Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup)
Autor receptu: medovnicek
Recept na cesto som získala na www.mimibazar.cz od pani Simony V.
Cesto je mastnejšie, ale také má byť, aby sa dalo dobre tvarovať.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- Potom pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.
- A vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
- Cesto necháme dôkladne vykysnúť, minimálne 1 hodinu. Počas kysnutia dva krát premiesime - prevzdušníme.
- Keď je cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme si predkreslili vajce. Dáme jednu časť a malým valčekom priamo na plechu vyvaľkáme do požadovaného tvaru s tým, že necháme vyššie okraje.
- Príprava náplní:
Tvarohová:
Tvaroh dáme do plátenka a dôkladne vytlačíme vodu. Vymiešame ho s práškovým cukrom a žĺtkami. Môžeme pridať aj vanilkový cukor. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme k tvarohovému základu.
Maková:
Mak pomelieme. Mlieko privedieme k varu, prisypeme kryštálový cukor, vanilkový cukor a mletý mak. Necháme zovrieť, podľa potreby zahustíme mletými piškótami.
Lekvárová:
Všetky suroviny vymiešame.
- Okraje koláčov potrieme vajíčkom.
Ako prvú natrieme po celej ploche tvarohovú plnku.
- A potom už len kreslíme makovou a lekvárovou náplňou. Ja používam umelohmotné zdobičky, tie sa mi najviac osvedčili.
- A toto je ďalší koláč.
- A toto tretí.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C - cca 25 minút - ale záleží to od tej ktorej rúry.
- Po upečení môžeme potrieť okraje rozpusteným maslom.