Vatovec so zeleninou
Vatovec so zeleninou

Vatovec s dusenou zeleninou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 13. septembra 2018
Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept pridávam ako inšpiráciu pre tých, ktorí nájdu vatovec. Je to neobvyklá huba a my sme ho vždy pripravovali ako vyprážaný rezeň. Je Zobraziť celý popisTento recept pridávam ako inšpiráciu pre tých, ktorí nájdu vatovec. Je to neobvyklá huba a my sme ho vždy pripravovali ako vyprážaný rezeň. Je to veľká dobrota, ale chcelo to zmenu a tak vznikol tento recept.

20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    U nás v sade rastie vatovec len tak, sám od seba. Pred piatimi rokmi sme našli dva. Minulý rok ich bolo šesť a tohto roku neuveriteľných 14 kúskov. Samozrejme sme rozdávali, nielen po rodine ale aj po susedoch. Dlho nevydrží, ak ho včas nezoberiete, stane sa z neho jedna veľká prašivka. Ako prvé som pripravila vysmážaný vatovec a začala hľadať recepty. Ale ani na webe som nič nenašla. Skúšobne som uvarila krémovú polievku a bola výborná. Potom som natrafila na jeden článok, kde bola zmienka o pridaní vatovca do leča. A tak vznikol tento veľmi jednoduchý, ale chuťovo fantastický recept.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masti opražíme slaninku (nemusí byť, ale u nás to bez nej nejde) pridáme pokrájanú cibuľu, papriku, sparené a ošúpané paradajky. Krátko osmažíme a potom dusíme pod pokrievkou do mäkka. Osolíme a okmínujeme.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vatovec nakrájame na hrubé plátky a hrubú kožu orežeme. Plátky nakrájame na väčšie kocky, pri smažení sa rozpadajú preto treba krájať väčšie tvary.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozpálime si maslo, pridáme trochu oleja a kocky vatovca prudko opekáme do červena. Stále miešame. Osolíme.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražené kocky vatovca pridáme k udusenej zelenine. Nepridávame žiadne korenie. Vatovec je veľmi aromatický, korenie by mohlo prebiť jeho chuť. Ochutnáme a ak treba dosolíme.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som jedla toto jedlo tak ako ho vidíte na obrázku, s bagetou. Manželovi som ale pridala aj vajíčka ako keď sa robí hríbová praženica alebo lečo s vajcom a bolo to veľmi dobré. Obidva varianty boli výborné, s vajíčkom aj bez vajíčka.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A toto bol náš prvý úlovok z 9. septembra. Ďalšie dva si včera zobral syn a ostatné asi pozbierame zajtra. A to mi muž hlásil, že objavil ďalšie, takže ich bude asi viac ako 14.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

motyka
Tieto huby nezbierame. Nevedela som, že sú jedlé. Musím do atlasu húb.Díky, že si to pridala. Keď nájdeme, tak už určite niečo uvarím. Myslím, že by to bolo možné aj vypražiť, ako bedľu. A s dipom, pochúťka, ako tieto tvoje obidve varianty.
haji
Oh, to je nádhera - vizuelně aj chuťou! Krásný recept, hned bych se hlásila k odběru. Pýchavku jsem několikrát dostala a potvrzuji, že je výborná!
1x evusik
kvakac
Tak tomu hovorím dobrota. Keď ja nemôžem na ne natrafiť, furt sa schovávajú predo mnou. Už to mám uložené.
1x evusik
evusik
@Motyka (13.9.2018 13:14)

Neviem s čím si mýliš vatovec, ale vatovec obrovský sa len tak nezbiera v lese ako iné huby. Vatovec je naša najväčšia huba, dosahuje priemer až 55cm a váhu až 10 kg. Rastie na lúkach a pasienkoch, pri hnojiskách alebo v poraste žihľavy. Dá sa nájsť od júna až do septembra. Väčšinou rastú po búrkach, dlhších lejakoch čo môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti.
No a že sa hlavne vypráža to som spomínala v recepte asi 2x, je to delikatesa. Recept na vysmážaný vatovec som pridala už pred pár rokmi :)
 varecha.pravda.sk/recepty/vatovec-obrovsky-fotorecept/445...
2x haji a motyka
evusik
@Kvakac (13.9.2018 15:57)

ja si pamätám ešte ako dieťa, že sme občas vatovec našli a vždy to bolo na ceste domov z lesa, treba sa poobzerať po miestach okolo bývalého poľnohospod. družstva, staré hnojiská... dnes je veľa pôdy ktorá sa neobrába, pribúda lesných zvieratiek aj rastlín pretože majú kľud a nikto ich neruší... možno sa ti pošťastí :)
evusik
@Haji (13.9.2018 17:31)

niečo na tom bude, lebo mi sme napríklad pred dvomi rokmi vatovce v sade našli ale bohužiaľ neskoro, už boli hnedé a nejedlé, tak sme ich nechali tam kde boli, vatovce sa rozmnožujú výtrusmi tak im to asi pomohlo...
1x haji
tiginko
zišiel by sa nejaký vatovec veru, hneď by som tento pekný recept vyskúšala
1x evusik
motyka
U nás som také veľké tieto huby ešte nikdy nevidela. Také malé - volali sme to práve prašivky u nás nikto nezbieral. Tie nikdy veľmi nenarástli, len potom zhnedli a neskôr "prašili". To asi boli nejaké iné huby. Al keď pri rozrezaní vyzerali presne tak, ako tvoj vatovec. Tak asi bude treba niekde zohnať sadbu a vysiať do záhrady. @Haji - díky za informáciu. Pokúsim sa ho zohnať.
@Evusik , prepáč, ale prvú časť receptu som neprečítala pozorne, tak som to vyprážanie prehliadka. No ale myslím si, že sa až tak nič moc nestalo.
1x evusik
radost
My sme vatovec aj "nasadili"-ale-bohužiaľ..nič..kedysi sme našli-asi to bol vtedy zázrak..bo odvtedy sa nepodarilo..
je to veľmi chutná huba..aj prašivka mladá-tiež ju mám rada..
a naša @Evusik-je do koča aj do voza-jednoducho šik..:-)
1x evusik
evusik
@Motyka (13.9.2018 18:42)

keď sme boli deti tak sme na prašivky, keď už boli suché, skákali, spravilo to baf a nás to bavilo :)
1x motyka
evusik
@Radost (13.9.2018 19:07)

ty mi vždy urobíš radosť :-)
vatovce vraj potrebujú viac dusíku, tak si to treba asi naštudovať, možno to stojí za pár pokusov, ale napríklad náš sused nemá v sade ani jeden vatovec a pritom nás delí iba obyčajný plot, my sme asi viac poslúchali :)

1x radost
evusik
@Haji (13.9.2018 19:21)

ja sa chystám teraz vatovec usušiť a rozmrviť, budem ho v zime používať ako korenie, raz začas si takto suším bedle, vatovec som ešte neskúšala ale píšu, že sa to môže tak uvidím
1x haji
kimlo
Vatovec som nejedol ani nepamatam... skoda ze nie som Vas sused... :-)... skvelý recept ako aj vsetky od Teba.
1x evusik
eruska25
Evusik, tento recept mi prišiel akurát vhod. Manžel totiž doniesol vatovce, včera som jeden vyprážala ako rezne a nič iné som nevygooglila. A tu hľa, poobede Tvoj recept. Samozrejme, že som to dnes varila, parádička, nakrájala som aj dve párky. Vrele ďakujem, veď nemusíme mať len vyprážané.
1x evusik
haji
@Evusik (13.9.2018 21:34)
Několikrát jsem sušila bedle - vyjde z toho taková špongia, hodne porézní. Pokutrovala jsem v drtiči na múku, a není lepší hubové koření. S vatovcem by to mohlo vyjít podobně. Jen mít matroš.
1x evusik
evusik
@Kimlo (14.9.2018 09:26)

Mirko, zas až tak ďaleko nebývame :) ak sa vieš nejako so mnou alebo s mužom spojiť, v sade sú ešte 3 kúsky, teda v sobotu tam ešte boli a ak nedostali nohy tak tam ešte sú, jeden ti rada dám, lebo aj keď sa mi to zle píše, u nás doma to už nikto nechce jesť :)
evusik
@Eruska25 (14.9.2018 12:39)

teší ma, že ti recept chutil :) ja som ho robila už 2x, môj muž si rozkázal lebo mu to veľmi chutilo
evusik
@Haji (14.9.2018 13:24)

ja som sušila bedle presne rovnako a teraz som usušila aj vatovec a zostala som prekvapená, že aj po usušení ostal krásny snehobiely, ale zas nijako zvlášť nevonia, ešte uvidím čo s tým spravím
1x haji
haji
@Evusik (17.9.2018 09:35)
Jasné, leckde je uváděno, že vatovec se k sušení nehodí. Byla bych s klidnou duší, je možné, že se vůně dostaví až po přidání do pokrmu. Když ne, smíchala bych s rozkutrovanou sušenou bedlou, tam mu bude fajn. Jsi šikovná, že jsi do toho šla. Já bedly usušila ze zoufalství /velké množství/. Také jsem načetla, že se k sušení vůbec nehodí. A byla jsem překvapená. Jen jsem musela rozkutrovat, bo ve větších kusech se mi nasušená nelíbila. Bedlový prášek nemá chybu. Jsi šikulka, umíš si zaradit! Přeji krásný den!
1x evusik
eruska25
@Evusik (17.9.2018 09:32)
Presne ako u nás. Dcéra ma požiadala ,aby som ešte raz urobila, lebo ešte jeden vatovec je v chladničke. Tvrdí : Lepšie lečo som v živote nejedla.
1x evusik
evusik
@Haji (17.9.2018 09:57)

s tou bedľou som postupovala presne ako ty, tiež to bol len pokus, že čo z toho bude a bolo z toho výborné korenie... keď dosuším vatovec pridám foto
Včera sme zobrali posledné tri, pre dva si prišla dcéra a posledný sme zaniesli švagrinej, keď sme odchádzali zo sadu v kúte pod plotom som zazrela ďalší, hádam už posledný, takže ak dobre počítam bolo ich nakoniec 16 kúskov. Ten najväčší vážil 1,93 kg.
1x haji
evusik
@Eruska25 (17.9.2018 17:48)

ja som včera robila toto lečo 3x, môj si rozkázal... teraz rozdávame vatovce a s nimi aj tento recept a zatiaľ si každý pochvaľoval, teším sa, že aj u vás doma chutilo :-)
evusik
@Mijaita (19.9.2018 03:40)

krásny recept, škoda, že som ho nenašla skôr... ja som robila tiež polievku, podobne ako ty ale bez vína




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia