Vaľkaná štrúdľa

Autor receptu: sovka62

Ja viem, že na Vareche bude už asi stá, niektoré z pridaných som aj vyskúšala, ale vrátila som sa k receptu, ktorý používam asi 40 rokov. Každá líška svoj chvost chváli a v zmysle tohto slovenského príslovia je tá moja najlepšia (aspoň pre mňa). Možno sa niekomu zapáči.

60 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Fotoaparát máme v oprave, použila som mobil a podľa toho to aj vyzerá, ale čo by som chcela od mobilu za 1 € (aj keď v paušále nám to operátor zráta). Tak prepáčte a zapojte svoju obrazotvornosť. Z prvých piatich surovín vypracujte cesto. V miske sa vám bude trošku lepiť, ale keď ho preložíte na pomúčenú dosku, umúdri sa a bude sa vám s ním dobre pracovať. Je ho len kúsok, ale neľakajte sa, bude stačiť.
  2. Aj keď je ho len troška, rozdeľte ho na štyri časti, z každej budete robiť jednu "nohu" štrúdle. Cesto na doske prikryte utierkou a nechajte chvíľu odpočinúť, nie dlho, len kým stihnete ošúpať jablká, prípadne vykôstkovať čerešne. To druhé som zverila manželovi, on chcel štrúdľu, tak nech sa zapojí. A možno sa nájde aj čerešňa s kôstkou, lebo som ho nemilosrdne vyrušila od lyžovania v TV, tak sa aj s čerešňami presťahoval do obývačky a veľmi pochybujem, že pozeral do misy!
  3. Tri časti cesta vráťte do misky, v ktorej ste miesili. Ak ste príliš horliví a misku ste už strčili do drezu a namočili (ako ja), vezmite si inú, nejakú iste ešte nájdete. Dosku dobre pomúčte (aj počas vaľkania) a jednu štvrtinu cesta rozvaľkajte na tenučko. Dá sa naozaj na tenučko, na obrázku nevidieť, že cez cesto presvitajú suky z dosky, ale podľa veľkosti rozvaľkaného plátu a toho, že v tej štvrtine je len 65 gramov múky je jasné, že je tenké. Keby som mala väčšie plechy, dalo by sa rozvaľkať i viac.
  4. Ak chcete mať štrúdle rovnako hrubé, spravte ako ja. 600g zomletého maku som si rozvážila do štyroch kompótových misiek po 150 g a rovnako som rozvážila aj cukor. Za misku z každého si rozprestrite na cesto, najprv mak, na to cukor, poprskajte roztopeným maslom (ja šetrím, dávam naozaj máličko) a pridajte jablká. Jablká som len ošúpala, nekrájala som ich ani nevykrajovala jadrince, aspoň som ich pri strúhaní mala za čo držať. Nikdy jablká nestrúham vopred do misy (jednak mám už plný drez použitých misiek, jednak pustia šťavu a je problém ich rovnomerne rozdeliť na ten cukor).
  5. Kraje sprava i zľava trošku prehnite cez plnku, aby sa vám pri rolovaní nevysýpala a od vrchu môžete začať rolovať.
  6. Jednu (alebo aj všetky) môžte spraviť aj s čerešňami z kompótu, výborná je aj kombinácia čerešní a višní a už som robila aj s marhuľových kompótom a tá kyselkavá chuť bola úžasná.
  7. Keď štrúdľu zviniete, oprite si kraj plechu (ja som vyložila papierom, budem mať menej umývania) o kraj dosky a druhý kraj plechu o brucho, aby ste mali obe ruky voľné a mohli štrúdľu preniesť do plechu. Tie, čo sa stravujete zdravo a máte dosť pohybu, si zavolajte niekoho na pomoc, my lepšie živené pomoc nepotrebujeme, slaninka na bruchu plech udrží. Na plech najprv uložte dve prostredné štrúdle, potom dve vonkajšie. Potrite zvyškom roztopeného masla a strčte do vyhriatej rúry.
  8. Moja teplovzdušná rúra ich upiekla za 35 minút pri teplote 170 st. C, v iných rúrach bude treba pridať 20 st. a čas pečenia bude tiež o niečo dlhší. A nehlcte ju, prosím vás, vrelú hneď po vytiahnutí z rúry (ako moja krajšia polovička, ledva som stihla odfotiť), lebo vám bude zle (môjmu nebolo, ten má žalúdok kačací a aj vrelú štrúdľu prežil v plnom zdraví). Prajem vám dobrú chuť.