Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou

Autor receptu: diabambulka

Vianočná klasika :-))) Medovníčky, akurát naša rodinka ich robí zliepané a pre synčeka sme urobili mackov a nakázal si že chce aby boli v tričku, tak sme ich v rámci svojich možností ozdobili-tak škôlkársky, ale predsa a dôležité je že má z nich veľkú radosť a už sa teším ako si ich nájde babka a starká v krabičke s vianočnými koláčikmi:-)))

3 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Med, cukor a vodu prevaríme. Horúce spracujeme s múkou a medovníkovým korením ( škorica, aníz, klinčeky ). Do takmer vychladnutého cesta pridáme vajcia a sódu bicarbónu zmiešanú s trochou múky. Cesto vypracujeme a necháme aspoň 5 hodín aj celú noc odpočinúť v chladničke. Potom po častiach rozvaľkáme na hrúbku 5 mm ( ak pečieme drobné perníčky a zliepané tak rozvaľkáme na tenšie) a vykrojíme rôzne tvary. Kladieme na slabo vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme veľmi krátko, len čo sa medovníčky nafúknu približne 2-3 minúty a hneď nevyberáme z plechu, pretože sú veľmi mäkké a poškodil by sa nám tvar. Necháme ich chvíľku na ešte horúcom plechu, zatiaľ si na stôl dáme papier na pečenie a až po chvíli, keď sa dajú zobrať ich prekladáme na rovný povrch a necháme vychladnúť. Medovníky natrieme za horúca rozšľahaným vajíčkom. Ak ich ideme zliepať, tak ich nepotierame. Perníčky natierame s plnkouna hrubo, spojíme a namočíme do čokoládovej polevy a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžete si ich ozdobiť aj marcipánom, ktorý tiež vykrojíte formičkou nejaký malý pekný tvar a potom to prilepíte na medovníček obliaty čokoládovou polevou kvapkou vody.
  2. Vyberieme si plnku, ktorou budeme zliepať medovníčky. V každej plnke postrúhame dané množstvo medovníkov na strúhandle ako mrkvu a pridáme ostatné suroviny a zmiešame. Množstvo plnky 1 alebo 2 nestačí na potretie všetkých medovníkov, preto treba robiť dvojitú dávku. Vo vodnom kúpeli urobíme čokoládovú polevu. Roztopíme čokoládu s cerou, pridáme kakao a kvapku oleja.
  3. Zlepené medovníčky máčame v čokoláde ale len z jednej strany a ozdobíme. Marcipán zo sušeného mlieka : 100g pr. cukru, 100g sušeného mlieka, 1PL medu, 15g stuženého tuku, 3 kvapky mandľovej esencie. Vypracujeme cesto , vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré lepíme na medovníky kvapkou vody.
  4. Tieto medovníčky sú hneď mäkké a aj zostanú mäkké. A je ich straaaašne veľa. Ja som dnes robila 1/3 dávky a vyšlo mi okolo 80 kusov a to som robila aj väčšie kúsky ako boli mackovia pre nášho synčeka.
  5. Dobrú chuť:-))) A ešte na zasmiatie tu je škôlkársky pokus o zdobenie, ja sa to časom naučím:-)))