Vanilková panna cotta s pomarančovým želé (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Tento recept som robila dvakrat. Prvykrat som ho robila s vanilkovym strukom a pouzila som orange jelly. Nebola som spokojna:) Vadili mi v bielej panna cotte zrniecka z vanilkoveho struku. Zele bolo chutovo vynikajuce, ale nebolo priehladne a kolecko pomaranca takmer nebolo vidiet. Cize vysledny efekt: chutovo uspokojujuce, ale nie vzhladovo. V druhom pripade som pouzila vanilkovy cukor a na priehladnu zelatinu fantu a zelatinu v platkoch. Je to uz o cosi lepsie, ale stale to nie je ono.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 2 platky zelatiny namocime do studenej vody na cca 5 minut. Fantu mierne zahrejeme a pridame vyzmykanu zelatinu. Zamiesame, kym sa zelatnina nerozpusti.
  2. Do pripravenych poharov dame platok pomaranca. Pomarance pred pouzitm dobre vydrhnite. Najlepsie je pouzit bio, ale tak tie asi bude problem zohnat. Na zafixovanie platku ( aby sa nehybal) mozeme si pomoct sparatkom. Zalejem cca 3 PL zelatinovej zmesi. Odlozime do chladnicky, kym zelatina stuhne. Trvalo to asi hodinku.
  3. Namocime 3 platky zelatiny do studenej vody asi na 5 minut. Soft cheese (mascarpone) rozmiesame s cukrom. Smotanu zahrejme, ale nevarime. Pridame vyzmykanu zelatinu a miesame, kym sa zelatina v smotane rozpusti.Za staleho slahania soft chceesu pridavame smotanu s rozpustenou zelatinou.
  4. Vyberieme sparatka a zalejeme stuhnute pomarancove zele vanilkovou panna cottou. Opatovne polozime do chladnicky stuhnut. Trvalo to priblizne 2,5 hodiny.
  5. Tak a potom si uz len pochutnavame. Mnaaaaaam.
  6. II verzia s vanilkovym strukom 1 slahackova smotana + mlieko (doplnit do mnozstva 400 ml) 1 vanilkovy struk 1-2 PL praskoveho cukru 3 platkove zelatiny 1 pomarancove zele 100 ml vody 4 platky pomaranca aj s korou
  7. Zele zalejeme 100 ml vody a dame zahriat do mikrovlnky na cca 25 sekund.
  8. toto zele som pouzila
  9. Rozpustenou zelatinou zalejeme pomarancove kolieska pripravene v poharoch.
  10. vanilkovy struk vyskriabeme
  11. v ziadnom pripade vanilkovy struk po pouziti nevyhadzujte! Vlozte ho do jemneho krystaloveho cukru. krasne vam ho prevonia a cukor mozete pouzit pri priprave dalsich dzezertov, ci mucnikov
  12. Do smotany pridame vykriabane zrniecka vanilkoveho struku a cukor. Zahrejeme smotanu, ale nevarime. Nechame postat 5 minut, precedime a pridame vyzmykanu zelatinu, ktoru sme si namocili do studenej vody na cca 5 minut.
  13. Zalejeme smotanovo-zelatinovou zmesou stuhnutu pomarancovu zelatinu . Odlozime do chladnicky aspon na tri hodiny stuhnut
  14. Vrch mozeme ozdobit slahackou a postruhanou korou z pomaranca.
  15. Dobru chut!