Fazuľová polievka

Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Toto musíte ochutnať, tie chute sa tam našli doslova :) K tomuto receptu som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, ako minúť polovicu hlavy zeleru z prípravy sviečkovej. Mala som chuť na niečo tekuté, pikantné a s fazuľou na zahriatie aj zasýtenie. A tu vznikla táto veľmi chutná polievka. Neviem k čomu ju prirovnať, ale keď si ju spravíte, určite Vám bude chutiť, ak máte radi arómu zeleru, chuť fazule a kyslú smotanu :)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na panvici som si rozohriala olej a dala do neho na obdĺžničky nakrájané zemiaky a zeler. Trochu porestovala a následne pridala na drobno nakrájanú cibuľu. Zas trochu zarestovala len tak s cibuľkou a posolene.
  2. Keď už cibuľka chytá farbu, tak pridám šunku nakrájanú na slížiky. Okorením ešte mletou rascou, mletým korením, mletým bobkovým listom a na silnejšom stupni dobre šunku zarestujem.
  3. V hrnci si prichystám vývar, ktorý rozohrejem a obsah panvice, keď už začína chytať sem tam osmahnutie poprášim paprikou, premiešam a hneď presuniem do vývaru z kuraťa a koreňovej zeleniny, čo mi ostal z polievky (ak nemáte vývar, tak kľudne aj nejaký kvalitný bujón - kombinácia kurací a zeleninový, svet sa nezrúti). Ak je málo tekutiny, tak dolejeme ešte vriacou vodou. Ako máme radi šťavičku v polievke. Treba kontrolovať slanosť koštovaním v prípade použitia bujónu. Povaríme do zmäknutia zeleru aj zemiakov a pridáme fazuľu z konzervy (mali sme otvorenú omylom, inak deň vopred namočiť tak za kávový hrnček a 30 minút povariť zvlášť). V tomto štádiu pridávam aj sušenú petržlenovú vňať a pažítku.
  4. Na záver pridáme kelímok kyslej smotany a dobre premiešame na miernom stupni. Okoštujeme a poprípade dochutíme mletým bobkovým listom, korením alebo soľou. Chvíľu nechám postáť už len na horúcej platni. Servírujem s mletou chilli na vrchu.
  5. Tip: Určite nabudúce spravím so skrytým vajkom, viem si predstaviť, že to môže byť dobré. Poprípade ak ma niekto predbehnete, tak sa pochváľte :)