Veľkonočný veniec

Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Pôsobivý veniec s tvarohovou plnkou a polevou z bielej čokolády.

12 ks
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vodu nalejeme do hrnca, pridáme maslo, soľ a privedieme do varu. Potom prisypeme múku.
  2. Za stáleho miešania varíme, kým cesto nezhustne. Cesto v hrnci odpaľujeme asi 4 minúty. Hotové je vtedy, keď je lesklé a jednoliate ako knedľa.
  3. Cesto preložíme do misy a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame vajcia.
  4. Plech vystelieme papierom na pečenie a podľa formy nakreslíme kruh s priemerom asi 20 cm. Hotovým cestom naplníme cukrárske vrecko a podľa nákresu nastriekame z cesta kruh. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme na kovovej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí veniec pozdĺžne prekrojíme na dve časti.
  5. Plnka: Smotanu s cukrom vyšľaháme na pevnú šľahačku. Tvaroh zmiešame s ricottou a zľahka zmiešame s vyšľahanou smotanou.
  6. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a ozdobne nastriekame na spodný diel korpusu. Potom na krém rozložíme mandarínky.
  7. Čokoládovú polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a nalejeme do papierového kornútku. Horný diel korpusu postriekame čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.
  8. Potom ho položíme na vrch venca. Dozdobíme cukrovými vajíčkami.