Vanilková panna cotta s pomarančovým želé (fotorecept)
Autor receptu: adkas
Tento recept som robila dvakrat. Prvykrat som ho robila s vanilkovym strukom a pouzila
som orange jelly. Nebola som spokojna:) Vadili mi v bielej panna cotte zrniecka z
vanilkoveho struku. Zele bolo chutovo vynikajuce, ale nebolo priehladne a kolecko
pomaranca takmer nebolo vidiet. Cize vysledny efekt: chutovo uspokojujuce, ale nie
vzhladovo. V druhom pripade som pouzila vanilkovy cukor a na priehladnu zelatinu fantu
a zelatinu v platkoch. Je to uz o cosi lepsie, ale stale to nie je ono.
4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- 2 platky zelatiny namocime do studenej vody na cca 5 minut. Fantu mierne zahrejeme a pridame vyzmykanu zelatinu. Zamiesame, kym sa zelatnina nerozpusti.
- Do pripravenych poharov dame platok pomaranca. Pomarance pred pouzitm dobre vydrhnite. Najlepsie je pouzit bio, ale tak tie asi bude problem zohnat. Na zafixovanie platku ( aby sa nehybal) mozeme si pomoct sparatkom. Zalejem cca 3 PL zelatinovej zmesi. Odlozime do chladnicky, kym zelatina stuhne. Trvalo to asi hodinku.
- Namocime 3 platky zelatiny do studenej vody asi na 5 minut. Soft cheese (mascarpone) rozmiesame s cukrom. Smotanu zahrejme, ale nevarime. Pridame vyzmykanu zelatinu a miesame, kym sa zelatina v smotane rozpusti.Za staleho slahania soft chceesu pridavame smotanu s rozpustenou zelatinou.
- Vyberieme sparatka a zalejeme stuhnute pomarancove zele vanilkovou panna cottou. Opatovne polozime do chladnicky stuhnut. Trvalo to priblizne 2,5 hodiny.
- Tak a potom si uz len pochutnavame. Mnaaaaaam.
- II verzia s vanilkovym strukom
1 slahackova smotana + mlieko (doplnit do mnozstva 400 ml)
1 vanilkovy struk
1-2 PL praskoveho cukru
3 platkove zelatiny
1 pomarancove zele
100 ml vody
4 platky pomaranca aj s korou
- Zele zalejeme 100 ml vody a dame zahriat do mikrovlnky na cca 25 sekund.
- toto zele som pouzila
- Rozpustenou zelatinou zalejeme pomarancove kolieska pripravene v poharoch.
- vanilkovy struk vyskriabeme
- v ziadnom pripade vanilkovy struk po pouziti nevyhadzujte! Vlozte ho do jemneho krystaloveho cukru. krasne vam ho prevonia a cukor mozete pouzit pri priprave dalsich dzezertov, ci mucnikov
- Do smotany pridame vykriabane zrniecka vanilkoveho struku a cukor. Zahrejeme smotanu, ale nevarime. Nechame postat 5 minut, precedime a pridame vyzmykanu zelatinu, ktoru sme si namocili do studenej vody na cca 5 minut.
- Zalejeme smotanovo-zelatinovou zmesou stuhnutu pomarancovu zelatinu . Odlozime do chladnicky aspon na tri hodiny stuhnut
- Vrch mozeme ozdobit slahackou a postruhanou korou z pomaranca.
- Dobru chut!