Veľkonočný vrstvený koláč z dvojakého cesta (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept som objavila v časopise TINA. Tak trocha mi pripomína štedrák.
Postup
- Do misy preosejeme múku, pridáme vajce, olej, štipku soli. Podľa potreby prilejeme vlažnú vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré dáme do fólie a necháme ho odpočinúť cca 1 hodinu - dala som ho do chladničky.
- Lístkové cesto rozdelíme na dva rovnaké diely, druhé cesto na štyri.
- Hlbší pekáč (22x35) vyložíme papierom na pečenie. Na dno pekáča položíme jeden plát lístkového cesta
- Naň položíme plát II. cesta
- Potrieme tvarohovou náplňou. tú som pripravila zo 400 g tvarohu, 4 PL práškového cukru, dvoch žĺtkov a 1 PL kyslej smotany.
- Na tvarohovú náplň pložíme ďalší plát II. cesta
- potrieme orechovou náplňou. Cca 250 g pomletých orechov, 2 PL kryštálového cukru som dala variť do cca 100 ml mlieka - mlieko pridávam vždy postupne, aby náplň nebola príliž riedka.
- Pokvapkáme rozpustenou Herou
- A potrieme časťou krému zo smotany, vajec a pudingu
- Následuje tretí plát II. cesta
- Rozložíme makovú náplň. Cca 250 g mletého vaku, 2 PL cukru dáme variť do cca 100 ml mieka.
Náplň pokvapkáme rozpustenou Herou.
- Potrieme druhou polovicou smotanového krému
- Dáme posledný plát II. cesta, na ktoré rozotrieme strúhanými jabĺčkami - nastrúhala som 4 väčšie a posypala som ich 2 PL pudingového prášku.
- Jablkovú náplň prikryjeme druhým vyvaľkaným lístkovým cestom. Popicháme vidličkou, potrieme vajíčkom.
- A dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 C približne hodinu.
- Necháme dôkladne vychladnúť a až potom nakrájame.