Vegetariánska krkovička na rozmaríne

Autor receptu: zemo

Nie, nezbláznil som sa. Toto jedlo je určené pre všetkých. Aj pre dravcov, aj pre vegetariánov. Len tí druhí musia zabudnúť, že zemiačiky a kusy mrkvy sa dusili spolu s mäsom. A keď im to nepoviete, ani to nezbadajú.

45 minút
príprava
120 minút
na 200 - 180 °C

Postup

  1. Na prípravu si musíte zobrať hlboký a dobre vypečený, hoci aj pokrivený, plech. Ako ten môj (viď foto). Už mi ho chceli stokrát vyhodiť, ale vlastným telom som sa zastal môjho plechového brata. A teraz postup. Jedlo pripravujem na spôsob varenia, ktorý v nemecky hovoriacich krajinách poznajú ako Eintopf, čiže všetko v jednom hrnci. Je však vylepšený, lebo pri varení nemusím strážiť, aby sa dole na dne hrnca nepripálilo. Všetko sa dusí na mojom poplechnom bratovi v trúbe a ja si môžem pískať s rukami za chrbtom alebo venovať sa záchrane sveta.
  2. Najprv upozornenie. Naschvál som nedával presné gramáže surovín, lebo ja to jedlo robím od oka. Ale mám skúsenosti, že na veľký hlboký plech stačí tak kilo a pol až dve zemiakov, kilo mäsa a štyri tlstejšie plátky slaninky. Mrkvy dávam zvyčajne na toto množstvo dve až tri väčšie. Cibule tak zo tri na štvrtiny pokrájané a asi päť strúčikov cesnaku. Ale proti vašej chuti žiaden dišputát, eto vaše delo! Tak a teraz naozaj už postup: Zemiaky očistím a nakrájam na väčšie kúsky. Podobne aj mrkvu. Medzi tým narežem krkovičku tak, ako keby som z nej išiel robiť guláš. Teda na podobné kúsky. Rozohrejem mas, rýchlo kúsky mäsa opražím, aby sa zavreli.
  3. Na plech poukladám zemiaky, mrkvu, slaninu na niekoľko hrubších plátkov, cibuľu na štvrtky a celé strúčiky cesnaku. Posolím, nasypem rascu a korenie. Pridám vetvičku rozmarínu na menšie kúsky a vetvičky materi dúšky. Tá má asi 20 odrôd , ale ja ani za toho šľaka neviem, ktorú vysadila moja žena do črepníka. Ale keďže sa všetky latinské názvy začínajú na Thymus, predpokladám ako naivka botanik, že to môžete nahradiť aj tymianom dúškovým. Teda keď tak na tým uvažujem, asi tým, čo nám to rastie na záhrade. Ak budete dávať sušený rozmarín a tymian, opatrne. Rozmarínu za kávovú lyžičku, tymianu stačí na dvakrát medzi dva prsty.
  4. Všetko zalejem horúcou vodou, ktorou som vypláchol výpek z mäsa. Tekutina musí všetko zakryť. Dobre utesním navrchu alobalom. Dám piecť do trúby na 200 stupňov. Trištvrte hodiny si zemiaky nevšímam. Potom si ich všimnem len na pol oka, to znamená, že alobal nedávam dole, len rýchlo ručne stručne skontrolujem, či tam voda žblnká a nosom, či sa neodparila a nepripeká sa to. Znížim teplotu na 180 stupňov a nechám dusiť ďalej ďalších 45 minút.
  5. Po hodine a pol otvorím, skúsim vidličkou, či sú zemiaky dobré a mäso mäkké. Ak treba hlavne mäso ešte dodusiť, primerane dolejem horúcou vodu, ale nie už až po okraj zemiakov, stačí na dno a nechám opäť pod alobalom dobre utesneným potrebný čas dodusiť v trúbe. Väčšinou asi maximálne pol hodinku. Ak by sa vám podarilo, ak nakrájate zemiaky na drobnejšie kúsky ako treba a tie hrozia rozpadnutím, vaša chyba, ale moja rada: vyberte ich opatrne z plechu, dajte na teplé miesto a dorobte v trúbe iba mäso a slaninu.
  6. Potom všetko vyberiem a naložím do obrovskej misy. Zemiaky s mrkvou dám vegetariánskej či diétu vyznávajúcej časti rodiny. Sebe a psine Tine dám mäso. Mne aj zemiaky, lebo sú dobré, ale pre moju sučiu psinu majú podobnú výživovú hodnotu, ako keby som sa ja živil ceruzkami. P.S. Zemiaky a mrkva s rozmarínom a materinou dúškou sú na tomto jedle najlepšie. Ani mäso netreba. P.S.S. Preto ho máme s Tinou po zásluhe ako posledné stupienky hierarchie našej rodinnej svorky. Haú!