Vegan bolonské špagety

Autor receptu: mythra

Moje obľúbené :)

5
porcií
30 minút
príprava
40-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cestoviny uvaríme v slanej vode, odložíme vedľa. Kvôli odstráneniu sójovej ,,pachute,, z drte si aj ju vždy predvarím zvlášť v ochutenej vode (soľ, korenie, sójová omáčka,..), precedím cez sitko, vytlačím nadbytočnú vodu.
  2. V hrnci na oleji opražíme do sklovita najemno nakrájanú cibuľku, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a mrkvu nastrúhanú najemno. Chvíľu prážíme, pridáme predvarenú sójovú drť, korenie, soľ, rozdrtenú sušenú chilly papričku (dodá jemnú štipkastú chuť, ale nemusí byť). Zalejeme vodou tak, aby nesiahala až úplne povrch, ináč by bola bolonská zmes riedka. Pridáme bylinky podľa chuti (oregáno, bazalka, rozmarín, tymián,..), ale určite by to malo krásne voňať po bylinkách. Dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.
  3. Pridáme paradajkový pretlak a kečup, ktorého množstvo som len odhadla, vždy dávam podľa chuti a podľa kvality kečupu. Mal by byť hustý a jemný/sladký. Dusíme ešte asi 30 minút, tak aby sa chute spojili a cibuľka a cesnak boli úplne jemné. Čím dlhšie sa zmes varí, tým by maa byť chutnejšia :) Špagety servírujeme poliate zmesou. Dobrú chuť :)