Veľkonočná pascha

ptroci - fotkaptroci, 7. apríla 2010
Veľkonočná pascha
Foto: ptroci

výborná páska pre svoju chuť, nadýchanosť... Nie je príliš sladká, je chuťovo vyvážená a je ideálna ako s džemom tak i k slaným jedlám Zobraziť celý popisvýborná páska pre svoju chuť, nadýchanosť... Nie je príliš sladká, je chuťovo vyvážená a je ideálna ako s džemom tak i k slaným jedlám ako príloha :)

160 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

700 g
300 g
1 1/2 ks
1 ks
200 g
2  ks (1 do cesta, 1 na potretie)
2 ks
100 ml
500 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Múky s práškom do pečiva preosiať. V mlieku rozmiešať droždie, ktoré pridáme k múke spolu s ostatnými surovinami. Miesime 30 minút a necháme 1 hodinu kysnúť.

  2. 2

    Hmotu rozdelíme na 3 časti a spletieme do vrkoča, ktorý vložíme do pomastenej a pomúčenej formy na pásku. (Vysoká okrúhla forma podobná forme na bábovku. Ak nemáme, použijeme široký hrniec s vysokou hranou a do stredu vložíme 5-7dcl fľašu, ktorú sme omastili a omúčili.) Necháme kysnúť 1 hodinu. Pred vložením do rúry, rozšľaháme 1 žĺtok v mlieku a potrieme vrch koláča.

  3. 3

    Pečieme 1 hodinu pri 160°C.

Diskusia k receptu

ptroci
@ hannah22: I chutí to veľmi dobre :)
@ hkbarbie: Ďakujem :)
tragedianaentu
Ešte mám jednu otázku. Sneh z bielkov sa pridá k múke a spol. a spolu sa to miesi??? Mne do kysnuteho cesta viac pasuje použiť celé vajcia. Neviem si to akosi predstavit zapracovať tam sneh. Ale chcela by som to vyskúšať.
ptroci
ano. Asi to znie nelogicky, ale sneh z bielkov sa pridáva k múke a spol. Prajem dobré pečenie :) Dúfam, že sa vydarí.
skoricova
Práve sa ju chystám piecť (ako úplne prvú paschu v živote :), ale mám otázočku - vo výpočte surovín sa spomína jedno žĺtko, to je to, ktorým sa pascha potrie pred pečením, alebo toto ide zvlášť do cesta?
ptroci
Priamo do cesta ide 1 žĺtok. Vrch sa potiera druhým. Prajem dobré pečenie :)
skoricova
ptroci ďakujem za upresnenie. bola som taká nedočkavá, že už mi kysne aj bez žĺtku, ale tak skúsim ho tam ešte pridať a uvidíme :)
ptroci
Keď už to kysne, asi je lepšie už nepridávať. Ono sa podľa mňa nič nestane, keď tam bude chýbať :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia