Vajcia s paradajkami

Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… alias v „purgatóriu“ (Eggs in Purgatory); tak k tomuto poetickému prekladu som dospel pri bádaní využitia obsahu náhodne kúpenej konzervy „mina Shakshuka Moroccan Tomato Sauce“. Srdce mi zaplesalo, pri rcp varecháčov Tassiedevil a Bogar, ktorí shakshuku už predstavili. Ja som tentoraz použil kúpený konzervovaný základ, po doplnení podľa mojich predstáv chutil naozaj úžasne. Ešteže mám púchovskú pikantnú klobásu zo Slovenska, pripomínajúcu chute domova. Detský variant je prémia trpezlivým!

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som bol tentoraz za „lenivého”, tak som si pomohol konzervovanou morocco shakshukou.
  2. Do panvice som nalial PL olivového oleja, po rozohriatí na prevádzkovú teplotu aj na kolieska pokrájanú púchovskú pikantnú klobásu, ktorú som po krátkom, 3÷5´, opečení zalial konzervou shakshuky, posypal čerstvo mletým čiernym korením, soľou a štipkou doma mletej zmesi vysušených štípacích papričiek.
  3. Tento základ som nechal poriadne prehriať, 7÷10´, pomocou „bruška“ PL vytvoril v ňom štyri jamky a do každej óóópatrne vklepol čerstvé vajíčko. Teraz už stačilo iba počkať necelých 10´ a
  4. podávať s domácim chlebíkom. Obedňajší variant môže byť podávaný s ryžou, orzom, alebo zemiakovým pyreè.
  5. Keďže kamaráti Bogar a Tassiedevil pridali svoju shakshuku sťaby „chlopské ščipace“ verzie, ja na obohatenie škály variantov si dovoľujem pridať jej jemnú detskú podobu: v panvici rozohrej ocesnakovaný olivový olej (strúčiky, ich plátky, alebo pretlačené), pridaj pokrájanú buľvu fenikla, pokrájanú červenú papriku „kápiu“ a 3/4 pokrájaných „pierok“ mladej cibuľky (zv. ¼ na záver. ozdobu), okoreň rascou, sladkou paprikou, čMČK a soľou (à ¼ KL), podlej troškou teplej vody, krátko ohrej, prikryté pomaly, 20÷24´, podus na malom ohreve, až zelenina bude jemne mäkká (ak sa tekutina odparí, priebežne podlej po PL) , pridaj paradajky aj so šťavou, paradajkový taliansky krém a podus ešte 12÷15´, až kým omáčka nepripomína hrudkovitú konzistenciu omáčky na špagety. Pomocou „bruška (konkávy)“ PL urob na povrchu omáčky jamky a pozorne vlož do každej rozbité vajíčko. V zakrytej panvici tak za 10´ uvaríš „volské očká“. Povrch posyp rozdrobeným syrom feta i zv. zelených „pierok“ a servíruj. Omáčku môžeš rozmixovať na krémovú konzistenciu, vrátiť ju do panvice a teraz vlož vajíčka! Základ mojich štipľavých „ščipacich” zásob utešene dozrieva!