Kuracie mäso

Velouté s kuriatkom, hubami a prepeličím vajíčkom

Autor receptu: redakcia

5
porcií
180 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kurací vývar: Mäso na vývar opláchneme v studenej vode, osolíme, vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Keď vývar zovrie, pozbierame penu a nečistoty. Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, koreniny a varíme aspoň 2 hodiny. Potom mäso vyberieme spoločne s koreňovou zeleninou a vývar precedíme cez sito.
  2. Mäsové knedličky: Časť uvareného mäsa oberieme od kostí a nakrájame nadrobno. Pridáme žĺtok, múku, strúhanku, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, nasekaný ligurček a muškátový oriešok. Vytvarujeme malé knedličky a uvaríme ich vo vývare.
  3. Velouté: V hrnci rozohrejeme olej a prudko orestujeme polovicu čerstvých húb, osolíme a okoreníme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a znova restujeme. Pridáme maslo, hladkú múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme horúcim vývarom a povaríme. Ochutíme muškátovým orieškom, octom, nasekanými bylinkami a zjemníme smotanou. Pred servírovaním vymixujeme a vyšľaháme dopenista.
  4. Zvyšok uvareného mäsa nakrájame na väčšie kusy a prudko opečieme na masle. Pripravíme prepeličie vajcia (stratené alebo uvaríme namäkko). Jarné zemiaky očistíme, nakrájame na väčšie kocky a uvaríme vo vývare. Druhú polovicu húb prudko orestujeme na masle, osolíme a okoreníme. Servírujeme tak, že do taniera naaranžujeme mäso, zemiaky, knedličky, prepeličie vajce a huby. Zalejeme našľahaným velouté a ozdobíme čerstvými bylinkami.