Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek Zemplín – Iowa fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. marca 2013
Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept)
Foto: sracz

Táto pochúťka sa v mojich rodných Košiciach (Abovská župa!!!) nerobievala. So začiatkom výstavby železiarní, nastalo aj „sťahovanie národov“, medzi nimi aj Zemplímčanov, za prácou. Zobraziť celý popisTáto pochúťka sa v mojich rodných Košiciach (Abovská župa!!!) nerobievala. So začiatkom výstavby železiarní, nastalo aj „sťahovanie národov“, medzi nimi aj Zemplímčanov, za prácou. Práve so Zemplínom je spojený rcp na ich Veľkonočný „syrek“, pripravovaný z mlieka, vajíčok a štipky soli. Ak je pripravovaný „na sladko“, pridávajú sa pri jeho varení aj hrozienka. Ja ho pripravujem so zelinkami, v čase núdze aspoň s dvomi hrsťami čerstvej petržlenovej vňate. Nuž posúďte, pripravte si a ochutnajte!

8-12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 000 ml
20-24 ks
4-6 PL
2-3 ks lístkov
2-3 ks lístkov
2-3 ks lístkov
2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    „varná“ zostava v plnej paráde a vždy pri ruke

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do hrnca, so zodpovedajúcou veľkosťou, vlejeme mlieko a jeden po druhom doň porozbíjame všetky vajíčka; pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie („háklivejšie nátury“ môžu čierne korenie nahradiť bielym, ktoré je pre mňa málo „výrazné“) a kuchyňskou kovovou „metličkou“ vajíčka v mlieku „rozhabarkujeme“; zdroj energie nastavíme na ½ stupeň a necháme zostavu zohriať

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nastávajúcu chvíľku času som využil na pokrájanie petržlenovej vňate (mal som aj hladkolistý aj kučeravý a mám ho rád vo veľkom množstve), bazaličky voňavej, púpavy jarnej svetlozelenej a mladého záhradného šťaveľa (šóšky)

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď mlieko získalo štartovaciu teplotu, asi ako keď robíte kravskú hrudku (tak, že v ňom bez problémov udržíte prst = ~ 40 °C/104 °F) začal som ho metličkou premiešavať, až sa v ňom vajíčka „zrazili - zhrudovateli“ do podoby ako na obrázku

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vypol som zdroj tepelnej energie a do hrnca vysypal posekané zelinky

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    jemne opatrne premiešal

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do sitka, osadeného v kuchyňskom drese, som vložil sieťku (sterilný mul, alebo gázu), pripravil som si asi meter špagátu a

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    masu budúceho vajíčkového syrca óóópatrne prelial; zobral som si „azbestové“ -:))) rukavice, naozaj pozor lebo je horúca „jak šviňa“, v ľavej ruke som spoločne držal voľné konce sieťky a pravou rukou sieťku točil proti smeru hodinových ručičiek (ona, tá potvora, má tendenciu sa vrátiť späť, ale zabraňoval som jej v tom pomocou „zarážky“ ukazováka ľavej dlane; chce to cvik a rutinu, ale aj Vy do toho prídete, ako malý pes do „brechaňa“ – v priebehu točenia zo vznikajúcej hrudky postupne „odčvirkáva“ prebytočná horúca tekutina

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    hotovú hrudku, aj so sieťkou, som podržal v ľavej ruke a pravou „pod krk“ (pod moju zovretú päsť, držiacu hrudku) nasadil sľučku z pripraveného špagátu, dva-tri razy obtočil (tiež som tým ešte dopomohol vystískať „srvátku“, zviazal som voľné konce špagátu a hrudku zavesil na vodovodnú trubku; tam som ju nechal do rána (aspoň 3÷4 hodiny) „doodkvapkať“

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tak a už iba melírovaný vajíčkový syrek vyslobodiť zo zajatia sieťky a

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    môže sa servírovať!!! Pekné, nie!? A viete, že aj chutné? Podával som ho s abovským mäsovým nárezom, vajíčkom na tvrdo, varenou šunkou, surovými aj varenými klobáskami, sladkokyslou uhorkou, na listoch Roma šalátu a s „čerstvo strúhaným chrenom vo varenej cvikle“!

    Veľkonočný vajíčkový melírovaný syrek  Zemplín – Iowa (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

weronikaxxx
......... tento rok urobím tvoj syrek :-) tie bylinky sú fajn..
Sracz, veľmi originálne tvoríš recepty aj originálne ich sem píšeš...... sú inšpiráciou, páčia sa mi.... Ďakujem :-)
ethanel
Toto je moc moc lakave, ak stihnem tak v piatok si to urobim, dakujeme za recept.
jerica
@sracz , nezaprieš vychodňara, na tento recept si spomínam, ked sme chodili k svokrovcom na východ , hrudka nesmela chýbať , a paska detto .
Ako to máš naservírované v bode 11 , akoby som to videla u svokrovcov, nemalo to chybu , každý si na tom pochutnal. Samozrejme nesmela chýbať "56" ......
Veselé "do-varenia"
evusik
u nás sa syrek nikdy nerobil, ako dospelá som sa stretla s receptom ale tiež som ho nikdy nerobila... ale tvoja prezentácia je taká lákavá, hlavne to množstvo "zeleného" ma veľmi láka... asi budem tohto roku inovovať naše veľkonočné tradície :-)
lusinkab
zboznujem syrek :-) a tato kombinacia s bylinkami sa mi tiez velmi paci :-) ale pre nas len z polovicnej davky takze dalsie co bude na velkonocnom stole podla teba :-)
mondo
na 100% by mal tento recept vyhrat.....
frezia68
Poznám,robievala som,ale Ty si to zasa vyšperkoval bylinkami a láskou k vareniu. Krásne sviatky do IOWY :-)))
ilusa
robievam tiez kazdu Velku noc,otecko bol vychodniar a ja som to nejako prebrala,ale ty ho mas krajsi,lebo ja nedavam bylinky,ale teraz skusim podla teba
slavka2012
Velmi zaujimavy a originalny recept. Hrudku som este nerobila, ale vdaka podrobnemu popisu i obrazkom mam chut hned sa pustit do jej pripravy.
violetacamorova
Ani u nas 30 km od Presova na Sarisi :) sa syrek nikdy nerobil, az po par rokoch mama priniesla od kolegyne recept a odvtedy ho robime doteraz. Tento tvoj s bylinkami vyzera velmi chutne. A pridavam sa k @veronikaxxx tvoje krasne recepty obohatene tvojimi milymi slovami a zivotnymi skusenostami pohladia dusu. Ako aj tvoje odpovede na komentare. Prajem pozehnane sviatky za velku mlaku :)
izabella929
@sracz...b átyuskám...tak toto som veru ešte nejedla, ani nerobila,,,u nás toto nie je zaužívané sviatočné veľkonočné jedlo...akú to môže mať chuť, to si nedokážem ani predstaviť...ale krásne niečo to vyzerá, chutné, lebo kopec byliniek a o chuti mi napíšte...) krásny recept.-)
mracik9
No aká by to bola Veľká noc,keby tam chýbal syrek,šunka a čistý koláč.Ja som naučená na slaný syrek do ktorého pridávam podrvené nové korenie a petržlenovú vňať,ani si to neviete predstaviť aká ja to krása z domácich vajec,mňam už sa tešííím,praje krásnu Veľkú noc od východniarov
sovka62
Tu, na dolniakoch, takúto pochúťku nepoznáme. Ja som sa o nej dozvedela z TV pred pár rokmi. Dali aj recept, tak som skúšala z litra mlieka a 10 vajec. Do mlieka podľa ich receptu bola treba dať vegetu. Poslúchla som. Lenže kombinácia vajec, mlieka a vegety bola taká hnusná, že sme síce všetci pokoštovali, ale rodina ma vyzvala viac také nerobiť a syrek putoval do koša. Odvtedy som naň nenabrala odvahu, hoci receptov som tu už videla viac. Lenže pokúšaš, tak neviem.....
sracz
Ďakujem Ti za milé slová @weronikaxxx a želám Ti veľa zdaru a úspech v Tvojej prvotnej “štácii” – určite sa Ti podarí!
sracz
V zdraví uži @ethanel – kamarát – neboj sa stihneš, nezaberie Ti to veľa času!
sracz
Aj ja mám neraz krásne spomienky, na základe Tvojich rcp, milá @jerica – nie je to úžasný pocit, byť z “malého” Slovenska, ale s toľkými zvykmi, chuťami a vôňami!? A keď navaríš a napečieš podľa obyčají našich ctených predkov, zodpovedne a s láskou, potom už iba zbieraš obdiv, úžas a ocenenia tých, ktorým si nahotovil_a i prestrel_a!!!
sracz
Múdre slová a ešte múdrejšie rozhodnutie” Ďakujem Ti milá @evusik – prepáč, ale nepôjde, podľa mňa, ani tak o inováciu Vašich Veľkonočných tradícií, ale “iba” o obohatenie Vášho stola o “hosťa” z “VIHODU” – ta ňe!?
sracz
Čo nie je, môže byť! Ďakujem Ti @mondo – za Tvoje široké srdce! Si naozaj milá a verím, že Ti to aj ostane navždy a na “furt”!
sracz
Každá chiška inakša variška! To už hovorievali naše mamky a hlavne babky! Ďakujem @frezia68 – kamoška z Gemera vof Prešove!
sracz
Tak a so srdcom pri svojom oteckovi, vyskúšaj a ochutnaj aj tento variant! Určite by sa mu potešil a rád ho ochutnal aj on! Spomienky v “obyčajnom” rcp, milá @ilusa – som rád, že virtuálne budem aj pri Vašom stole!
sracz
Som naozaj rád, že som inšpiroval aj Teba @slavka2012 – milá si a naviac aj odvážna!
sracz
Aj ja som sa to naučil až okolo roku 1966 a veľmi rýchlo som si navykol na jeho chuť, hlavne v jeho slanom variante; bylinkový a zelinkový som začal robiť až tu, prvý v r. 2007, vďaka veľkému výberu zelenej zložky, počas celého roka! Daj vedieť, milá @violetacamorova – ako chutilo u Vás! Ďakujem a teším sa na ďalšie chuťové “gastrodotyky” na Varecha.sk!
sracz
Ďakujem aj Tebe, milá @marialuptakova – pokiaľ máš dôveru v “kúpenské” mlieko, môžeš ho samozrejme použiť. Nuž ale, domáce je domáce, poprípade z už vyskúšanej “farmy”!
sracz
Podobne ako Ty - hugácskam @izabella929 – aj ja hodnotím až po ochutnaní. Nič nové mi nie je cudie. Na úvod môžeš odvariť z jednej ½ dávky a hneď dva varianty. Prvý “na sladko”, s hrozienkami a vanilkovým cukrom (ale aj do tohoto patrí štipka soli) a druhý podľa mňa, “na slano” s bylinkami a zelinkami, alebo aspoň s kopou čerstvej petržlenovej vňate! Jeho chuť trošku pripomína doma odvarený kravský syr s vôňou vajíčok a zeleného “viacboja”! A keď je dobre “odkvapkaný”, pri jedení dokonca “gumuje” aj zuby!
sracz
Tak nové korenie je tontoraz novota pre mňa, milá @mracik9 - môžem vyskúšať - tradície Veľkej Noci na celom Slovensku majú svoje zvyky a osobité čaro! Ďakujem Ti za pocity i za spomienky!
sracz
Svojim rcp Ťa nechcem do ničoho nútiť, vážená a milá @sovka62 - nerád by som bol pôvodcom Tvojeho sklamania! Iný kraj, iný mrav! Ak sa naozaj rozhodneš o ďalší pokus, odvar "syrek" z 1/2 možno 1/4 dávky ingrediencií a daj si, prosím, záležať na jeho dôkladnom "odkvapkaní". Sladký variant nechutí ani mne, ale slaný s bylinkami, v kombinácii s údenou šunkou a klobásami si dám aj zopakovať! Ozaj a vegeta nemusí vo všetkom "vyšperkovať" dobrú chuť! Ďakujem aj Tebe za komentár. Tvoje slová a názory si
naozaj vážim!

medovnicek
na Záhorí sa táto hrudka nezvykla robiť, ale tá tvoja mramorová ma tak zaujala, že okamžite odkladám recept
manya
syrek som už robila viackrát na slano, ak sliepky doštrajkujú bude aj na tieto Veľkonočné sviatky s pridaním byliniek podľa tvojho odskúšaného receptu
sracz
Tak neváhaj a vyskúšaj, milá @nedovnicek - ani u nás v Abovskom regióne, okolo Košíc, sa tento syrek nerobieval. Aj ja som si musel zvyknúť! Sladká verzia mi "nepasuje" ale na slano plus bylinky mám ku šunke naozaj rád!
sracz
... a keby si vedela, milá @stacy77777 - ako pasuje na obložených tanieroch pre šiíbačov!
sracz
Bez problémov môžeš použiť aj "kupčie" vajíčka, @manya milá. Syrek síce nebude až taký žltý, ale "nebíčko v papuľke" Ti urobí ako spopod Tvojich sliepok! Dobrú chuť a veselo na Veľkú Noc!
rressia
perfektne si tento recept prezentoval!!! určite ho vyskúšam, ale asi len polovičnú dávku - pre začiatok, aby sme sa neprejedli...
sracz
Ďakujem Ti @rresia - a prajem veľa zdaru a trpezlivosti pri príprave! Pozor na pršteky, lebo hrudku budeš "tvarovať a formovať za horúca"!
palokuchki
Velmi zaujimave. S tymi bylinkami to moze chutne. U nas na dolniakoch pri Nitre sme taketo nieco nerobievali.
ancicka
ja robievam z domácich a to každú veľkú noc.pridám pažitku .
sonia1712
A takto robieva syrek moja svokra zo Sacurova pri Vranove nad Topľou




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia