Kysnuté pečivo

Veľká sladká pletenka z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Sladké raňajky v podobe kysnutej pletenky.

1 ks
porcia
25 (+ kysnutie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku nasypeme do misy, primiešame soľ, droždie, maslo izbovej teploty, teplé mlieko, cukor zamiešaný so žĺtkami, vanilkový cukor a nastrúhanú kôru z biocitróna. V robote s hákovým nadstavcom vypracujeme hladké cesto, je potrebné ho miesiť aj 10 minút. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misy a nelepí sa. Do cesta na pletenku môžeme primiesiť aj hrozienka, ktoré sme namočili v rume.
  2. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi dve hodiny, musí dvakrát zväčšiť svoj objem.
  3. Na veľkú pletenku cesto rozdelíme na 8 dielov, z každého vyvaľkáme rovnaký valček a uložíme ich cez seba po dvoch do tvaru mriežky.
  4. Dva konce z každej strany pletenky prepletieme.
  5. Prepletieme ešte raz.
  6. Nakoniec prepletieme úplné konce pletenky a vytvarujeme bochník. Bochník položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme ho rozšľahaným vajcom a necháme ho podkysnúť.
  7. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pletenku môžeme ešte raz potrieť vajcom a posypať makom. Pletenku pečieme vo vyhriatej rúre asi 35 minút.