Veľkonočné pardubické perníčky mojej babičky

Autor receptu: natt

Tak, babka sa chystá na šibačov plnými táckami koláčov a na pomoc si privolala i mňa, veď kto by toľko toho popripravoval sám všakže? :) Síce som neochutnala, ale ešte ked som bola malá jedávala som ich kopy, a vždy boli výborné! Prosto, ako od babičky :) A ešte aby som nezabudla dodať, perníčky na fotky vyzerajú ako malé vajíčka, ale veľké boli ako pštrosie! cez celú dlaň :)

55 minút
príprava
58 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme sirup. Vodu s kryštálovým cukrom necháme zovrieť a potom pridáme sóda bikarbónu. Za stáleho miešania varíme približne 5 minút. Potom odstavíme a necháme aby trochu vychladol.
  2. Medzitým si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie na cesto dáme do väčšej misky a nakoniec prilejeme vlažný sirup. Všetko zmiesime. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na chladné miesto. Cesto kľudne môže stáť aj 2-3 dni.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm a vykrajujeme z nej väčšie tvary. esto vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Zvyšky nakoniec upečieme ako jeden plát a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo môžeme aj postrúhať. To potom použijeme do plnky. Vykrajované cesto ukladáme na plech s papierom na pečenie trochu ďalej od seba, aby sa nám nepolepili. Pečieme pri 180°C 4-5 minút.
  4. Počkáme kým upečené perníčky vychladnú a potom si môžeme pripraviť plnku. Zomelieme alebo postrúhame plát, ktorý sme upiekli zo zvyškov ktoré nám ostali pri vykrajovaní. Pridáme mletý orech, horúcu vodu a ríbezľový džem. Všetko spolu premiešame.
  5. Už nám neostane nič iné, len dva rovnaké tvary spojiť s pripravenou plnkou a “okúpať” ich v čokoládovej poleve. Ukladáme na papier na pečenie, aby sa nám neprilepili. A potom už len ozdobíme podla vlastnéj chuti a fantázie. A šibači sa môžu tešiť! :)
  6. tip: Jednu várku som skúšala z cäčšej polovice pridať celozrnnú múku. Namiesto kryštálového cukru som použila trstinový a o trošku menej ako je uvádzané v recepte. Tie boli naozaj chutné. Boli to len také "koštovky" pre mňa, čisto bez živočíšnych produktov. Takže môžete skúsiť aj také. A namiesto bielkovej polevy použiť citrónovú, verte je to jedna lahoda! :)
  7. a takto som pomáhala zdobiť. Tento rok neboli také krásne ako pominulé, ale snád budú chutiť aj tak!:)