Mrkvová torta
Mrkvová torta

Veľkonočná mrkvová torta fotorecept

evusik - fotkaevusik, 10. marca 2018
Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept)
Foto: evusik

Veľká Noc sa blíži a ja ponúkam túto tortu ako inšpiráciu. Ak si ale odmyslíte výzdobu, upiecť ju môžete hocikedy nielen ako tortu, ale Zobraziť celý popisVeľká Noc sa blíži a ja ponúkam túto tortu ako inšpiráciu. Ak si ale odmyslíte výzdobu, upiecť ju môžete hocikedy nielen ako tortu, ale aj ako výborný, šťavnatý mrkvový koláč.

12-16
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
1 šálka
1/2 šálky
2 šálky
1 ČL
1 ks
1 ČL
1/2 šálky (nasekané)
1/2 šálky
3 šálky (nastrúhaná)
Krém:
250 g
400 ml
1-2 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Korpus - 1 šálka = 250 ml. Celé vajcia a cukor vyšľaháme do peny, šľaháme minimálne 10 minút, pridáme olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu, nakoniec varechou primiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu, nahrubo nasekané orechy a umyté hrozienka.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hmotu vylejeme do formy a pečieme na 170 °C cca 30 minút, ja som po 20 minútach prikryla formu papierom na pečenie, upečený korpus necháme celkom vychladnúť. Ja som piekla vo veľkej forme, preto som ho neprekrajovala. Použila som aj papier na pečenie, pretože táto moja forma mi tečie. Papier na pečenie som namočila vo vode, vyžmýkala a vystlala ním formu - to preto aby upečený korpus mal viac menej rovné okraje.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zajačikov z marshmallow som robila prvý krát a zdalo sa, že aj posledný. Keď prerežete marshmallow, tak je hrozne lepkavý a nedá sa s ním vôbec pracovať. Návod som nemala žiaden tak som improvizovala. Jeden cukrík je telo a z druhého som odkrojila tenké koliesko - to budú uši a väčšia časť bude hlava.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jednotlivé časti som nahriala nad plameňom a zlepila. Celkom by to aj šlo keby to nebolo také lepkavé. Po 2 nevydarených pokusoch som to chcela vzdať ale podumala som a napadlo ma použiť cukor a bolo to - každú reznú, lepkavú stranu som vyváľala v cukre, príslušnú časť som nahriala nad plameňom, vytvorí sa taká šupka ktorú som rýchlo zlúpla a pod ňou je rozpustená, strašne lepkavá hmota a tou stranou som prilepila hlavu k telu a tak isto uši k hlave, uši som potom už len nastrihla nožnicami - a zajo je hotový, tváričky som pomaľovala jedlými fixkami.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém - večer som si nechala kyslú smotanu stiecť - do veľkého sitka dám plátenko a vylejem smotanu, postavím na misku a nechám stiecť, výsledkom je veľmi hustá kyslá smotana. Stečenú smotanu vymiešam s tvarohom a osladím podľa chuti. Ak sa vám nechce dávať stiecť smotanu, použite želatínu. Pridať môžete aj šľahačku alebo urobiť iný krém.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém nanesieme na tortu a necháme vychladiť.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A ozdobíme - mrkvičky som robila s marcipánu, zafarbila som ho gélovými farbami na pomarančovo a vňaťku som urobila z pažítky.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Deti ako tradične pojedli zajacov a mrkvičky a my sme si dali po kúsku ku kávičke.

    Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Vymazlená torta - krásně tématicky nazdobená - a variabilní. Co víc si přát?! Jsi šikulka!
1x evusik
tatranka
Evička,veľmi pekná tortička.Si šikovná a nápaditá.Tie zajačiky nemajú chybu.Páči sa mi,že si zvolila vlastnú tvorbu.Veď o koľko by bolo jednoduchšie kúpiť hotové ozdôbky.
No takto je to o to zaujímavejšie.
Páči sami tvoj recept.
1x evusik
evusik
@all ďakujem za milé komentáre :) túto tortu som robila ešte minulý rok na Veľkú Noc a zdobím len kvôli vnúčatám :) ale mrkvový koláč podľa tohto receptu pečiem často, je dobrý šťavnatý a dá sa rôzne kombinovať
sara8
@evusik , krásny jarný receptík. Super nápad s tou stečenou smotanou. Nemám veľmi rada prácu so želatínou. Vnúčatká ťa musia zbožňovať.
1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia