Čučoriedkové koláče

Vegánske čučoriedkové poptarts

Autor receptu: janeg

Obľúbený americký (detský) dezert vo vegánskom podaní.

10
porcií
25 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Čučoriedky (alebo pokojne aj iné ovocie), cukor a citrónovú šťavu dáme na panvicu a na miernom plameni varíme 10 minút, aby ovocie zmäklo a pustilo šťavu. Občas premiešame. V lyžici vody rozmiešame škrob a vylejeme do ovocnej náplne. Stíšime plameň na najslabšie a za stáleho miešania povaríme ešte tak 3 minútky, aby zmes zhustla. Necháme vychladnúť. (Poprípade celý tento krok preskočte a použite marmeládu :D)
  2. Múku, cukor, soľ a mlieko dáme do food processora a pridáme tuhý kokosový olej (alebo maslo priamo z chladničky nakrájané na kocky). Zmixujeme spolu. Ak nemáme robota, môžeme cesto vymiešať aj rukou, len to pôjde s olejom ťažšie, môžeme si pomôcť vidličkou a kúsky oleja roztláčať, kým sa v ceste takmer "rozmrví". Nemali by sme cesto miesiť rukou, aby sa olej nezačal topiť. Ak sa tak stane, šupneme zmes na pol hodinky do chladničky.
  3. Po lyžiciach pridávame ľadovú vodu. Po každej lyžici zmes premixujeme/premiešame. Mne stačili 4 lyžice vody, aby sa mi vyformovalo nelepivé cesto. Presunieme ho na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme nie príliš na tenko.
  4. Nakrájame na obdĺžniky (záleží aké veľké chcete koláče mať, ja som mala 10 menších kúskov) a na každý dáme lyžicu náplne. Okraje potrieme troškou vody a obdĺžniky preložíme napoly. Kraje pritlačíme vidličkou a koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch jemne vidličkou popicháme, aby unikala para.
  5. Vrch potrieme troškou mlieka a dáme piecť na 170 stupňov na 25-30 minút, do zlatista. Po vytiahnutí necháme pred zdobením vychladnúť. (Aj keď ja som pahltavo zjedla 2 kúsky, kým som sa rozhodla posypať ich cukrom a ďalšie dva, kým som si spomenula na fotku :D)
  6. Na polevu zmiešame spolu všetky ingrediencie a nalejeme na koláčiky. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Moje boli posypané zmesou práškového a vanilkového cukru, nakoľko som mala málo plnky a cukor mi ostal po obaľovaní iných koláčikov :)