Veľkonočné koláče z kysnutého cesta (fotopostup)

Autor receptu: medovnicek

Recept na cesto som získala na www.mimibazar.cz od pani Simony V. Cesto je mastnejšie, ale také má byť, aby sa dalo dobre tvarovať.

3
porcie

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a zalejeme časťou z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
  2. Potom pridáme ostatné suroviny patriace do cesta.
  3. A vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
  4. Cesto necháme dôkladne vykysnúť, minimálne 1 hodinu. Počas kysnutia dva krát premiesime - prevzdušníme.
  5. Keď je cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na tri rovnaké časti. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme si predkreslili vajce. Dáme jednu časť a malým valčekom priamo na plechu vyvaľkáme do požadovaného tvaru s tým, že necháme vyššie okraje.
  6. Príprava náplní: Tvarohová: Tvaroh dáme do plátenka a dôkladne vytlačíme vodu. Vymiešame ho s práškovým cukrom a žĺtkami. Môžeme pridať aj vanilkový cukor. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme k tvarohovému základu. Maková: Mak pomelieme. Mlieko privedieme k varu, prisypeme kryštálový cukor, vanilkový cukor a mletý mak. Necháme zovrieť, podľa potreby zahustíme mletými piškótami. Lekvárová: Všetky suroviny vymiešame.
  7. Okraje koláčov potrieme vajíčkom. Ako prvú natrieme po celej ploche tvarohovú plnku.
  8. A potom už len kreslíme makovou a lekvárovou náplňou. Ja používam umelohmotné zdobičky, tie sa mi najviac osvedčili.
  9. A toto je ďalší koláč.
  10. A toto tretí.
  11. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C - cca 25 minút - ale záleží to od tej ktorej rúry.
  12. Po upečení môžeme potrieť okraje rozpusteným maslom.