50
@ariela6
Ahoj.Rad ta vidim.Neodisiel som z varechy a ani som na nu nezanevrel.Sledujem ju aj zo zahranicia,ale tabletom tam neviem pridavat komenty.Nemaj obavy zvladnes to aj ty,ked nie na prvy krat tak na druhy krat.Skus spravit veterniky najprv z bielej muky.Recept od tej sefkucharky co mam aj na vareche je OK.(Profiteroles 2 krat)Tieto veterniky su chutovo samozrejme inaksie.Manzelka sa vyjadrila k tejto teme pozitvne.Aj mne sa pacia chutovo tak isto.Dakujem ti ariela6 a zelam ti peknu nedelu.
daguska
@mesiar50 , dakujem za povzbudive slova,urcite sa do toho pustim uz velmi skoro,ba mozno aj dnes,tento druh zakuskov mame radi,veterniky som ako dieta zbozñovala.Je naozaj pekna nedela,tak sa ju pokusim osviatocnit skvekym veternikom.Dakujem, a aj ja tebe prajem prijemny den.Povzbudzujuce priatelske slova su motivujuce.
mesiar50
@denyany
Nemusis odpaduvat mila denyany,lebo v piatok ich budes mat.Nemusis ich robit prave podla mojho receptuKed ti v rure cca.po 15-20 minut narastu tak to mas vyhrate.No doporucuje ti aby si ich rozkrajovala za horuca ako to robim v tomto recepte aj ja.Iste to neviznelo skromne,ale ja to tak robim uz takto davnejsie a dari sa mi.Dakujem ti pekne
mesiar50
@valeri
Ja som sa bal tejto muky ako cert svatenej vody.No su v mojom blizkom okoli ludia co nemozu biele muky.Na nete som videl rozne kolace zo spaldy,ale veterniky nie.Tak som zopar veternikov pokazil pokial som dosiel nato ze ,co a kde..Ako som uz pisal viacerim treba to rozkrojit za horuca a veterniky nesplasnu.Dakujem ti.
marienka44
@Mesiar50 ,raz soim robila veterniky a neuspesne. :-). Tvoje sú výstavné a spaldove!!!!
Pamatam si rady autorky môjho receptu: rozkrajovat za horúca (ako Ty).
Len ona davala aj trochu PDP do cesta. Vyskusaj, mozno to pomoze k rastu veternikov. Vajicka postupne pridavala este do horuceho cesta. Prajem peknu nedelu.
mesiar50
@marienka44
Mas absolutnu pravdu marienka44.To rozkrajovanie po upeceni nie je moj vymysel,no viackrat je ten,,tah' odskusany a mozem potvrdit na 90%,ze pokles veternikov sposobuje para vzniknuta v jadre vyrobku.Samozrejme toto cesto je konzistencne hustejsie a veterniky ,,rastu' pomalsie.No PDP som skusal,ale nedopadlo to slavne i ked som tam spravil ja chybu,ze som sledoval recept a nie vajcia ktore boli vacsie ako zvycajne a tym padom som mal cesto riedke.Dakujem ti za mily komntar a tiez ti zelam krasnu nedelu.
salinka
Parádny recept a neodolateľné úvodné foto. Si majster:-)
babkamt
Kamarát , perfektná práca. Tvoje veterníky sú ukážkové.Toto je už iný level. Dobre nafotené, vysvetlené postupy. Máš môj obdiv:-) Ukladám do kk.
elysa
krásne si sa zasa ukázal , parádna práca...
ywett
tak tie sa ti krásne vydarili, si veľmi šikovný
sandraviglasova
wau! :-) ukladám :-) a aj sa odvážim urobiť, len dúfam, že to dopadne dobre :D
podarili sa ti úžasne, si veľmi šikovný :-)
hyacintka
... naaaadhera... to netreba ani komentovat... :) Nechcem sa opakovat, ale som na teba hrdaaa !
mesiar50
@hyacintka
Srdečne ti ďakujem sestrička zlatá.Pekne pozdravujem všetky sestričky a tvoje kolegine čo ma poznajú prostredníctvom varechy.Želám vám všetkým pekný večer.
kimlo
Laci ty si macher, takéto niečo by som ja nedokázal, výborne si napiekol. Palec hore a 5 hviezdičiek.
kimlo
Laci ty si macher, takéto niečo by som ja nedokázal, výborne si napiekol. Palec hore a 5 hviezdičiek.
kimlo
2x mi to ten blby iPhone odoslal, sorry.
mesiar50
@kimlo
Nevadí,že tvoj koment je dvakrát.Rád som ťa videl.Ďakujem ti pekne priateľu.
janger
Laci, ukazovala som aj tieto tvoje veterniky mojmu muzovi, chvalil ich aj on. Chcela som mu tym tak mierne pripomenut, ze mi slubil, ze na Den matiek upecie a nejako na to zabudol :-(...Tak slubil, ze spravi inokedy :-). No musim ta zase pochvalit, ze sa ti krasne podarili, aj napriek tomu, ze si pouzil iny druh muky. Su ozaj velmi pekne :-).
mesiar50
@janger
Si velmi zlata ze si mu moj vytvor ukazala.Tvoj muz musi byt sikovny kuchar. Ma moj obdiv.Vo svojom okloli poznam malo muzov co radi stravia svoj volny cas pri hrncoch.Samozrejme u mna je situacia podstatne inaksia. kedze pracujem v potravinarskej sfere dlhe roky.Z toho desat rokov som si odkrutil v masovyrobe kde som si ten vstah k vareniu,len posilnil.Dakujem za pekny komentar a pozdravujem tvoju ctenu rodinku.
doboska9
Ja som sa k tomuto super receptu dostala az teraz a hned som ho aj skusila. Prvy krat mi nevysli. Ale tie druhe boli super. Zozali velky uspech cesto je super. Este raz dakujem za super recept.
leea
@mesiar50 Zdravim, mozem sa opytat ako ste robil krem? Ci to staci vsetko hodit do mlieka a miesat? Prepacte mi za taku laicku otazku, ale v peceni som amater zaciatocnik. dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia