Čučoriedkové koláče
Vegánske čučoriedkové poptarts
Autor receptu: janeg
Obľúbený americký (detský) dezert vo vegánskom podaní.
10 porcií |
25 minút príprava |
25-30 minút na 170 °C |
Postup
- Čučoriedky (alebo pokojne aj iné ovocie), cukor a citrónovú šťavu dáme na panvicu a na miernom plameni varíme 10 minút, aby ovocie zmäklo a pustilo šťavu. Občas premiešame. V lyžici vody rozmiešame škrob a vylejeme do ovocnej náplne. Stíšime plameň na najslabšie a za stáleho miešania povaríme ešte tak 3 minútky, aby zmes zhustla. Necháme vychladnúť. (Poprípade celý tento krok preskočte a použite marmeládu :D)
- Múku, cukor, soľ a mlieko dáme do food processora a pridáme tuhý kokosový olej (alebo maslo priamo z chladničky nakrájané na kocky). Zmixujeme spolu. Ak nemáme robota, môžeme cesto vymiešať aj rukou, len to pôjde s olejom ťažšie, môžeme si pomôcť vidličkou a kúsky oleja roztláčať, kým sa v ceste takmer "rozmrví". Nemali by sme cesto miesiť rukou, aby sa olej nezačal topiť. Ak sa tak stane, šupneme zmes na pol hodinky do chladničky.
- Po lyžiciach pridávame ľadovú vodu. Po každej lyžici zmes premixujeme/premiešame. Mne stačili 4 lyžice vody, aby sa mi vyformovalo nelepivé cesto. Presunieme ho na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme nie príliš na tenko.
- Nakrájame na obdĺžniky (záleží aké veľké chcete koláče mať, ja som mala 10 menších kúskov) a na každý dáme lyžicu náplne. Okraje potrieme troškou vody a obdĺžniky preložíme napoly. Kraje pritlačíme vidličkou a koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch jemne vidličkou popicháme, aby unikala para.
- Vrch potrieme troškou mlieka a dáme piecť na 170 stupňov na 25-30 minút, do zlatista. Po vytiahnutí necháme pred zdobením vychladnúť. (Aj keď ja som pahltavo zjedla 2 kúsky, kým som sa rozhodla posypať ich cukrom a ďalšie dva, kým som si spomenula na fotku :D)
- Na polevu zmiešame spolu všetky ingrediencie a nalejeme na koláčiky. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Moje boli posypané zmesou práškového a vanilkového cukru, nakoľko som mala málo plnky a cukor mi ostal po obaľovaní iných koláčikov :)