Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept som videla v relácii o varení britskej televízie, páčil sa mi, pripravila som a
nám doma veľmi chutila táto výborná šunka, možno ju podávať za tepla i za studena.
20 minút príprava |
90/30 minút na 90/200 °C |
Postup- Umytý a osušený Bio pomaranč som tenučko ošúpala pomocou zeleninovej škrabky tak, aby tam nebola biela časť kôry, lebo je horká, zázvor som ošúpala pomocou čajovej lyžičky a nastrúhala na jemnom strúhadle.
- Do hrnca som dala 2 hviezdice badiánu, pridala som očistenú cibuľu rozkrojenú na polovice, nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru,...
- ...pripravila som jablkový cíder, cíder je alkoholický nápoj vyrábaný kvasením ovocného základu s obsahom asi 5,5 % alkoholu, je veľmi obľúbený v Anglicku v Írsku, v Austrálii, na Novom Zélande, stáva sa celosvetovým fenoménom s rôznym využitím v kuchyni, najznámejší je cíder jablkový a hruškový,..
- ...do hrnca som naliala 400 ml cíderu, doplnila som dostatočným množstvom studenej vody, priviedla do varu,...
- ...opatrne som vložila našu domácu údenú krkovičku, môžete vybrať aj stehno, iný druh údeného mäsa, plameň som stiahla na strednú intenzitu a šunku som varila pomalým varom asi 1 a 1/2 hodiny, ...
- ...zatiaľ som si pripravila suroviny na glazúru, do hrnčeka som dala 2 PL medu, 2 PL horčice, zvyšok cíderu, premiešala a prudkým varom som odvarila objem zmesi, na polovicu, nechala som ju vychladnúť, zmes na potieranie šunky bola hotová.
- Uvarenú šunku som nechala čiastočne vychladnúť vo vývare,...
- ...vybrala som ju na dosku, z ešte teplej šunky som ostrým nožom odstránila z povrchu kožu, povrch som narezala na štvorce o strane 2x2 cm,...
- ...do spojov medzi štvorcami som napichala celé klinčeky, šunku som vložila do pekáčika, pridala som tuk odobratý z vývaru,...
- ...povrch šunky som výdatne potrela medovo- horčicovo - cíderovou zmesou, potierala som šunku ešte niekoľkokrát počas pečenia,...
- ...piekla som v rúre vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom asi 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorila pekná červeno - hnedá medovohorčiová glazúra, šunku som vybrala na dosku, počkala som kým troch vychladla a nakrájala som z nej plátky o hrúbke asi 0,5 cm, zvyšok som po vychladnutí odložila na noc do chladničky, aby pekne vytuhla, bude sa potom výborne krájať na tenučké plátky.
- Podávala som pečenú šunku s glazúrou už za tepla s domácim jablkovým chrenom a čerstvo upečeným domácim chlebom.
- Ide o veľmi chutnú pečenú šunku s medovo - horčicovou glazúrou, má inú, ale vynikajúcu chuť, ako poznáme pri bežne varenej našej tradičnej šunke, krásne vonia po pomaranči, zázvore, jablkovom cíderi, cibuli a badiáne, čo je vlastne čínsky aníz s intenzívmou silicou, medovo - horčicová glazúra jej dodáva perfektný šmrnc a rovnako perfektne táto šunka aj chutí, velo odporúčam vyskúšať :-)
|