Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som videla v relácii o varení britskej televízie, páčil sa mi, pripravila som a nám doma veľmi chutila táto výborná šunka, možno ju podávať za tepla i za studena.

20 minút
príprava
90/30 minút
na 90/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Umytý a osušený Bio pomaranč som tenučko ošúpala pomocou zeleninovej škrabky tak, aby tam nebola biela časť kôry, lebo je horká, zázvor som ošúpala pomocou čajovej lyžičky a nastrúhala na jemnom strúhadle.
  2. Do hrnca som dala 2 hviezdice badiánu, pridala som očistenú cibuľu rozkrojenú na polovice, nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru,...
  3. ...pripravila som jablkový cíder, cíder je alkoholický nápoj vyrábaný kvasením ovocného základu s obsahom asi 5,5 % alkoholu, je veľmi obľúbený v Anglicku v Írsku, v Austrálii, na Novom Zélande, stáva sa celosvetovým fenoménom s rôznym využitím v kuchyni, najznámejší je cíder jablkový a hruškový,..
  4. ...do hrnca som naliala 400 ml cíderu, doplnila som dostatočným množstvom studenej vody, priviedla do varu,...
  5. ...opatrne som vložila našu domácu údenú krkovičku, môžete vybrať aj stehno, iný druh údeného mäsa, plameň som stiahla na strednú intenzitu a šunku som varila pomalým varom asi 1 a 1/2 hodiny, ...
  6. ...zatiaľ som si pripravila suroviny na glazúru, do hrnčeka som dala 2 PL medu, 2 PL horčice, zvyšok cíderu, premiešala a prudkým varom som odvarila objem zmesi, na polovicu, nechala som ju vychladnúť, zmes na potieranie šunky bola hotová.
  7. Uvarenú šunku som nechala čiastočne vychladnúť vo vývare,...
  8. ...vybrala som ju na dosku, z ešte teplej šunky som ostrým nožom odstránila z povrchu kožu, povrch som narezala na štvorce o strane 2x2 cm,...
  9. ...do spojov medzi štvorcami som napichala celé klinčeky, šunku som vložila do pekáčika, pridala som tuk odobratý z vývaru,...
  10. ...povrch šunky som výdatne potrela medovo- horčicovo - cíderovou zmesou, potierala som šunku ešte niekoľkokrát počas pečenia,...
  11. ...piekla som v rúre vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom asi 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorila pekná červeno - hnedá medovohorčiová glazúra, šunku som vybrala na dosku, počkala som kým troch vychladla a nakrájala som z nej plátky o hrúbke asi 0,5 cm, zvyšok som po vychladnutí odložila na noc do chladničky, aby pekne vytuhla, bude sa potom výborne krájať na tenučké plátky.
  12. Podávala som pečenú šunku s glazúrou už za tepla s domácim jablkovým chrenom a čerstvo upečeným domácim chlebom.
  13. Ide o veľmi chutnú pečenú šunku s medovo - horčicovou glazúrou, má inú, ale vynikajúcu chuť, ako poznáme pri bežne varenej našej tradičnej šunke, krásne vonia po pomaranči, zázvore, jablkovom cíderi, cibuli a badiáne, čo je vlastne čínsky aníz s intenzívmou silicou, medovo - horčicová glazúra jej dodáva perfektný šmrnc a rovnako perfektne táto šunka aj chutí, velo odporúčam vyskúšať :-)