Vegánske šišky

Autor receptu: lubjak

Sú fašiangy

Suroviny

Postup

  1. Kvások: 0,5 dcl vlažného mlieka, pol kocky kvasníc, 1 lyžica hladkej múky, trochu trstinového cukru
  2. Zmiešame ostatné mokré suroviny( mlieko, rum, olej, roztopený alsan tuk) s cukrom , ktoré potom zmiešame s vykysnutým kváskom.Hladkú múku presitujeme, pridáme sojovú múku a kypriaci prášok( ako náhradu za vajíčka). Všetko zašľaháme ručne metličkou a vznikne nám polohusté cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou vykysnúť cca 40 minút.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, je nadýchané, aby nelepilo, ho poprášime múkou a rukou ho upravíme na obdlžnik o výške cca 2 cm.Vykrajujeme ostrou hranou pohára. Mne vyšlo 6 šišiek. Do menšieho hrnca dáme dostatočné množstvo oleja. Rozpálenosť oleja sme skúsili vhodením odrezku zo zvyšného cesta. Po ochutnaní, sme sa rozhodli, že 3 šišky vypražim a 3 upečieme. Do vyhriatej truby na 170 stupňou sme dali piecť 3 šišky a odrezky. Pri vyprážaní som dodržala postup, že šišku som v strede zmačkla a vložila do oleja dole hlavou( vyplavala tá časť , na ktorej šiška sedela), ked som už videla, že je opražená, prevrátila som ju. Kým som dopražila 3 šišky( jednu po druhej), v trube už ozlátli aj pečené šišky. Ak nie ste si isté, či je šiška hotová, skúste špáratkom, či vyjde čisté. Pečené šišky sme jemne potreli kokosovym olejom.
  4. Šišky boli tak dobré, že som nestihla odfotiť naservirované s džemom. Dokonca manžel, ktorý nie je zástancom kysnutého cesta, uznal, že šišky boli mäkkučké a chutné. Na vyprážané som dala do stredu, do jamky brusnicový džem.Dcéra si pečené ozdobila marhuľovým. Zabudla som pečené šišky v strede zmačknúť, ale na chuti to neubralo. Tento recept je kombinacia viacerých úžasných receptov na vareche, len pre vegánov sme dali inšpiráciu, že aj takáto lahôdka sa dá upiecť aj pre nich.