Veľkonočný baranec

Autor receptu: katka2612

Tento baranec bol pečený v 100 ročnej furme.

240 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Cesto na barana : Vajcia s cukrom vyšlaháme do penista a pridáme poloh.múku, cesto je tuhšie. Vymiešame a plníme obe furmi- musia byť vymastené a múkou vysypané. Začneme naplňať- hlavu, furmu plníme do 3/4. Pečieme pri 180 C až 200 C. Necháme vychladnúť.
  2. Obe vypečené korpusy spojíme so slivkovým lekvárom, a vyplníme nedostatky s masou z masla(100g) a cukru(70g)
  3. Nad parou vyšlaháme 1 bielok s 3 PL pr. cukru do redšia, aby sme mohli oblievať tvár barana, aplikujeme to viac krát.Necháme zatuhnúť, zakaždým oblievaním!
  4. Z 6 bielkov a 18 kopcovitých PL práškového cukru ušľaháme nad parou veľmi tuhý sneh (nesmie sa liať).Podľa možnosti zvoliť veľké vajcia. Ak by bolo málo snehu, tak si ho dorobíme (závisí od furmi ako aj hustoty vlniek)
  5. Baranca si postavíme na ozdobný papier. Pripravíme si zdobítko a vrecko na zdobenie s vareným snehom a postupujeme od zadu - hlava a chrbát vzadu a krk vpredu, ktorý zdobíme do trojuholníkového tvaru Zdobíme tak, že vytlačíme sneh a keď sťahujeme tak už netlačíme na vrecúško a takto napájame vedľa seba a postupujeme z vrchu nadol, tým pádom vzniknú veľké a originálne vlny. Musíme nadväzovať. Napájame aj vpredu a začíname rovnako od stredu nadol,a zakryjeme tým pádom aj spoje dvoch polovíc baranca. V poslednom rade zdobíme zadok baranca a následne naň spravíme chvost
  6. Tento baranec je aj jedlý, nakoľko je taký krásny, slúži nám na dekoračné účely na Veľkonočnom stole.My sme si ho ozdobili podľa vlastnej fantázie, potrebovali sme k tomu aj 1 m stuhy a malý zvonček a zeleň a.p. . Balíme ho do celofánu, aby naň nesadal prach.Môže takto stáť aj 2-3 roky. Naša furma je liatinová a liali ju v Cinobanskej Maši.