Dusená zelenina

Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Veľmi som si obľúbil novú tvár televíznej kuchyne, Diane Kochilas. Vyše mesiaca nás sprevádzala po gréckych ostrovoch. Predvádzala tradičné jedlá starousadlíkov a každú ukážku ukončila typickým vínom pre to-ktoré jedlo. Svojimi ukážkami sa pritom nezaradila k majstrom terajšieho trendu „prearanžovaného“ varenia. Jednoduchá a rýchla príprava, tradícia, miestne zdroje a zdravá výživa. Ona to síce nevyslovila, ale svojou skromnosťou, šikovnosťou a dokonca aj krásou a šarmom ma oslovila i očarila.

10-12
porcií
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Predstavenie ako na trhu Dominikánskeho námestia v Košiciach.
  2. Toto sú dve knihy Diane Kochilas, dnes už aj v mojej knižnici. Inšpiráciu som čerpal zo str. 131 „IKARIA“ kde je uvedený recept na „Mageirio“, čo je vlastne letný vegetariánsky prívarok.
  3. Umyté, pokrájané a naporciované ingrediencie. Chilli papričku som nahradil mojím obľúbeným jalapeño a dokonca som „zohnal“ aj originálny grécky olej.
  4. Z oleja som asi 120 ml nalial na dno väčšieho hrnca, po ohriatí som postupne doň poukladal pokrájanú zelenú papriku, červené zemiaky,
  5. nakúskované „klasy“ kukurice,
  6. mladú zelenú fazuľku (asi 50-60 mm kúsky) i celé jalapeño, u ktorého nikdy nie je istota, či je dostatočne pikantné (v tomto prípade bolo doslova sladké), tak som prívarok spestril mojou mletou zmesou sušených štipľavých papričiek a čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Nasledovala pokrájaná červená cibuľa a plátky cesnakových strúčikov. Áno je jej „kopec“, ale v uvarenom prívarku hrá „1. husle“.
  8. Po premiešaní som tento „polotovar“ necelú polhodinku podusil na strednom ohreve,
  9. potom ho zalial horúcou vodou (množstvo si môžete regulovať podľa toho, aký hustý chcete mať prívarok) a navŕšil pokrájanými paradajkami, mätou a lístočkami petržlenovej vňate (mladú púpavu som tentoraz nemal, ale v šalátoch a prívarkoch som ju už nie raz úspešne použil) premiešal a dodusil ďalších 20-25 min.
  10. Nuž a takto vyzeralo výsledné „dielo“ na tanieri. Gréci si ho ešte priamo pred jedením jemne „pokropia“ ďalším extrapanenským olivovým olejom, na ktorý sú právom hrdí, my sme si už olej nepridávali a verte, či nie, chutilo nám a napodiv aj bez mäsa. Musím sa Vám ospravedlniť za časovú neaktuálnosť tohto receptu, ale v auguste sme realizovali „sťahovanie národov“ z juhu na sever a navyše som zápasil so silnou infekciou lýtka pravej nohy, lebo ma v Arizone pohrýzol nejaký škorpión, či pavúk, alebo nejaká iná „guta“!
  11. Odmením Vás aspoň pohľadom na kuchárske knihy v mojej pracovni („šmikni“).