Veľkonočný mäsový nárez aj za morom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nikdy som nebol rád aktívnym účastníkom Veľkonočných oblievačiek, šibačiek, či „mrskútov“. Jar áno, v jej čerstvom zelenom šate a stolovanie po pôste. Vôňa varenej údenej šunky, „chrenu s cviklou“, domácich klobás, koláčikov a zákuskov – zvlášť z mamkinej kuchyne. Nostalgické spomienky mám na oblievačku s vedrami pod Šarišským hradom, decentné mestské „parfingovanie“ v Košiciach i „mrskůt“ v Božiciach u Znojma. Tieto sviatky si pripomínam mojim variantom rcp na mäsový nárez. Ten je minuloročný.

10-12
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. tak a ide sa na to!!! Uvarenú údenú šunku som pokrájal na ~ 30 x 20 x 10 mm hranolky
  2. ešte aj mäkkú údenú klobásu na pol kolieska
  3. a pripravil prehliadkovú zostavu „zelenej záhradky“ pred pokrájaním
  4. bazalička voňavá má svoje nezastupiteľné miesto aj v tejto Veľkonočnej pochúťke
  5. tak a všetko je pripravené, pokrájané, aby aj oči prišli na svoje! Do veľkého pracovného „vajndlingu“ som uložil mleté hovädie a bravčové mäso, pokrájanú šunku aj klobásku. Bylinky a zelinky „na drobno“, papriky a stonky zeleru „na C_éčka“, cesnak prelisovaný, dochutil som 1 KL drveného ligurčeka, soľou a čerstvo MČK (kto chce môže dochutiť aj vegetou – pozor však, lebo obsahuje soľ) a pridal 3 PL kápiového krému (nátierky), vlastnoručne pripraveného podľa rcp mamky Aňuci; !!! Nezabudnúť, v tejto chvíli, elektrickú rúru vyhriať na 190 °C/375 °F !!! Obsah „vajndlinga“ som opatrne jemne premiešal, „okoštoval“ a dochutil podľa svojho „šmaku“
  6. hneď vylial na poolejovaný a strúhankou posypaný plech, strúhankou som posypal aj povrch budúceho mäsového nárezu a s dôverou vložil do predohriatej rúry na 90´ - mne stačilo presne „na chlupitý kund” a Vy sa musíte orientovať podľa Vašeho technického parku!
  7. hotový nárez vidíte na titulke rcp a toto je obložený tanier pre „galanterného“ oblievača či šibača! Samozrejme, že aj Veľkonočné raňajky boli prestierané takto! K radu ďalších vinšovníkov, aj my, podľa dobrých zvykov, pripojiť chceme, keď nie inšie, aspoň naše skromné vinše. Pekné sviatky, dobrú zhodu, ženám čerstvú, sviežu vodu, mužom tiež nech sladko je, nech si prídu na svoje! Všetkým Vám, aj na našej Varecha.sk, zo sŕdc, s mojou krajšou a lepšou ½, želáme krásne, veselé a požehnané sviatky Veľkej Noci!!!