Vanilkové koláčiky s čokoládovým tofu krémom (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

12
porcií

Postup

  1. Do misy vlejeme hrnček (250 ml) rastlinného mlieka. Pridáme lyžičku jablčného octu a necháme 5 -10 minút postáť. Ak použijete sójové mlieko, zrazí sa. Ale tak to má byť. Ja som použila ryžové, ktoré sa po pridaní octu zmenilo len máličko.
  2. K "mlieku" pridáme cukor a olej. Premiešame.
  3. Do misy postupne preosejeme múku, škrob, vanilku, soľ, kypriaci prášok a sódu bikarbónu a na záver pridáme korenie Sila kvetov (cukor, ruža, nechtík, slnečnica,nevädza, klinček, škorica, zázvor, vanilka).
  4. Vymiešame cestíčko, ktoré rozdelíme do 12tich mufiinkových formičiek.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 - 25 minút. Po upečení košíčky preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
  6. Kým koláčiky chladnú pripravíme si kiwi a agávový sirup.
  7. Kiwi nakrájame na malé kúsky a premiešame s lyžičkou agávového sirupu. Odložíme bokom.
  8. Na krém si pripravíme hodvábne tofu, horkú čokoládu, agávový sirup, vanilku a rastlinnú náhradu mlieka.
  9. Tofu, mlieko, sirup a vanilku rozmixujeme na hladký redší krém.
  10. Horkú čokoládu nad parou roztopíme, necháme trochu vychladnúť
  11. a pridáme k tofu krému. Nabudúce určite množstvo čokolády v kréme znížim (krém bol zbytočne príliš hustý), zatiaľ to ale nemám vyskúšané. Opäť premixujeme. Krém z mixéra zatiaľ nevyberáme. Čokoláda v kréme ešte stuhne. Až pred zdobením uvidíme, či do krému potrebujeme pridať viac "mlieka".
  12. V strede vychladnutých koláčikov vyrežeme kúsok cesta. Kiwi prelejeme cez sitko a necháme chvíľu odkvapkať. Jamky v koláčikoch naplníme kiwi. Vyrezané kúsky cesta môžeme pritlačiť na kiwi, ale ja som ich nepoužila.
  13. Krém premiešame, skontrolujeme hustotu, prípadne pridáme mlieko, či dosladíme. Naplníme ním cukrárske vrecúško s ozdobnou špičkou a ozdobíme koláčiky. Ja som konečne použila aj moje nove cukrárske zdobenie bez mlieka a umelých farbív :) Tieto malé guľky sú farbené riasami, bodliakom, jablkom, mrkvou a čiernymi ríbezľami).
  14. A ešte koláčik v reze :) Recept je inšpirovaný receptami z knihy Vegan Cupcakes take over the world.