Veselé dulové kompóty

Autor receptu: naninka1

Veĺmi rada zaváram, pečiem a skúšam nové recepty, čo je na mne aj vidieť :-(. Keď vidím niečo nové v telke, alebo na vareche, tak sa snažím vyskúšať to. Netradičné kompóty som robila už dávno, ale keďže toho času je veľmi málo aj zdravie nedovoľuje sa "hrajkať ", tak len zaváram obyčajne a hlavne rýchlo. K takýmto kompótom ma išpirovalo hlavne terajšie obdobie, keď každy straší s krízou, tak som chcela mať aspoň veselé kompóty. Europesimisti si môžu urobiť aj s novým smajlíkom :-€.

Suroviny

Postup

  1. Ja si najsamprv uvarím nálev, aby vychladol. Potom očistím a nakrájam duly. Sú veľmi tvrdé, boli z toho ruka, preto je najlepšie ich oberať, keď ich spáli prvý mráz, sú potom aj sladšie.
  2. Potom si nakrájam na plátky dobre umytý citrón a vyrobim smajlíka. Na dulu priložím plátok citrónu a očká "priklincujem" klinčekami. Ústočka vyrežem z jablkovej šupky a opatrne vložím do fľaše.
  3. Potom zalejem nálevom, ktorý som uvarila z vody, cukru a klinčekov (varím cca 5min.) Dám vrchnáky a sterilizujem pri 80 stupňoch asi 20min.
  4. Keďže ovocia som mala veľa, tak som uvarila pre môjho zlatého vnúčika aj detskú výživu-dulovú. Postup je rovnaky, ako pri jablkovej, len na miesto jabĺk dáme duly.