Venčeky

damian6 - fotkadamian6, 24. januára 2011
Venčeky
Foto: damian6

Mal som v rukách rôzne recepty na venčeky z odparovaného ( odpalovaného ) cesta a nie vždy sa mi páčil výsledok a tak som Zobraziť celý popisMal som v rukách rôzne recepty na venčeky z odparovaného ( odpalovaného ) cesta a nie vždy sa mi páčil výsledok a tak som sa rozhodol urobiť recept podľa seba, nie príliš komplikovaný a chutný. Recept je niekoľkokrát odskúšaný a s výsledkom som maximálne spokojný. Dúfam , že budete aj vy.

40
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
0,25 l
125 g
125 g
4 ks
 štipka
Vanilkový krém:
0,75 l
(sáčky)
120 g
125 g
150 g
Šlahačka:
(250ml)
(sáčky)
(sáčky)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripraviť plechy. Vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Pomocou kruhového vykrajovača na linecké koláčiky predznačiť krúžky. Do hrnca dať variť mlieko a maslo. Hladkú múku so štipkou soli prevzdušniť a premiešať metličkou. Ak mlieko s maslom zovrie, pridať múku so soľou a miešať cca 3-4 minútky až sa cesto neoddeľuje . Preložiť cesto do inej nádoby a postupne vmiešať po jednom vajcia. Pri miešaní musí byť každé vajce dobre vmiešané do cesta ! Naplniť cukrársky rukávec, použiť hviezdicovú širšiu trysku a podľa predznačených koliesok nastriekať kolieska v jednej vrstve (Nikdy nie na seba – neprepieklo by sa cesto! ). Upiecť tak, že rúru treba zohriať na 190°C a keď naskočia (ešte sú bledé , ale majú už správnu veľkosť), stiahnúť teplotu na 150°C a nechať dopiecť do zlato-červena. Upečené vybrať a ešte keď sú polo-horúce rozkrojiť na polovice nožom.

  2. 2

    Vanilkový krém. Rozdeliť mlieko na ½ l a ¼ l . Do ¼ l vmiešať práškový cukor , vanilkový cukor, a Zlaté klasy za studena a nechať postáť, aby sa uvoľnilo žlté farbivo – cca 15-20min. . Priviesť ½ l mlieka do varu a naliať zvyšnú zmes za stáleho miešania a postupne uvariť puding. Preložiť do inej misky a ešte za horúca vmiešať 1/8 masla. Naplniť do cukrárskeho rukávca a nastriekať do spodnej polovice vanilkový krém.

  3. 3

    Do misky vyliať šľahačky a metličkou zamiešať vanilkový cukor a smetafixy a chvíľu (cca. 5 min. - 10 min.) nechať postať, vyšľahať dohusta a naplniť vrchnú polovicu venčeka. Obe naplnené polovice spojiť a na záver už len pocukrovať práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

ailuj82
Už len zahryznúť do nich... :). Ja by som aj piekla, len už nikomu sladké nechutí :(
evusik
mňam, venčeky strááášne ľúbim, ale nerobím.... si šikovný :-)
anina43
urobil si ich k r á s n e, už dávno som ich nepiekla, dobrá inšpirácia
gabec
vyzerajú nádherne, len sa spýtam, nemá niekto z Vás recept na pravé socialistické Karamelové veterníky plnené pravou karamelovou plnkou a poliate karamelovou cukrovou polevou?
ursula4
Ja mám akurát recept na polevu:5 dkg kr.cukru upáliť do hneda,pridať 4-6 PL mlieka a nechať to rozvariť,odstaviť zo sporáka a primiešať 22 dkg práš.cukru a miešať na hladkú hmotu.Hneď oblievať veterníčky
garanco
Krásne venčeky, cesto a pracovný postup sa mi veľmi páči. Ukladám si.
lienka25
Nádherné venčeky,môj obľúbený koláčik :-) Chcela by som sa ešte opýtať,či do cesta a krému ide to klasické,obyčajné maslo alebo nejaký tuk(Palmarin,Hera) ? Za odpoveď vopred ďakujem :-)
marianne69
...teda toto,ty si ale pekar,prisahala by som ,ze su z cukrarne:-)))take su krasne,ale tieto budu urcite chutnejsie...
glosterka
Hmmm, klobúk dolu! Paráda! Vyskúšam niekedy takéto nádherné prekvapko pre rodinu. Ja si spravím zopár bezmliečnych a hlavne bez šľahačky... @Damian6 , také nemajú ani v cukrárni!!!! ;-)
damian6
Bežne do nich používam Rajo maslo, ale posledné som skúšal s Heliou vanilková príchuť (zelený obal). S maslom sa mi zdajú lepšie.
ketty3811
Krásne venčeky,také majú u nás doma radi,len mne sa nedaria urobiť.Vyskúšam podľa teba.:-)
sedmak
su pekné a určite aj dobré.Ukladam do KK.
mamina2
robim rada,casto ...ale uz dlho nie...dakujem za pripomenutie, su velmi pekne a isto este viac chutne...krasne naozaj asi si ich dam do pozadia :)
papradka
sú veľmi krásne, len sa chcem opýtať, že do akej výšky striekaš to cesto na plechu?
evanaaa
Papradka, odpovedám pre prípad, že by to už Damian nečítal: - cesto sa strieka v jednej rovine do kruhu a nie do výšky, ak si pozorne prečítaš postup, tak to v ňom zdôrazňuje. Inak by sa dobre neprepieklo.
evanaaa
Damian, chválim aj ja, na tom podnose priam lákajú, tak chutne vypadajú.
evanaaa
Damian, chválim aj ja, na tom podnose priam lákajú, tak chutne vypadajú.
1ariana
Aj ja sa pripájam ku chválam. Naozaj už len zahryznúť.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vyzerajú hriešne dobre. Určite urobím v krátkej dobe..Ukladám do KK
damian6
Papradka, Evanaaa to vystvetlila za mňa . Ďakujem.
Je to len v jednej vrstve.
Ak by niekto mal pocit , že sú malé a chcel by zväčšiť samotný venček, tak kľudne sa dá natočiť popri prvom koliesku aj druhé. Vznikne tak venček o veľkosti klasického veterníku.
Ale opäť upozorňujem na výšku iba jedna vrstva. (;-)))
cica2
wau teda ty si šikovný, sú fakt krásne!!!!
orchidea
Ako všetko doteraz čo si uverejnil aj tieto venčeky sú krásne, patrí ti pochvala, ukladám si recept aj keď mám svoj odskúšaný nezaškodí vyskúšať aj iný.
Ja ich však robievam v dvoch vrstvách, takže sú potom ozaj také vysoké ako veterník, ledvá ústa na ne otvoríme ....a prepečú sa, netreba sa báť.
1956
Veľmi pekné.Ešte som nemala odvahu ich piecť.Myslíš, že to zvládnem na prvý krát ? Recept ukladám a na narodeniny si ich upečiem.A ešte sa chcem opýtať, koľko kúskov /približne / z jednej dávky urobím?
damian6
1956: Netreba sa báť, držím palce , aby sa Ti podarili.
Z jednej dávky mne vyšlo cca 40 - 42 kúskov, ale minule som pridal k pôvodnému množstvu surovín 1/2 a vyšlo mi z toho 70 ks (napr. pôvodne múka 125 g na 190g a pod.)
tizian1cat
síce nemám rada sladké , ale klobúk dole, sú ako namaľované!!!! Gratulujem k výhre, viac ako zaslúžená!!!!
maartina
včera som si akurát tento receptík ukladala ...tiež sa mi veľmi páčia a sú určite lepšie ako v cukrárni ....gratulujem
damian6
Moment, moment dámy, o čom to hovoríte ? K čomu mi gratulujete ?
O čo ide ?
damian6
Včera mi prišiel mail od pani Sandry.
Ani som nevedel , že tu bežia nejaké súťaže. Príjemné prekvapko.
Ďakujem.
meryfri
na budúcu nedeľu máme premiéru s ochotníckym divadlom...neprídeš mi ich napiecť? ...vyzerajú ako z cukrárne ... určite sú aj chutné... vďaka
damian6
Meryfri: Rád pečiem a napiekol by som, ale teraz toľkí chcú po mne , aby som im napiekol...(:-))) .
viedra
Damianko aj pri tomto recepte plati že sa rura nesmie otvarat počas celeho pečenia?
damian6
Mal by som napísať , že nie. Neotvárať.
V skutočnosti , ale moja rúra je dosť stará a tak hreje viac vo vnútri, ako pri dvierkach a tak to robím tak, že musím počkať až naskočia a musia chytiť aspoň zlatistý odtieň. Rýchlo otvorím, plech obrátim a rýchlo zavriem.
Pokiaľ je rúra v poriadku, nie je treba ani otvárať.
marendacova
Ja som ich piekla minulu sobotu a musim povedat, ze na prvy krat moc dobre, vsetkym chutilo a nic neostalo...mala som malu dusicku na zaciatku pecenia, lebo do cesta nejde ziadny kypr. prasok, ale myslim si ze asi ani nemoze ist lebo potom by sa stred veternika navukol a ostala by tam diera, potom by to neslo prekrojit napoly...moj nazor, nech poradi Damian. Ale moc som sa spoliehala na postup a vysieeellll, juchuuuu Mnam
gabriela712
Idem ich hned robiť. Dúfam, že sa mi podaria a že budú také krásne ako tvoje.
arriska
Prave som dopiekla ,naplnila a podavala :) mnaaaaaaaaaaaaaaam vyborne
reznik
Milý damian6 , musím sa ti poďakovať za "brutálny" recept. Nerada pečiem , len keď musím , vždy som mala rešpekt pred odpaľovaným cestom a myslela som si že ho dokážu len skúsené gazdinky. Až keď som videla , že aj muž vie upiecť moje milované venčeky , skúsila som tvoj recept. Presne som dodržala tvoj postup a urobila som neskutočné venčeky. Ja som ešte dala do rúry misku s vodou ,lebo som to kdesi vo vareche pri venčekoch čítala a myslím že to má svoje opodstatnenie - sú hneď mäkké.Celá family ťa pozdravuje lebo som sa pochválila že venčeky ma naučil robiť chlap, pá.Čo ma ešte naučíš ?
alca5551

Zdravim. Vyskusala som dva dalsie recepty a musim napisat ze tento je najlepsi, naozaj hned su makke, skoda ze som ten recept nenasla ako prvy. Ale dakujem a blahozelam.
zdezda
supeeer recept, podľa tvojho lopatisticky napísaného postupu prípravy vynikajúcich venčekov sa ich odvážim aj ja urobiť, raz už som ich robila, no neboli na jednotku, som prekvapená, ako som ho tu mohla prehliadnuť :-)
womanka
chcem vyskúšať tento recept...a nebolo by dobré si na papier na pečenie nakresliť kolieska?...či má tam to opodstatnenie tuk a múka na plechu?
damian6
Používam maslo a vysypem múkou. Kolieska si urobím vykrajovákom na línecké pečivo . Papier som neskúšal. Takto viem , že sa mi to určite neprilepí.
elka21
ja ich robím na papier, vyznačím si kolieska a otočím na druhú stranu a vytláčam venčeky. nikdy sa neprilepia a paier si odložím, vydrží aj 5-6 pečení, nemusím robiť nový podklad. JE TO SUPER
staja
Vy ste super, tie diskusie sa fakt oplatia čítať. @elka21 ďakujem za radu, vyskúšam.
sasha30
toto je druhy recept co skusam a musim pochvalit,je super.Ine uz nerobim.
lycan
Super recept Ďakujem sestra ma birmovku a ako prekvapko som jej chcel niečo upiecť ovšem ja som taký pekár asi ako kozmonaut čiže nič moc ale držal som sa postupu a vydarili sa m,i akurát nemám kolieska ale všelijake podivne kružky ale nič tomu nebráni ayi sa zjedli a ako som dnes pozrel do chladničky asi budem musieť upiecť ešte jedny :D máš moje uznanie..
hubata
@Damian6 : Kráásne, všetko ostatné už povedali predo mnou. Trošku ma zarazilo že aj šľahačku si dal, ale tá ešte žiadny zákusok nepokazila.
používateľ nemá avatar
in
in
jednoducho fantasticke, a mosem povedat ze od detstva som uz nemal take dobre, aj moja zena co neje sladke vrhla do seba cely
plech ze sa len tak zabliskalo, krasny postup a zrosumitelne napisane to mi vsetko velmy ulahcilo, a venecky su najlepsie, odporucam! PS: omluvam sa sa pravopis :)
sasha30
moje prve bola katastrofa,ale tieto podla tohto receptu sa mi naozaj podarili.
gabi3
Len mam otazku: ak pecieme v teplovzdusnej rure, zapnuty termoobeh , ? alebo ventilator aj horni dolni ohrievanie ? treba teplotu upravit ... ako ...
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(

Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia