Vegánska huspenina

mrnousik - fotkamrnousik, 3. decembra 2017
Vegánska huspenina
Foto: mrnousik

Priateľ dostal od otca huspeninu, takú tú klasickú - slovenskú, z koží a tak. No riadne chute mi narobil a keďže ja také nejem, Zobraziť celý popisPriateľ dostal od otca huspeninu, takú tú klasickú - slovenskú, z koží a tak. No riadne chute mi narobil a keďže ja také nejem, tak som si spravila takú svoju, vegánsku. Už ju okoštoval aj chlap a uznal, že to síce nie je chuťovo jeho huspenina ale že chutí veľmi dobre :) Recept na ňu som si hľadala dlho, ale pod pojmom Vegánska huspenina som nenašla nič... preto som sa rozhodla, že už nabudúce nejaký zúfalec vegán nájde aspoň môj recept - keď ho chytia chute na túto trasúcu sa pochúťku :)

4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 bal
1 bal
1 bal mrazená
10 g
1 kocka
Príloha:
 Slatinský




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si zovrela vodu v malom hrnci, pridala údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majoránku. Keď mi táto zmes začala vrieť, pridala som sojové kocky a nechala ich variť. Pokvapkala trochou oleja - voňalo to tak zabijačkovo :)

  2. 2

    Nakrájala som si cesnak na plátky a na panvicu dala repkový olej. Na olej som vykydla mrazenú polievkovú zmes (hrášok, mrkva, karfiol, lusky, brokolica) a trochu orestovala aj s cesnakom. Asi tak 5 minút. Potom som to zaliala litrom vriacej vody a pridala zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a nechala variť asi 15 minút.

  3. 3

    Kým sa všetko v hrncoch robilo, tak som si nakrájala údené tofu na kocky a posypala ho cesnakom, korením a paprikou a pokvapkala olejom a dobre premiesala.

  4. 4

    Potom som sa vrátila k variacej sa zelenine a sojovemu masku. Zeleninu som scedila a všetko - scedenú zeleninu, sojové masko vo "vlastnej šťave" aj vývar dala na balkón chladnúť. Po vychladnutí som si odmerala, či mám akurát liter vývaru - trochu som nadrobila vodou, lebo sa odparilo a dochutila. Primiešala 10g agaru a za stáleho miešania priviedla do varu (inak mi tuhol na spodu, nechapem) .

  5. 5

    Odstavila som vývar s Agarom a friško nadavkovala do dvoch misiek od zmrzliny rozložila rovnomerne tofu, sojove masko a zeleninu. Zbytok šťavy z tofu som zamiešala do vývaru a rovnomerne naliala do misiek. Ešte som to v miskách premiešala, aby suroviny boli všade a nechala tuhnúť v izbovej teplote. Keď to malo už teplotu súcu do chladničky, dala som to tam. Po asi 30 minútach v chladničke to pekne stuhlo a mohla som sa do toho pustiť. Príloha samozrejme bola Slatinský chlebík, cibuľa a ocot :) Dobrú chuť vegáni :)

  6. 6

    A takto to vyzerá po vyklopení :)

    Vegánska huspenina - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Ať je jak chce, vegánské srdce a bříško se zaradují.
mrnousik
@Frezia (3.12.2017 16:24)

Ďakujem :) Dlho pridávam vegan recepty na FB ale začnem aj sem, lebo sama niekedy tápam... nabudúce chcem skúsiť "bryndzové" halušky :)
1x frezia
mitzy
@Kimlo (4.12.2017 07:28)

Nie, bryndzový efekt sa dosiahne zmiešaním tofu, citrónu a tak :)
radost
@Mitzy (4.12.2017 10:02)

srandisti sú môj svet..hneď ťažoby v hlave niet..:-)
ubka
...preto som sa rozhodla, že už nabudúce nejaký zúfalec vegán nájde aspoň môj recept ,píše autorka receptu.
Veru s ňou aj súhlasím,zufalec je správne pomenovanie:-)
Nepochopila som ešte,prečo všetci,čo odmietajú mäso, chcú za každú cenu nahradzovat jeho chuť!? Asi tu ani odpoveď nedostanem:-(
Nič proti rozhodnutiu každého,ako žije a stravuje sa, respektujem to,ale aj toto by som pomenovala jednoducho zeleninová rolada a v takom prípade recept chválim.
haji
@Kimlo (4.12.2017 13:10)
Jasné že i tak se dá dívat na svět. Ale někdy je život fikaný a dostane tě na lopatu, ani nevíš jak. Tu tam je maso, případně všechny živočišné produkty. Ale to nechme tak. Žij a nech žít. A nikdy neříkej nikdy. Bo v tu ránu už na tebe shůry něco chystají. Hezký den!
marianne
@Kimlo (4.12.2017 13:10)

:-))) ....čosi na tom bude. Jeden rok som chcela mať zdravé Vianoce, tak som piekla drobné pečivo z pohankovej, ryžovej.....a neviem akej ešte múky. Kokšo prvý posledný raz. Jedla som ich sama a sobášený šiel do cukrárne:-))
ubka
@katka78 , nepochopila som tvoju reakciu,ak budeš pozornejšie čítať môj komentár, iste v ňom nenájdeš nič,čo by nasvedčovalo tomu,že ja spochybnujem, či odsudzujem niekoho stravovanie. takze čítaj pozornejšie,kým budeš poučovať.Pokojny večer ti prajem:-)
nitray
Tema: "Veganska huspenina".
A takto si kupit za par centov "želatinu číru",pridať ingredienzie
podla svojej chuti nejde?
(Mas huspeninu za ca. 1o minut...)
katka78
@Ubka (4.12.2017 18:28) Čítam veľmi pozorne. Možno ty sa skús riadiť vlastnou radou, lebo reaguješ na niečo, čo som nenapísala.
mrnousik
Kamaráti s Varechou, čítam tu mnoho reakcíí a vela z nich som čakala. Bohužial :) Varecha.sk je portál na pridávanie receptov kde si môžme okomentovať, kto čo ako robí, čo by bolo treba vylepšiť alebo ako to robí ten druhý. Ale v prvom rade je to pre mna stránka, kde môžem uverejniť recept o ktorom si myslím, že by mohol ľudí inšpirovať poprípade mu pomôcť k docieleniu uvarenia jeho jedla.
Preto prosím sa zdržte poznámok k téme vegánstvo ... ja tiež nekomentujem Vaše orgie na zvieratách na tanieri... a verte mi, že je mi to omnoho viac neprijemnejšie to vidiet ako to, že Vaša milovaná huspenina bola pomenovaná ako "huspenina" (v uvodzovkách). Vaše ego a Vaše problémy vs. problémy tejto planéty... už som ticho... a viete čo je Váš problém? Anonymita internetu :D Lebo v mojom okolí NIKDO, ale naozaj NIKDO nedokázal povedať tolko veci ohladom toho ako tu čítam... ale s tým sa stretávam aj na FB... proste internet heroes :D a tie "bryndzove" halusky si spravim a aj ich sem pridam a mozte zas hejtovat... nehladam chut bryndze, nechyba mi, ale to jedlo som mala rada, preco si neurobit take retro? :)
mrnousik
@Ubka (4.12.2017 13:23)

Ahoj, proste odmietam jest zivocisne produkty. Ano, su dobre. Ale dnesna doba urobila z tohoto priemyslu to, co nechceme. Ak by boli zivocisne produkty len od lokalnych fariem, asi by som tak nesla proti velkofarmam, bytúnkom, spracovateloch masa, atd... uvedomme si, kolko masa sa tlaci v obchodoch... nejeden priznava, ze za mesiac vyhodi aj 500 az 2000 kil masovych vyrobkov... a to si zoberte ze za tymi kilami su zive zvierata.... Kravy su umelo oplodnovane (si predstave, ze by vas niekto umelo oplodnoval kazdy rok) aby ste mali telce, mlieko... sliepky su este stale chovane v klietkach (viete si predstavit ten zivot? Vsak ja si sliepku pamatam z detstva ako slobodne zviera na dvore).... Smeju sa nam veganom, ze doplname vitamin B12.. preco sa nesmeju Vam co jete maso, ze ho jete ten istý umelý, len v mase zvierat, ktore ho dostávaju suplementovaný, lebo uz ho nemajú ako ziskat - uz totiz nie je v pode a hlavne, uz sa kravicky nepasú a nemajú ho kde získat? Moj priatel je aj zivocisne produkty, je vsak chapavy, a je len z bio chovu ... budte tolerantní a skúste sa zamysliet, ze nie je len jedna cesta, je ich viac a "zi a nechaj zit" ...
mrnousik
@Radox1 (4.12.2017 11:35)

Tak uz su to Pani, ale ak chcu zit dalej vitalne, urcite najdu nejaky ten jedalnicek. Oni sa stale hladaju. Inak co sa týka toho linku, tak to som bola akurat v praci... boze ako by som ich stretla rada :) Ale aspon som si ich vychutnala z prvej rady na Pasienkoch :)
zolik
Nemam pocit, ze by Ti niekto daval urazlive alebo hanlive komentare.
Pod nazvom Huspenina sa skryva uplne ine jedlo. Tradicne jedlo. Keby si svoj recept nazvala v zmysle... Vegansky zeleninovy aspik, alebo nejak podobne, mozno by tie komentare boli milsie.
Naopak vyjadrovat sa o nasich "zvieracich orgiach na tanieri" cloveka pekne nas*rie.
mitzy
@Kimlo (4.12.2017 10:46)

nie, že nemajú radi, oni zmenili stravovanie ale jedlo prináša aj pocit, pocit halušiek od maminy... a o ten pocit nechce človek prísť :) lebo s chuťou prichádzajú i spomienky, hlavne s vôňou. proste nostalgia
mitzy
@Zolik (5.12.2017 00:18)

nikto v googli nehlada vegansky zeleninovy aspik, ale ked uz tak veg. huspeninu, segedin, cigansku...varecha neni o vasich slovickovaniach, je aj pre ludi co googlia. mier vsetkym :)
ubka
@Mrnousik (4.12.2017 23:56)

Veľmi ma mrzí,že práve mne argumentujes,obhajujes sa :-( ja som vôbec ani jedným slovom neodsúdili vegetariánov.Citovala som teba,že si ich nazvala zúfalci:-) bola by si prekvapená,keby si ma poznala osobne,ja som tolerantna, nielen voči vegetarianom,a to že som navrhla,že keby si dala názov zeleninová rolada,som skôr chcela byť k tebe zhovievavá,práve k vôli reakciám.Skus si vyhľadať moje komentare a nájdi mi jeden,kde by som úmyselne niekomu ublížila rsp.urazala ho.To,že som nepochopila,prečo vegetariáni chcú imitovať chuť mäsa je pre mňa nepochopiteľné,však to im musí pripomínať tie úbohé zvieratá,ktoré obhajuju....
lanabard
vyzerá to výborne. Huspenina je dobrá na klby. Určite vyskúšam.
alenka25
Rozmyslam, co donuti masozravca, aby klikol na recept s nazvom "veganska huspenina".......Urcite nie tuzba vyjadrit pod recept obdiv, tuzbu cosi take zjest a podobne. Preco teda na to klikate? Ked je niekto recept s nazvom "masovo masova rolada plnena masom a oblozena masom", tiez na ten recept nekliknem, lebo maso nejem a posledne co chcem, je venovat svoj cas hejtovaniu :) Tolko z mojej strany, musela som sa vyjadrit :) Dakujem za recept, ide sa skusat o par dni :)
luss44
@Alenka25 (10.12.2017 17:58)

ja napríklad preto, lebo som zvedavá ako si vegán predstavuje huspeninu podľa seba a pre seba. Táto sa mi páči vizuálne ale to je asi tak všetko, chuť neposúdim lebo huspeninu nejem a zeleninu v aspiku už vôbec nie. Ale pozrieť si rcp hádam môžme aj my mäsožravci, či nie?
astor
@Alenka25 (10.12.2017 17:58)

Alenka, ospravedlňujem sa, že som si dovolil pozrieť tento recept, aj keď som mäsožravec. V budúcnosti sa tomu vyvarujem.
alenka25
@Astor (10.12.2017 18:51) zmysel mojho komentu ti asi unikol, ze? Len si pocitil, ze sa tyka priamo teba?
alenka25
Je naozaj pozoruhodne, ako niekto (ja) kruti hlavou nad hejtovanim a zrazu sa niektori ludia citia urazeni, hoci ich nikto priamo neoslovil, ani neociernil :D Nikto vam nezakazuje recepty citat. Ak ste nepochopili moj koment, ale ste este stale svojpravni, skutocne vam ho vysvetlovat nebudem :)
luss44
@Alenka25 (10.12.2017 19:40)

skutočne ani nemusíš :) myslím že sme v obraze. Neklaď nabudúce otázku, keď sa Ti potom nepáči odpoveď. Ja som Ti na ňu len odpovedala a vôbec sa necítim urazená.
alenka25
@Luss44 (10.12.2017 20:38) draha pani, opakujem, VAM konkretne, som ziadnu otazku nedala. To, ze ste sa sama rozhodla reagovat na vseobecny koment, rozumej nesmerujuci k vam, za to ja nemozem. Viac nemienim pokracovat v tejto nezmyselnej diskusii. Majte sa pekne :)
bubaya
Ja som bola pár rokov vegetariánka, a čo som sa naučila ako prvé, bolo nič NENAHRADZOVAŤ. Lebo sójové rezance, alebo tofu nikdy nebude chutiť ako roštenka z mladého býka. Tak som robila sojové rezančeky, tofu na x spôsobov, dezerty z tofu s ovocím, sójový nápoj s kakaom a medom.....Je to iné, má to inú chuť, inú konzistenciu, ale je to tiež dobré.
Ľudia skúšajú nové chute, nové exotické jedlá, iné kuchyne, ale keďže je to thajské, alebo indické, kde nie je ani gram mäsa, mlieka, vajca....tak to je vynikajúce. Keby to bolo vegánske, tak z toho dostanú vyrážky. A takí, čo sú na ketodiete, alebo držia Atkinsona, tým nikto nenadáva, že si pchajú denne do hlavy kusy mŕtvych zvierat. Nech každý baští, čo mu chutí.
boxik
@Lanabard (7.12.2017 17:59)

Lenže huspenina ,tá pravá, je dobrá na kĺby preto že obsahuje kolagén a ten v tomto recepte nenájdeš.
linda22
Ahoj, veľmi si ma potešila,idem akurát vyrábať,skúsim dať Moravany pikantnú namiesto mrazenej zeleninky
veronicha
@kimlo (4.12.2017 10:46)

ale my milujeme bryndzu :) nechceme ju ( a ine zivocisne produkty) jest z etickych dovodov a preto ked si jej chut vieme aspon trochu pripomenut tesime sa :)))
jurkoblaho
spravil som si ju podobne z tohto receptu,len som nepouzil zeleninu v nej...tu som oddelil a mozem povedať, ze bola perfektna.....tak som sa je nazral,ze budem mať zas pokoj na cely rok od pokusenia.........paničke dakujem za inspiraciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia