Varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. septembra 2012
Varené  zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou (fotorecept)
Foto: sracz

Až 15. septembra som uvidel nové zemiaky. V tej chvíli ma pochytilo „zachcivaňe“ – slinotok, ako u Pavlovovho psa: toto musím a hneď! Presne, Zobraziť celý popisAž 15. septembra som uvidel nové zemiaky. V tej chvíli ma pochytilo „zachcivaňe“ – slinotok, ako u Pavlovovho psa: toto musím a hneď! Presne, ako jedna z mojich tiet, vie ho Pán z koľkého kolena, Maňanény, dávno už na pravde Božej, niekedy v 60-tych rokoch trpela zvláštnou psychickou poruchou ľudovo nazývanou „zachcievanie“. Skrátka, keď ju chytil amok, tak musela. Hoci aj dieťaťu! Uždibnúť kúsok keksíka, čokoládky, cukríka, alebo odliznúť zo zmrzliny. Tak toto sa stalo teraz mne, so zemiakmi!

2
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 000 g „orechové“
2 000 ml
podľa potreby g
3÷4 PL čerstvé
2 hrsť - lístočky
750÷1 000 ml




Postup

  1. 1

    12 ÷ 14 „orechových“ nových zemiakov (teda veľkých asi ako orechy I. akosti, ale v prípade núdze sa musíme uspokojiť aj so starými zemiakami) ~ 1 000 g, vložíme do pomocného hrnca so studenou vodou a posediačky, s hrncom medzi stehnami, ich škrabaním zbavíme šupky; rozrežeme ich na ¼ , vložíme do čistého hrnca, zalejeme vodou, podľa chuti osolíme a dáme variť – vychádza to asi na 12÷15´; uvarené zemiaky scedíme a presypeme do porcelánovej servírovacej misky

    Varené  zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzi zemiaky priložíme 3÷4 PL čerstvého masla, misku prikryjeme pokrievkou, pritlačíme poskladaným „handgerlíkom“ – utierkou – podchytíme a natriasaním premiešame; podľa potreby dosolíme

    Varené  zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zasypeme dvomi hrsťami na hrubo pokrájaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate, opätovným pretriasaním spojíme všetku dobrotu do pestrofarebného celku, do hrnčekov nalejeme studené plnotučné mlieko, priložíme vidličky a po „bratsky“ sa deliac, striedavo, z jedného zdroja, ujedáme so svojou najsamlepšejšou a najsamkrajšejšou polovičkou; nebíčko v papuľkách, teplúčko v bruškách a dušičky naše, blahom a šťastím, na pokoji! Teraz som už iba zvedavý, čo sa mi zachce na budúce (jake zachcivaňe me ulapi na druhiraz)! P. S.: táto jednoduchá dobrota je opäť nádhernou spomienkou na moje detstvo; zvlášť chuťovo úžasný zážitok mám z roku 1952, kedy sme s mojimi rodičmi a bratom, boli na návšteve u Kulangovcov v Tatranskej Lomnici a jedli sme tam práve túto dobrotu posypanú domácim kravským tvarohom, no kyslé mlieko sme nepili, ale ho lyžicami krájali a také veľké hrudky vkladali do úst. Aj mlieko je dnes už nie také ako kedysi, no ……! -:)-:)-:)

    Varené  zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

tricia
Sooo much parsley ???
Ale inac - mnam :)
lusinkab
No dnes tu akosi pribudaju moje oblubene jedla :-) taketo zemiacky a k tomu este kysle mlieko no mnam :-)
medulienka122
Je to výborné, keď sú vonku 40 -tky horúčavy , a hlavne za tým poctivé kyslé mlieko od našich gazdov - nemá chybu
frezia68
Máš pravdu-výborné!Len moje zuby žiadajú vňaťku na drobno a zachcivaňe aj popraženú cibuľku do zlata :-))))))))))).Budze fajna večera.
joel
Ta veru tak jak hvari frezia68
rea1
jedenapolliterka kyslého mlieka čaká v chladničke. ale takého dobrého, z naozajstného neriedeného mlieka od naozajstnej doma chovanej kravy, takého, čo ho treba vytriasať z fľaše, lebo vyliať sa nedá. ja zemiaky neškrabem ani nešúpem, mne chutia také, aj so šupami a petržlen nadrobno. aj s pažítkou z balkóna. už sa teším na večeru. :-))
zinnajdha
odkedy som uvidela nové zemiaky v záhrade, chce sa mi to stále pripravovať...
margaretka28
No to ako ja ked som bola tehotná.:-) Takéto zemiaky som musela mať každý deň na večeru celu jeseň, ked som prišla večer z práce, vždy ma už čakali uvarené čerstvé, no aj som potom porodila valibuka jak sa patrí ! :-))))
sracz
Thanks for yours opportune answer @tricia darling! Yes, you are right, because my lovely & beatifull vife is Queen of Parsley and mylove parsley too soooooooooooooo much! Nepriateľov sa neboj a na množstvo nepozeraj!!! Daj si na porciu lístočkov petržlenovej vňate koľko len chceš - podľa svojej chuti!
sracz
No vidíš, ako sa tu na Varecha.sk stretávajú, aj vďaka jedlu, spriaznené duše? Ďakujem Ti @lusinkab – si milá!
sracz
Pravdu vravíš milá @medulienka – ale keď gazdov s poctivým mliekom v poslednom čase akosi ubudlo! A to už chybu má!
sracz
Šicko po svojej dzeke a šmaku @frezia68 – jaščurka! Ňebuj še Ti nič dzifče mojo, dočekaš še aj rcp na gruľki, bandurki či kompere zo skurku aj zos polninu, ľem maj so mnu kuščok scerpeňa! Potom budze aj obid aj oldomaš na popravku-:) -:) -:)
sracz
Ta veru pravdu hutoriš @joel prepelka – ta jak kebi ši mi zos jazika zľizala a zos duši vicisla!
sracz
Nebudeš ľutovať! Dobrú chuť milá @marianna76 – nieto nad vlastnoručne urobené!
sracz
Vidíš, ako malý “kopanec, či podštuchnutie” – vzácna a milá - @rea1 – dokážu vyvolať superkladnú reťazovú reakciu? Ale aj ja musím s pravdou von! Tú fľašu “vytriasacieho” kyslého mlieka Ti z duše dožičím, ale aj, s povzdychom, závidím! -:)
sracz
Veď aj ja “musím” rýchlo do supermarketu milá @zinnajdha – pokiaľ mi “zelené US kobylky a sarančatá” všetky nové zemiaky nevykúpia! Už sme sa s mojou aj múdrejšou ½ dohodli, že budeme všetko kupovať z pohľadu: “to chcem, alebo to potrebujem”!!! Ale keď ja to tááááááááák CHCEM aj keď naozaj nepotrebujem! -:)))
sracz
Svätá Pravda milá @mama3chlapov – ale čaká Ťa “fuška” lebo Ty musíš nachystať túto váru aspoň z 5 kg nových zemiakov! Nezávidím Ti ani donášku potrebného množstva kyslého mlieka pre tých Tvojich miláčikov, 3 vlkov vždy s prázdnymi žalúdkami! Hovorím aj za seba, na základe vlastných skúseností a zážitkov!
sracz
Tak presne takéto boli naše mamky –predvojnové- @margaretka28 – si veľmi milá, lebo svojim komentom si pohla aj mojou pamäťou. Moja mamka Aňuci ma mala vo svojich 16. a pri príchode na našu matičku Zem som vážil 4,8 kg. Čo moja mamka prevzácna jedla počas toho, keď ma nosila pod srdcom? To sa ani nepýtaj, radšej si počkaj a prečítaj môj ďalší zážitok! Vďaka Tebe – Ty si tá pravá Múza, čo do mňa kopla - už mám osnovu v pamäti, UT a ST som v zamestnaní, ale najneskôr vo ŠT sadnem, napíšem a uverejním! Velikánske Ti buď ĎAKUJEM!
medovnicek
takéto sú aj tak najsamlepšie a petržlenovú vňať milujem na zemiakoch
fialka49
Také zemiačky s kyslým mliečkom mám veeeľmi rada a vychutnávam si ku tomu tvoje krásne pomenovania - „zachcivaňe“, uždibnúť, „handgerlíkom“,zachcivaňe me ulapi na druhiraz, ta jak kebi ši mi zos jazika zľizala a zos duši vicisla! .......... Ďakujem. Píš takto svoje recepty aj naďalej!!!
karolka
Narobil si mi chute, len sa mi vidí čudné, zemiaky veľkosti orecha krájať na štvrtinky. Ja ich varím celé.
lyali
Joj, ja zemiaky ľúbim a moc. Sa Ti ani nečudujem, že „zachcivaňe“ – slinotok na zemiačiky! Také mávam aj ja :-) Rodičia sa snažili dopestovať na záhrade a roli a aj teraz sa nás zbehllo pri tomto jesennom vyorávaní zemiakov ako hadov (v dobrom :-).Ak rátam na roli našich rodičov - mamu a oca a nás 8 súrodencov (1 brat žijúci v Nemecku, chýbal), tak vekový priemer na roli bol 30,7 rokov :-) Veru pekné chvíle so zemiakmi :-)
waocipa
tato fajnovo jedlo asi aj budem mat "zachcowajki"ak hovorime v Poľsku.
aroooo
ale si mi narobil teraz o polnoci chute, ani nezaspím a ak aj,bude sa mi o nich snívať.Pri varení zemiakov by som k nim pridala ešte trochu rasce a pokrájanú cibuľu, dá im lepšiu chuť a potom už len "kradnúť" z misky ešte kúsok,ešte kúsok....
sracz
Pravdu rečieš @medovnicek – dievčička rúča! A petržvňaťka je úžasne superfasaextrapríma extravagáňšpeciál na všetky možné aj nemožné varianty a kombinácie. Už dlhší čas uvažujem, že si ju budem pridávať aj do detskej krupice s práškocukrovým kakaom, čo milujem nadovšetko na svete a žiadne mäsko mi ju nedokáže nahradiť!
sracz
Nápodobne milá @fialka49 – a ďakujem za príjemne sa čítajúci komentík. Rád sa, aspoň písomne a v spomienkach vraciam do írečitého argotu nás „vihodňaroch, ta ňe“?! Musím však rešpektovať všetku Slovač a tak môžem iba takto, sporadicky. Sem tam sa niečo pritrafí v mojich rcp, zážitkoch a diskusiách. Ale prezradím Ti jedno tajomstvo” Iba Tebe! Nikomu to neprezraď, prosím! Už dlhšiu dobu pracujem na útlej knižôčke s mojimi rcp a zážitkami, ktorú píšem tak po „našemu – po vihodňarski“. Žiaľ k písaniu sa dostanem málokedy. Ešte pracujem a akosi sa mi predlžuje, žiaľ iba čas, na relaxáciu i na písanie! Ale snažím sa polepšiť! -:)))
sracz
Slovo som dodržal @margaretka28 - zlatá si, ešte krát ďakujem za Múzin kopanec! Zážitok už aj redakcia „pustila“!
sracz
Ďakujem Ti @karolka milá za koment! Var a jedz podľa Vašich chutí a svojich zvykov! Ja píšem tak, ako chutí mne. Drž sa, prosím, „vihodňarskeho prislovka“ - I tak še da – aj tak še da – ta ňe?!
sracz
Veru tak @lyali milá, vidíš aj „obyčajné“ zemiaky dokážu vyvolať nostalgické spomienky, úžasnú predstavivosť aj na časy dávno minulé! Tak je to aj so mnou. Celý sever Slovenska, Spiš a Šariš vrátane, sú regiony s veľmi dobrou kvalitou zemiakov (švábky, gruliek, ……, komperoch, bandurkoch). Aj ja, aj moje deti, sme chodievali na jesenné zemiakové brigády a naviac dedko_Tatuš z vachtarňi mal políčko nad semafórom, ktorý, ako vachtar, mal na starosti na noc zapaľovať s petrolejovou lampou. Tam sme si aj pri zemiakových hodoch prišli mna svoje – aj my smarkatí kotňaci, aj dospeláci!
sracz
Áno „zachcowajki zos gruľkami“ milá @waocipa zo Stropkova, na ktorý mám taktiež nádherné spomienky na návštevy a prázdniny u krstnej a krstného (Flešárovcov a Zburovcov), výborný perník v obchode u Andrejka a prvý kurz zabíjačky na šudriku s Pánom Mäsiarom Augustinským!
sracz
Kľudne spi, dobre do ružova si oddýchni a na raňajky do 30´ ich môžeš mať na stole milá @aroooo a kľudne si ich prispôsob podľa seba! A urob dupľom, polovicu spotrebujte na frištik a do druhej ½ budeš chodiť a chodiť a chodiť a chodiť, pokiaľ nenavaríš obed! A keď Ti ešte niečo ostane? Fasa! Môžeš pokračovať v kvárení aj pri sledovaní večerných správ TV! Dobrú chuť aj Tebe!!!
jozka2
no sracz k tomu by som ti poslala domaci vyborny kefir z pravych kefirovych zrn ako to robim ja.
jozka2
Sracz,vidim,ze lubis ako kazdy Vychodniar zemiaky s mliekom ,ale boli by ovela lepsie s kyslym mliekom,daj mi svoju adresu a ja ti poslem kefirove zrna aty si sam vyrobis to najlepsie kysle mlieko na sveteaeste aj so spustou probiotik,ja ich obcas musim vyhodit,lebo v americkom mlieku sa im dari vynimocne dobre rastu ako z vody-mlieka.adresu posli na e-mail:dzina25@hotmail.com ak mas o ne zaujem,je s nimi trochu roboty,kazdy den sa musi mliekom menit,ja si robim tak pol hrnceka denne inac by som to nestihla popit/moj manzel veri iba na americky butermilk,on nevie,ze jeto umele ale nechajme ho tak/.Ak sa mi s nimi nechce piplat tak ich obcas dam do chladnicky a proces sa chladom spomali.
sracz
Srdečne Ťa pozdravujem milá zlatá @jozka2 z Des Moines Iowa do niektorého spriateleného kúta prérie! Veľmi pekne Ti ĎAKUJEM as obrovskou vďakou vopred prijímam! "Doraz_učkaj" odpisujem na uvedenú adresu! Moja je taktiež pri profile! Ešte "krát" zdravím, ďakujem a s okamžitou platnosťou ruším všetky objednávky na buttermilk! -:))) Ciao_ko, sevas a dozdziveňa!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia