Veľkonočná cvikla

alextv - fotkaalextv, 7. apríla 2010
Veľkonočná cvikla
Foto: alextv

Ďaľší príspevok k Zemplínskej Veľkej noci...

10
porcií
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1/2 kg
200 g




Postup

  1. 1

    Červenú a bielu repu uvaríme do mäkka a postrúhame na jemnom strúhadle. Chren očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Aby sme veľmi neplakali pri strúhaní chrenu, tak mám dve rady: 1. ak dáme chren na chvíľu do mrazničky, tak nás oči tak páliť nebudú 2. môžeme použiť sterilizovaný chren z obchodu. Repy a chren spolu zmiešame, trocha osolíme a pridáme ocot podľa chuti. Veľkonočná cvikla by mala byť sladká a ostrá, nie slaná a kyslá. Ak nemáme bielu, teda cukrovú repu, tak ju nahradíme väčším množstvom kryštálového cukru .

Diskusia k receptu

kuchtik
cviklu miluje aj moja rodina na všetky možné spôsoby, jeden prikladám:
cviklu uvaríme najlepšie v músovom vývare, ošúpeme, nastrúhame najlepšie na tenučké plátky/strúham na WS strúhadle/, poukladám na tanier, zmiešam olivový olej, trošku soli, cukru /medu/ a ocot balsamico /môže byť aj hotový dresing balsamico/ pokvapkám tým cviklu, výborná príloha k mäsu - voláme ju cvikla proschuto
marca
takto cviklu robim aj ja, dam do pohára a chladničky, vydrži bez sterilizácie dosť dlho. takuto cviklu mame všetci radi a varim ju počas celého roka, výborna príloha k všetkému.
hanina
Podobnú cviklu robím aj ja ale bez bielej repy. Tá sa dá kúpiť?
hannah22
to isté robievam, aj cez rok ,ale pridávam korenie anýz do nálevu a bez repy... :))
evusik
u nás sa cvikla zavára každý rok a na viac spôsobov, aj s chrenom aj bez chrenu, ale s repou to počujem prvý krát, ak zoženiem repu tak to určite vyskúšam, vyzerá to dobre :-)
torticka
Keď sme robili cviklu, tak sme ju uvarili, dali nastrúhaný chren, ocot,cukor. Všetko podľa chuti. Chrenu sme dali veľa, aby bola dobre štipľavá.
cistinka
Tá biela cukrová repa....to je kvaka? Neviem o aký druh ide....môžeš prosím vysvetliť a kde sa to dá teraz zohnať.....mala by som chuť to spraviť....vďaka
alextv
Ahoj Cistinka, cukrová repa je obyčajná biela repa z ktorej sa vyrába cukor...alebo sa s ňou krmia domáce zvieratka, v obhcode ju zoženieš len náhodou ja ju stále zoženiem od kamarátov z dediny...
kukamcovaritidem
Ahoj Alexty, moj nebohy otec robil uzasnu cviklu s chrenom, vyzeralo to ako na jemno postruhany salatik, ale nestihla som sa naucit od neho postup, tak patram a skusam, lebo vsetky recepty zatial sedia az po nalev, pri nom vzdy skoncim a Tvoj recept vyzera byt spravny, pretoze ocova cvikla s chrenom vyzerala byt iba jemne ocutena. Takze tentokrat idem podla teba, drzim si palce a zatial dakujem. Ak je to ono, tak je to ten najuzasnejsi salatik na svete..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia