Vegánske muffiny

Vegánske muffiny s náhradou vajíčka (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Recept vznikol spontánne, po tom, ako som namočila ľanové semienka na pár hodín a všimla som si, že voda sa mení na hustejšiu gélovú tekutinu podobnú bielku. Vyskúšala som teda hneď upiecť vegánsku verziu muffinov. Vyšli skvelo. Chutné a nadýchané aj na ďalší deň. Kto je zvedavý, nech nazrie ;)

6
porcií
50-60 minút
na 150 °C

Postup

  1. Ľanové semienka namočíme v miske po vrch do vody (ako mám na fotke v sklenenej miske) a necháme ich tak na noc alebo od rána do obeda. Z vody sa stane číra gélová tekutina. Potom si pripravíme sitko a druhú misku.
  2. Cez sitko zlejeme semienka a lyžičkou prepasírujeme gélovú vodu do druhej misky. Jedno vajíčko v pečení = 10 g ľanových semienok zaliatych 60 ml vody. Teda ak idú do receptu 2 vajíčka, namočíme 20 g ľanových semienok v 120 ml vody, aby sme mali viac gélu. (Samotné semienka využijeme v šaláte, v polievke, v pečení...)
  3. Muffiny: Zmiešame sypké ingrediencie, pridáme našu číru náhradu za vajíčko, jablkovú výživu, olej a zmiešame. Primiešame ešte kokos a cesto lyžicou vložíme do košíčkov na muffiny. Vyjde ich 6 ks. (Mlieko sem naozaj nejde, nahradí ho jablková výživa.) Muffiny v košíkoch ozdobíme na vrchu ešte orechami (ja som dala mandle a slnečnicové semienka) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov Celzia 50-60 minút. Muffiny sú krásne nadýchané. Najčastejšie sa miesto vajíčok používajú banány alebo hraška. Banány zmenia celkovú chuť, tento gél sa správa podobne ako vajíčko - chuť pečeného nemení. Muffiny chutia ako z klasického cesta s vajíčkom. Ak skúsite, prajem radosť z prípravy a dobrú chuť ;)