Dusená zelenina
Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Veľmi som si obľúbil novú tvár televíznej kuchyne, Diane Kochilas. Vyše mesiaca nás sprevádzala po gréckych ostrovoch.
Predvádzala tradičné jedlá starousadlíkov a každú ukážku ukončila typickým vínom pre to-ktoré jedlo. Svojimi ukážkami sa
pritom nezaradila k majstrom terajšieho trendu „prearanžovaného“ varenia. Jednoduchá a rýchla príprava, tradícia, miestne
zdroje a zdravá výživa. Ona to síce nevyslovila, ale svojou skromnosťou, šikovnosťou a dokonca aj krásou a šarmom ma
oslovila i očarila.
10-12 porcií |
30 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Predstavenie ako na trhu Dominikánskeho námestia v Košiciach.
- Toto sú dve knihy Diane Kochilas, dnes už aj v mojej knižnici. Inšpiráciu som čerpal zo str. 131 „IKARIA“ kde je uvedený recept na „Mageirio“, čo je vlastne letný vegetariánsky prívarok.
- Umyté, pokrájané a naporciované ingrediencie. Chilli papričku som nahradil mojím obľúbeným jalapeño a dokonca som „zohnal“ aj originálny grécky olej.
- Z oleja som asi 120 ml nalial na dno väčšieho hrnca, po ohriatí som postupne doň poukladal pokrájanú zelenú papriku, červené zemiaky,
- nakúskované „klasy“ kukurice,
- mladú zelenú fazuľku (asi 50-60 mm kúsky) i celé jalapeño, u ktorého nikdy nie je istota, či je dostatočne pikantné (v tomto prípade bolo doslova sladké), tak som prívarok spestril mojou mletou zmesou sušených štipľavých papričiek a čerstvo mletým čiernym korením.
- Nasledovala pokrájaná červená cibuľa a plátky cesnakových strúčikov. Áno je jej „kopec“, ale v uvarenom prívarku hrá „1. husle“.
- Po premiešaní som tento „polotovar“ necelú polhodinku podusil na strednom ohreve,
- potom ho zalial horúcou vodou (množstvo si môžete regulovať podľa toho, aký hustý chcete mať prívarok) a navŕšil pokrájanými paradajkami, mätou a lístočkami petržlenovej vňate (mladú púpavu som tentoraz nemal, ale v šalátoch a prívarkoch som ju už nie raz úspešne použil) premiešal a dodusil ďalších 20-25 min.
- Nuž a takto vyzeralo výsledné „dielo“ na tanieri. Gréci si ho ešte priamo pred jedením jemne „pokropia“ ďalším extrapanenským olivovým olejom, na ktorý sú právom hrdí, my sme si už olej nepridávali a verte, či nie, chutilo nám a napodiv aj bez mäsa. Musím sa Vám ospravedlniť za časovú neaktuálnosť tohto receptu, ale v auguste sme realizovali „sťahovanie národov“ z juhu na sever a navyše som zápasil so silnou infekciou lýtka pravej nohy, lebo ma v Arizone pohrýzol nejaký škorpión, či pavúk, alebo nejaká iná „guta“!
- Odmením Vás aspoň pohľadom na kuchárske knihy v mojej pracovni („šmikni“).