Vajcia s paradajkami
Vajcia s paradajkami

Vajíčka v očistci – shakshuka fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. septembra 2018
Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept)
Foto: sracz

… alias v „purgatóriu“ (Eggs in Purgatory); tak k tomuto poetickému prekladu som dospel pri bádaní využitia obsahu náhodne kúpenej konzervy „mina Shakshuka Moroccan Zobraziť celý popis… alias v „purgatóriu“ (Eggs in Purgatory); tak k tomuto poetickému prekladu som dospel pri bádaní využitia obsahu náhodne kúpenej konzervy „mina Shakshuka Moroccan Tomato Sauce“. Srdce mi zaplesalo, pri rcp varecháčov Tassiedevil a Bogar, ktorí shakshuku už predstavili. Ja som tentoraz použil kúpený konzervovaný základ, po doplnení podľa mojich predstáv chutil naozaj úžasne. Ešteže mám púchovskú pikantnú klobásu zo Slovenska, pripomínajúcu chute domova. Detský variant je prémia trpezlivým!

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-1,5 PL
120-150 g
250-333 ml „Morocco“ konzervovaná
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
4 ks




Postup

  1. 1

    Ja som bol tentoraz za „lenivého”, tak som si pomohol konzervovanou morocco shakshukou.

    Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do panvice som nalial PL olivového oleja, po rozohriatí na prevádzkovú teplotu aj na kolieska pokrájanú púchovskú pikantnú klobásu, ktorú som po krátkom, 3÷5´, opečení zalial konzervou shakshuky, posypal čerstvo mletým čiernym korením, soľou a štipkou doma mletej zmesi vysušených štípacích papričiek.

    Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tento základ som nechal poriadne prehriať, 7÷10´, pomocou „bruška“ PL vytvoril v ňom štyri jamky a do každej óóópatrne vklepol čerstvé vajíčko. Teraz už stačilo iba počkať necelých 10´ a

    Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    podávať s domácim chlebíkom. Obedňajší variant môže byť podávaný s ryžou, orzom, alebo zemiakovým pyreè.

    Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže kamaráti Bogar a Tassiedevil pridali svoju shakshuku sťaby „chlopské ščipace“ verzie, ja na obohatenie škály variantov si dovoľujem pridať jej jemnú detskú podobu: v panvici rozohrej ocesnakovaný olivový olej (strúčiky, ich plátky, alebo pretlačené), pridaj pokrájanú buľvu fenikla, pokrájanú červenú papriku „kápiu“ a 3/4 pokrájaných „pierok“ mladej cibuľky (zv. ¼ na záver. ozdobu), okoreň rascou, sladkou paprikou, čMČK a soľou (à ¼ KL), podlej troškou teplej vody, krátko ohrej, prikryté pomaly, 20÷24´, podus na malom ohreve, až zelenina bude jemne mäkká (ak sa tekutina odparí, priebežne podlej po PL) , pridaj paradajky aj so šťavou, paradajkový taliansky krém a podus ešte 12÷15´, až kým omáčka nepripomína hrudkovitú konzistenciu omáčky na špagety. Pomocou „bruška (konkávy)“ PL urob na povrchu omáčky jamky a pozorne vlož do každej rozbité vajíčko. V zakrytej panvici tak za 10´ uvaríš „volské očká“. Povrch posyp rozdrobeným syrom feta i zv. zelených „pierok“ a servíruj. Omáčku môžeš rozmixovať na krémovú konzistenciu, vrátiť ju do panvice a teraz vlož vajíčka! Základ mojich štipľavých „ščipacich” zásob utešene dozrieva!

    Vajíčka v očistci – shakshuka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

chorvatka
Cakcuka je vlastne leco, v ktorom su vsetky suroviny (cibula, paprika zelena a rajciny) v rovnakom pomere; je to alzirske jedlo, tu vo francii sa podava bez vajec dokonca aj stravovacich podnikovych zariadenia. Vas nazov ma prekvapil; No a preco v ocistci ?
marienka44
Ani ja nerozumiem celému receptu a hlavne názvu. Prosím trochu bližšie predstaviť.
sracz
Vážená a milá Marienka44! Aj ja som toto jedlo pripravoval po prvýraz v živote a dokonca so základom v „kúpenskej” konzervovanej podobe. Všetko ostatné som sa o ňom dozvedel, sťa autodidakz, „samoštúdiom”. Takže aj Ty, na všestranné rozšírenie obzoru svojich vedomostí, môžeš bez problémov používať rozsiahly prehľad „strýčka” Google! Srdečne pozdravujem a pridávam aj príslušný link. S hlbokou úctou Šrác Ferry, F(S)VK!  en.wikipedia.org/wiki/Shakshouka...

Shakshouka (arabsky: شكشوكة , hebrejčina: שקשוקה, tiež hláskované Shakshūk, chakchouka) je tácňa vajec pošírovaných v omáčke z paradajok, chilli a cibule, bežne korenenej rascou, paprikou a kajenským korením . Hoci jedlo existovalo v stredomorských a stredovýchodných regiónoch, jeho najnovšia forma vajec a zeleniny vznikla v Tunisku. Slovo "Shakshouka" (arabčina : شكشوكة ) znamená "zmes" v arabskom slangu, konkrétne v tuniskej arabčine; pochádza z arabského slovesa شك translit shakka, čo znamená " držať sa spolu, zhromažďovať sa, držať sa alebo priblížiť". Tuniská Shakshouka sa podávala v panvici.
Paradajkové omáčky na báze rajčiakov boli bežné v celej Osmanskej ríši, v Egypte, Sýrii , na Balkáne a v Maghrebe . Osmanská şakşuka bol pôvodne pokrm z varenej zeleniny s mletým mäsom a pečeňou (Cíger). Paradajky a korenie sa neskôr zaviedli do tácní a vyvinuli sa nezmiešané variácie. Židovským obciam v Osmanskej Maghrebe slúžila Parva (jedlo bez mlieka a mäsa, t. j. neutrálne) vo vegetariánskom variante a tuniskí Židia boli známi vytvorením ostrých verzií vaječného shakshouka.
Presný pôvod je sporný. Podľa židovskej kroniky niektorí historici potravín veria, že jedlo sa rozšírilo do Španielska a na väčší Blízky východ z osmanského Turecka, zatiaľ čo iní si myslia, že pochádza z Maroka . Tretia teória spočíva v tom, že pochádza z Jemenu, kde sa podáva so sahawiq, horúcou zelenou pastou. Hoci jedlo nie je domorodé pre Levant, priniesli ho do Izraela tuniskí Židia ako súčasť masového židovského exodu z arabských a moslimských krajín, kde sa stalo základom pre veľké tuniské, alžírske a marocké komunity. V Izraeli sa shakshouka pripravuje s vajciami, ktoré sú bežne zbierané v prírode, ale môže byť obsahom aj v tureckom menomeri .
Shakshouka je základom arabskej kuchyne (líbyjská, tuniská, alžírska, marocká, egyptská,saudská a levantínska) a tradične sa podáva v liatinovej panvici alebo tajine ako v Maroku.
Niektoré varianty šakshouky sa dajú vyrobiť z jahňacieho mäsa , opekaných celých korení, jogurtu a čerstvých bylín. Iné môžu zahŕňať slané syry, ako je feta . Korenie môže zahŕňať mletý koriander, rascu, papriku a kajenské korenie . Izraelská kuchárska kniha Bishul la-Gever ha-Meshuhrar z roku 1979 obsahuje recept na "Lufgania Shakshuka". To je shakshouka vyrobená z kóšer verzie spamu (tzv dlaň ), ktorý sa pridáva k IDF vojenských prídelov v roku 1950. Podľa publicistu potravín Claudia Roden, tuniskí kuchári pridali k miske artyčokové srdce, zemiaky a fazuľu. Pretože vajcia sú hlavnou zložkou, často sa jedná o raňajkové menu, ale v Izraeli je to aj populárne večerné jedlo a môže súperiť s humusom a falafelom ako národný favorit, najmä v zimnom období.
1x anan
marianne
@Sracz (26.9.2018 22:59)

:-)) si zabil, takáto odpoveď už musí uspokojiť....
ale jedlo úžasné, od ráno do večera môžem takéto jesť, robím podobne, ale dávam ešte paradajky. nedokážem sa toho prejesť....pekný recept