Veľkonočný vrstvený koláč z dvojakého cesta (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept som objavila v časopise TINA. Tak trocha mi pripomína štedrák.

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, pridáme vajce, olej, štipku soli. Podľa potreby prilejeme vlažnú vodu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré dáme do fólie a necháme ho odpočinúť cca 1 hodinu - dala som ho do chladničky.
  2. Lístkové cesto rozdelíme na dva rovnaké diely, druhé cesto na štyri.
  3. Hlbší pekáč (22x35) vyložíme papierom na pečenie. Na dno pekáča položíme jeden plát lístkového cesta
  4. Naň položíme plát II. cesta
  5. Potrieme tvarohovou náplňou. tú som pripravila zo 400 g tvarohu, 4 PL práškového cukru, dvoch žĺtkov a 1 PL kyslej smotany.
  6. Na tvarohovú náplň pložíme ďalší plát II. cesta
  7. potrieme orechovou náplňou. Cca 250 g pomletých orechov, 2 PL kryštálového cukru som dala variť do cca 100 ml mlieka - mlieko pridávam vždy postupne, aby náplň nebola príliž riedka.
  8. Pokvapkáme rozpustenou Herou
  9. A potrieme časťou krému zo smotany, vajec a pudingu
  10. Následuje tretí plát II. cesta
  11. Rozložíme makovú náplň. Cca 250 g mletého vaku, 2 PL cukru dáme variť do cca 100 ml mieka. Náplň pokvapkáme rozpustenou Herou.
  12. Potrieme druhou polovicou smotanového krému
  13. Dáme posledný plát II. cesta, na ktoré rozotrieme strúhanými jabĺčkami - nastrúhala som 4 väčšie a posypala som ich 2 PL pudingového prášku.
  14. Jablkovú náplň prikryjeme druhým vyvaľkaným lístkovým cestom. Popicháme vidličkou, potrieme vajíčkom.
  15. A dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 C približne hodinu.
  16. Necháme dôkladne vychladnúť a až potom nakrájame.