Jadranská torta
Jadranská torta

Vegánska bezlepková jadranská torta

mirkajan - fotkamirkajan, 5. novembra 2017
Vegánska bezlepková jadranská torta
Foto: mirkajan

Túto tortu piekol dedko dcére, keď chodievala ku nim na prázdniny. Dnes oslavovala 20-te narodeniny a jej požiadavka bola vegánska verzia jadranskej torty. Jej Zobraziť celý popisTúto tortu piekol dedko dcére, keď chodievala ku nim na prázdniny. Dnes oslavovala 20-te narodeniny a jej požiadavka bola vegánska verzia jadranskej torty. Jej vegánstvom síce nie som nadšená, ale čo by matka neurobila pre svoje mláďa, poňala som to ako výzvu a podarilo sa.

12
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
120 g
70 g
50 g
80 g
1 ČL
50 g
1 ks
1/2 ČL
150 ml
Krém 1:
400 ml
60 g (kukuričný škrob)
100 g
150 g
100 g
Krém 2:
450 ml




Postup

  1. 1

    Korpus: Vymiešame rastlinný tuk s cukrom do penista. V mise zmiešame múku (kto nepotrebuje bezlepkový variat, použije 130 g polohrubej múky), prášok do pečiva a kakao, zmes postupne zašľahávame do tuku s cukrom. Na záver do cesta vmiešame banán roztlačený na kašu a mlieko (pri normálnej múke by malo stačiť 100 ml mlieka). Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy (priemer 24 cm) a pečieme pri 180 °C cca 35 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí som korpus vybrala z formy, preniesla na tanier, ale odnímateľný okraj formy som dala okolo korpusu, aby udržal tvar oboch krémov.

  2. 2

    Krém 1: Lieskové oriešky dáme na plech a necháme v rúre piecť pri 200 °C 10 minút. V utierke odstránime šupky a pomelieme. Uvaríme hustý puding z mandľového mlieka, Maizeny a trstinového cukru. Necháme vychladnút, vymiešame s rastlinným tukom, nakoniec pridáme pomleté lieskové oriešky. Použila som tento rastlinný tuk.

    Vegánska bezlepková jadranská torta - obrázok 2
  3. 3

    Krém 2: Vyšľaháme dotuha vegánsku náhradu šlahačky. Použila som túto.

    Vegánska bezlepková jadranská torta - obrázok 3
  4. 4

    Dokončenie: Na vychladnutý korpus natrieme orieškový krém a necháme stuhnúť cez noc v chladničke. Ráno vyšľaháme vegánsku šľahačku a nanesieme na orieškový krém, necháme stáť asi 1 hodinu v chladničke. Odstránime rám tortovej formy. Zdobíme podľa seba, my sme na vrch nastrúhali čokoládu, nastriekali ozdoby zo zvyšku šľahačky a dozdobili čokoládovými ozdobami. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

haji
Tomu říkám recept na zázrak v jednom, tvoje ruky pozlatit. Jsi nesmírně šikovná a trpělivá, milující! Máš můj obdiv.
mirkajan
@Haji (5.11.2017 20:16)

Ďakujem. Mala som z toho nervy už týždeň vopred, lebo párkrát som piekla podľa vegánskych receptov, ktoré doniesla dcéra domov a nikdy tie koláče nevyšli tak ako mali, takže teraz som urobila vlastnú úpravu klasického receptu.
2x haji a altyn
zolik
Tak toto by som ja nedala! Najskor by som ju kupila v specializovanych cukrarnach. Na toto by ma nenahovorilo ani vlastne mlada. Mas moj obdiv.
mirkajan
@Zolik (5.11.2017 20:51)
To bola výnimočná príležitosť, inak by som sa na to nedala nahovoriť ani ja.
1x altyn
zolik
@Mirkajan :-)
ja mam mladata dve, o maly kusok starsie ako Tvoja Dominika. Ani keby spojili sily a slubovali hory doly, tak na takyto projekt by ma nenahovorili ani za nic.
Naozaj vysoko ocenujem, ze si sa tejto vyzve postavila celom. Aj tu medzi nami je dost Varechacov, ktori preferuju vegansku stravu.
A ze si tyzden nespala, tak to ti verim.
2x haji a altyn
ywett
Torta je pekná a určite si dcérku veľmi potešila a dodatočne všetko najlepšie ☺
mirkajan
Ďakujem všetkým za komentáre. Tiež sa mi do toho pečenia príliš nechcelo, radšej varím ako pečiem, ale zobrala som to ako výzvu, ktorú treba pokoriť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia