Vegánske muffiny
Vegánske muffiny s náhradou vajíčka (fotorecept)
Autor receptu: mitzy
Recept vznikol spontánne, po
tom, ako som namočila
ľanové semienka na pár
hodín a všimla som si, že voda sa
mení na hustejšiu gélovú tekutinu
podobnú bielku. Vyskúšala som
teda hneď upiecť vegánsku verziu
muffinov. Vyšli skvelo. Chutné a
nadýchané aj na ďalší deň. Kto je
zvedavý, nech nazrie ;)
6 porcií |
50-60 minút na 150 °C |
Postup
- Ľanové semienka namočíme v miske po vrch do vody (ako mám na fotke v sklenenej miske) a necháme ich tak na noc alebo od rána do obeda. Z vody sa stane číra gélová tekutina. Potom si pripravíme sitko a druhú misku.
- Cez sitko zlejeme semienka a lyžičkou prepasírujeme gélovú vodu do druhej misky. Jedno vajíčko v pečení = 10 g ľanových semienok zaliatych 60 ml vody. Teda ak idú do receptu 2 vajíčka, namočíme 20 g ľanových semienok v 120 ml vody, aby sme mali viac gélu. (Samotné semienka využijeme v šaláte, v polievke, v pečení...)
- Muffiny: Zmiešame sypké ingrediencie, pridáme našu číru náhradu za vajíčko, jablkovú výživu, olej a zmiešame. Primiešame ešte kokos a cesto lyžicou vložíme do košíčkov na muffiny. Vyjde ich 6 ks. (Mlieko sem naozaj nejde, nahradí ho jablková výživa.) Muffiny v košíkoch ozdobíme na vrchu ešte orechami (ja som dala mandle a slnečnicové semienka) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov Celzia 50-60 minút. Muffiny sú krásne nadýchané. Najčastejšie sa miesto vajíčok používajú banány alebo hraška. Banány zmenia celkovú chuť, tento gél sa správa podobne ako vajíčko - chuť pečeného nemení. Muffiny chutia ako z klasického cesta s vajíčkom. Ak skúsite, prajem radosť z prípravy a dobrú chuť ;)