Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Tento recept som skúšala na Vianoce, je z Dobrého jedla, vtedy som vám sľúbila, že recept zverejním. Jeden medovníček som si nechala od Vianoc, pre skúšku, akú budú mať chuť. Je stále mäkučký a vonia, preto som sa rozhodla pre kúpačov pripraviť medovníčky s Veľkonočným motívom. Dostanú ich u mňa ako výslužku.
15 minút príprava |
6 - 8 minút na 125 - 150 °C |
Postup
- Pripravíme si tieto ingrediencie:
- Vyšľaháme cukor, med a vajcia do peny.
- Ďalej pridáme lekvár, zmäknutý tuk a znova šľaháme.
- Potom do zmesi vmiešame zmes múky, sódu bicarbónu, škoricu a pomleté klinčeky - vypracujeme cesto. cesto vložíme buď do mikroténového vrecka alebo necháme v miske, v ktorej sme cesto pripravovali, misku zatvoríme vrchnákom a dáme aspoň na 12 hodín do chladu.
- Pred vykrajovaním rôznych tvarov necháme cesto ešte odpočinúť pri izbovej teplote, aby sme nepracovali s úplne studeným cestom. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme rôzne - teraz veľkonočné tvary.
- Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na fóliu na pečenie.
- Pečieme vy vyhriatej rúre na 125° - 150° C asi 6 - 8 minút. Po upečení ešte horúce natrieme vyšľahaným vajcom. Medovníčky sa budú krásne lesknúť.
- Zdobíme bielkovou polevou, ktorú prifarbíme potravinárskou farbou. O poleve mám písané v recepte " Mäkké medovníčky " .