Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou

diabambulka - fotkadiabambulka, 13. decembra 2010

Vianočná klasika :-))) Medovníčky, akurát naša rodinka ich robí zliepané a pre synčeka sme urobili mackov a nakázal si že chce aby boli Zobraziť celý popisVianočná klasika :-))) Medovníčky, akurát naša rodinka ich robí zliepané a pre synčeka sme urobili mackov a nakázal si že chce aby boli v tričku, tak sme ich v rámci svojich možností ozdobili-tak škôlkársky, ale predsa a dôležité je že má z nich veľkú radosť a už sa teším ako si ich nájde babka a starká v krabičke s vianočnými koláčikmi:-)))

3 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
500 g
300 g
250 ml
2 ks
1 PL, mletá
1/2 čajovej lyžičky, mletý
štipka mleté
3 čajové lyžičky
Plnka:
100 g
200-250 g
1-2 PL
Plnka 2 :
70 g,postrúhané
50 g, mleté
200-250 g
1-2 PL
Čokoládová poleva :
100 g
100 g
3 PL
kvapka




Postup

  1. 1

    Med, cukor a vodu prevaríme. Horúce spracujeme s múkou a medovníkovým korením ( škorica, aníz, klinčeky ). Do takmer vychladnutého cesta pridáme vajcia a sódu bicarbónu zmiešanú s trochou múky. Cesto vypracujeme a necháme aspoň 5 hodín aj celú noc odpočinúť v chladničke. Potom po častiach rozvaľkáme na hrúbku 5 mm ( ak pečieme drobné perníčky a zliepané tak rozvaľkáme na tenšie) a vykrojíme rôzne tvary. Kladieme na slabo vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme veľmi krátko, len čo sa medovníčky nafúknu približne 2-3 minúty a hneď nevyberáme z plechu, pretože sú veľmi mäkké a poškodil by sa nám tvar. Necháme ich chvíľku na ešte horúcom plechu, zatiaľ si na stôl dáme papier na pečenie a až po chvíli, keď sa dajú zobrať ich prekladáme na rovný povrch a necháme vychladnúť. Medovníky natrieme za horúca rozšľahaným vajíčkom. Ak ich ideme zliepať, tak ich nepotierame. Perníčky natierame s plnkouna hrubo, spojíme a namočíme do čokoládovej polevy a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžete si ich ozdobiť aj marcipánom, ktorý tiež vykrojíte formičkou nejaký malý pekný tvar a potom to prilepíte na medovníček obliaty čokoládovou polevou kvapkou vody.

    Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou - obrázok 1
  2. 2

    Vyberieme si plnku, ktorou budeme zliepať medovníčky. V každej plnke postrúhame dané množstvo medovníkov na strúhandle ako mrkvu a pridáme ostatné suroviny a zmiešame. Množstvo plnky 1 alebo 2 nestačí na potretie všetkých medovníkov, preto treba robiť dvojitú dávku. Vo vodnom kúpeli urobíme čokoládovú polevu. Roztopíme čokoládu s cerou, pridáme kakao a kvapku oleja.

    Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou - obrázok 2
  3. 3

    Zlepené medovníčky máčame v čokoláde ale len z jednej strany a ozdobíme. Marcipán zo sušeného mlieka : 100g pr. cukru, 100g sušeného mlieka, 1PL medu, 15g stuženého tuku, 3 kvapky mandľovej esencie. Vypracujeme cesto , vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré lepíme na medovníky kvapkou vody.

  4. 4

    Tieto medovníčky sú hneď mäkké a aj zostanú mäkké. A je ich straaaašne veľa. Ja som dnes robila 1/3 dávky a vyšlo mi okolo 80 kusov a to som robila aj väčšie kúsky ako boli mackovia pre nášho synčeka.

    Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť:-))) A ešte na zasmiatie tu je škôlkársky pokus o zdobenie, ja sa to časom naučím:-)))

    Veselé zliepané medovníčky s čokoládovou polevou - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
načo taká skromnosť? veď sú krásne... a mackovia sú rozkošní... krásne sa ti podarili :-)
tothka
Moja, sú skutočne prekrásne, vôbec nie sú škôlkárske. Môžeš byť na seba pyšná, no veru ja by som teda bola. Jednoducho paráááda
tatranka
Krásne medovníčky.Hlavne že budú chutné.Tiež máme radi zliepané a plnené medovníčky.
sandratamer
Hahaha... no strašne sa smejem... :-). Keď je toto na zasmiatie, tak pri tých mojich by si asi umrela od smiechu :-DDD (ani ich radšej tie zdobené nikomu neukazujem a dávam ich deckám pojesť.) No a máš ich krásne, šikulka si..
hubarka35
su peknučke tie medovničky aj ja take zliepane robievam....aj sa poblaznim tolko toho mam v plane z varechy robit-no musim si zoznam spravit...
diabambulka
ahojte všetci, veľmi ste ma potešili:-))) a ty sandratamer si ma aj rozosmiala ako tí moji mackovia:-)))
teriqe
a dnes som bola pysna na to ake lepene medovnicky som upiekla ja :D
a teraz som zostala iba zahambena, klobuk dole ! :)
su krasne :)
etulik
Sú krasnučké a som sa rozhodla, že aj ja urobim konečne tento rok pernicky....:-) Ukladam...:-)
klaura
podarili sa ti ... napiekla som klasické medovníčky, ale už sú skoro zjedené ... urobím takéto zlepované ... krásne sú ...
angela64
už idem na to...síce cesto som zamiesila od svokry ale výsledný efekt bude ako tvoj...robila som ich naposledy asi pred 10 rokmi
diabambulka
držím palce, veríte že toto sú moje druhé medovníky? prvé boli minulý rok na Vianoce a tie skončili v koši, lebo som bola čerstvo presťahovaná v novom nemala som ani váhu a všetko bolo od oka a nevidalo, tento rok sa mi prvý krát podarili a manželovi som už povedala aby mi pozrel niekde aj formičku na zajačiky, že ich budem opäť piecť:-))) tak sa mi smeje že sa u nás udomácnia...
betka11
Zlatá moja treba niekde začať aj keď len pri pokusoch tento ti vyšiel skvelo.
soniatko
jeeej krasne su!!! medovničky su moja srdcovka v akejkolvek forme akehokolvek druhu uz su u mna v KK vdaka
diabambulka
mariaklara, veru už sa na ne chystám aj tento rok, chcem ich urobiť kým bude malý v škôlke a potom mu z toho urobím veselý mikulášky balíček:-) lebo ich zbožňuje, len neviem ako prerazím tú fantastickú vôňu, pretože hneď ako sa vrátime domov zo škôlky už zapne svoje čuchové senzory a hneď sa pýta : maminka čo mi to tu vonia čo si varila a koľko-krát sa aj trafí...
tothka
Práve sa pozerám na tvojich macíkov, včera sme s malou vnučkou piekli macíkov, podľa nej z plastelíny, dnes by som jej ich chcela vymaľovať, takže som si hľadala inšpiráciu a tvoji prišli vhod. Budú ich maľovať aj v škôlke, ale čo dokáže naša ani nie 2apol ročná, no som zvedavá, ale veď deti budú mať radosť.
diabambulka
tothka, veď práve ide hlavne o tú radosť, ja dávam môjmu trojročnému synčekovi aby prilepal ozdoby napríklad tie vločky, kvapla som mu tam troška snehu s ktorým som zdobila a on prikladal :-)
3sandra3
krásne,,, a máme tu marcipán zo sušeného mlieka... ukladám do kk
zifi
Velmi pekne a super recept. Odkladam do KK a budem realizovat.

Len si vo vete "Do takmer vychladnutého cesta pridáme vajcia a sódu bicarbónu zmiešanú s trochou môly" oprav to môly :-)
yogy1972
Su krasne .Tu neni na mieste skromnost ..podarili sa ti na 1*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia