Veľkonočný baránok podľa mamy Paulíny (fotorecept)
Autor receptu: oldomachac
Sezónny, krajový recept č. 1, na pamäť mojej mamy
- tento pokrm je typický pre môj rodný kraj, pripravovali ho v ,,,,každom dome,,,, ,
mama
ho vždy robila len na Veľkú noc, keď bola ešte pec, tak sa piekol
v peci spolu s chlebom k Veľkej noci, možno ho niekto pozná, ale pod iným názvom.
Postup
- všetky žemle (rožky) nakrájať na kocky, dať do misy, naliať na ne mastnotu z vývaru po slanine a klobáse, zapariť pod pokrievkou
- - uvariť klobásu a slaninu
- - pripraviť z vajec, mlieka, soli hmotu
- slaninu a klobásu vybrať, nakrájať na kocky a kolieska, všetko nasypať na žemle, spolu s vaječnou hmotou zmiešať - pripraviť zmes, tzv. plnku (nadievku), ochutiť podľa chuti, naložiť do vymasteného pekáča, primerane pritisnúť - piecť v rúre asi 180 °C do zlatova
- - konzum: na teplo, aj studeno