Veľkonočný maslový baranček

Autor receptu: douglas

Podľa tradície sa má do Veľkonočného košíku dávať jedlo, ktoré budeme neskôr pri Veľkonočných raňajkách požívať. Zo Slovenska som bola zvyknutá piecť baránka z piškótového cesta a maslo s vyznačeným krížikom sme dávali do starodávnej porcelánovej veľmi peknej maľovanej máselničky. Teraz som "obkúkala" zvyky i od cudziny a tak do košíka na posvätenie pridávám barančeka a maslo "v jednom", údajne podľa poľského zvyku a pridávám fľašu červeného vína (asi taliansky zvyk).

Suroviny

Postup

  1. Zmäkčeným maslom dobre vyplníme suchú a čistú formu na barančeka. Vyplnenú formu necháme 24 hodin v mrazničke. Barančeka opatrne z formy vyberieme, odstranime prebytočné maslo a prstami namáčenými v studenej vode zahladíme nerovnosti. Z celých klinčekov urobíme oči. Ľubovoľne ozdobíme napr. jarnými kvietkami. V pripade, že formu nemáte, pomocou noža a šikovných rúk vymodelujte baránka. Krásne a požehnané Veľkonoce.