Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tak na túto moju prvotinu som prenáramne hrdý! Vydarila sa mi k úžasnej spokojnosti s chuťou a mramorovitou kresbou. Pracoval som podľa rcp, na skype vyžobroneného od vzácnej priateľky, Marušky Davalovej z Trebišova_Paričova. Je to kuchárka, majster nad majstrov! Pritom miery a váhy má na jazyku, v rukách a očiach. Práve preto ju asi nedokážem presvedčiť, aby sa pridala na Varechu. Toto je super príloha, spolu s dusenou kapustou k pečeným mäsám. Maruška ju podávala s jahňacinou ja s kurčaťom.

4÷6
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. nástup a prehliadkové defilé ingrediemcií.
  2. 3÷4 rohlíky (môžu byť 2÷3 dňové) a 2 krajce bieleho chleba pokrájame na asi centimetrové kocky (rohlíky v tunajších podmienkach sú „fľo_fľo“, mäkké, tak som použil adekvátne množstvo francúzskej bagetky a chlieb Country Italien) a na sucho ich popražíme na peknú hnedo-červenkastú farbu.
  3. na drobno nastrúhame (alebo pokrájame) veľkú šalotku, alebo stredne veľkú červenú cibuľu a
  4. pridáme ju na malé ~ 5 mm kocky vyškvarenej domácej prerastanej údenej slaniny; premiešame, chvíľočku porestujeme a
  5. restovanie „stopneme“ pridaním 2 PL masla, ktoré necháme iba rozpustiť, premiešame a polotovar necháme vychladnúť!
  6. na malé kúsky pokrájame šunku (alebo údené koleno bez kože, či dobrú domácu údenú klobásu).
  7. do veľkej pomocnej misy, ja som použil z jenského skla, navrstvíme všetky pripravené prvky budúcej „Maruškinej KarleVarle knedle„ – pre istotu zopakujem: pokrájané a opražené kocky bagety a chleba, zaliate a premiešané asi s 200 ml vlažného mlieka, urestovanú slaninovošalotkovú zmes – stopnutú maslom, na hrubo pokrájaný zväzok petržlenovej vňate, pokrájanú vetvičku ligurčeka, 3÷4 rozbité celé vajíčka, pokrájanú údeninu, prdop a po zamiešaní a ochutnaní soľ; ak je zmes mokrá redukujeme ju pridaním potrebného množstva kociek chleba (teraz ich už nemusíme opekať), ak je suchá, pridáme vlažné mlieko – ja som redukoval vajíčkom naviac).
  8. pár minút necháme zmes odpočinúť a naplníme ju do tlačenkového rukáva; ja som použil celofán, na ktorom som z ½ PL zmäknutého masla prstami vytvoril „dvorec“ -
  9. – na ktorý som dal ½ zmesi,
  10. potom celofán zroloval, jeden koniec pevne zaviazal bielou niťou, jemne striasol a aj druhý koniec zaviazal niťou; z pripraveného množstva zmesi mi vyšli dve takéto knedle.
  11. knedle v celofáne uložíme do hrnca s vriacou vodou a prikryté, s občasným otáčaním, ich v priebehu 25´ uvaríme.
  12. Maruškine KarleVarle knedľu krájame až po jej úplnom vychladnutí, inak sa drobí!!! Servírujeme k pečenému – grilovanému - kurátenku (alebo k inému druhu pečeného mäsa) s dusenou hlávkovou kapustou s karamelom, bielym sladkým vínom a so zelenými jablkami.
  13. … domnievate sa, že by takáto porcia chutila aj Vám? Ja som bol za tento môj nový výtvor nádherne pochválený!!!