Veľkonočný veniec
Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Pôsobivý veniec s tvarohovou plnkou a polevou z bielej
čokolády.
12 ks porcií |
90 minút príprava |
40 minút na 200/180 °C |
Postup
- Cesto: Vodu nalejeme do hrnca, pridáme
maslo, soľ a privedieme do varu.
Potom prisypeme múku.
- Za stáleho miešania varíme, kým
cesto nezhustne. Cesto v hrnci odpaľujeme asi 4 minúty. Hotové je vtedy, keď je lesklé a jednoliate ako knedľa.
- Cesto preložíme do misy a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame vajcia.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a podľa formy nakreslíme kruh s priemerom asi 20 cm. Hotovým cestom naplníme
cukrárske vrecko a podľa nákresu
nastriekame z cesta kruh. Pečieme
v rúre vyhriatej na 200 °C asi
20 minút, potom znížime teplotu
na 180 °C a dopekáme ďalších
20 minút. Po upečení necháme
na kovovej mriežke vychladnúť.
Po vychladnutí veniec pozdĺžne
prekrojíme na dve časti.
- Plnka: Smotanu s cukrom vyšľaháme na pevnú šľahačku. Tvaroh zmiešame s ricottou a zľahka zmiešame s vyšľahanou smotanou.
- Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a ozdobne
nastriekame na spodný diel korpusu. Potom na krém rozložíme mandarínky.
- Čokoládovú polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a nalejeme do papierového kornútku. Horný diel korpusu postriekame
čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.
- Potom ho položíme na vrch
venca. Dozdobíme cukrovými vajíčkami.