Vaječná super špecialita v mikrovlnke fotorecept

ochino - bez fotkyochino, 20. augusta 2014
Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept)
Foto: ochino

Tento recept vznikol klasicky-keď chlap experimentuje s mikrovlnkou-po niektorých neúspešných pokusoch so samými vajcami som tam začal niečo pridávať,aby to nebolo suché-toto je úplne jednoduchá-základná Zobraziť celý popisTento recept vznikol klasicky-keď chlap experimentuje s mikrovlnkou-po niektorých neúspešných pokusoch so samými vajcami som tam začal niečo pridávať,aby to nebolo suché-toto je úplne jednoduchá-základná varianta a samozrejme- fantázii sa medze nekladú...

5 minút
príprava
2,5 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
30 - 50 g
1 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    vajíčka zbavíme vhodným spôsobom škrupiny a dáme do kompótovej misky pridáme tam aj nakrájaný salám na malé štvorčeky-salám môže byť rôzny-aký práve máme doma-mäkký alebo trvanlivý- alebo aj šunka,debrecínka apod...

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme tam aj syry- aké práve máme- tavený , smotanový- napr. typu lunex apod. môže byť štvorcový alebo trojuholníkový, a tiež trochu mäkkého syra- z črievka- /ale nemusí byť/

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetko spolu s vidličkou zamiešať- syr tavený rozpučiť a zmiešať so salámou a vajíčkami

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    misku dať do mikrovlnky na cca 800W - na 30 sec. / bez vidličky.../

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po prvých 30 sec. nám začnú tuhnúť okraje,stred je ešte tekutý-treba to tou vidličkou. alebo lepšie lyžičkou od okrajov oddeliť a rozsekať-premiešať,a dať na druhých 30 sec.

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po druhých 30 sec,t.j. celkove po minúte to znovu zopakovať-oddeliť prituhujúce okraje od misky a vidličkou -lyžičkou trochu rozsekať a zamiešať a dať ešte na 30 sec. mikrovlnovať...

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    proces teda takto prerušujeme po 30 sec- a trochu premiešavame - pre dve vajíčka je potrebné cca 2 min. /pri jednom stačí menej-cca 1,5 min./

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    toto je výsledok po 2 min-vyzerá to ako praženička- a už v tomto štádiu sa to dá zjesť kto sa ponáhľa... ale treba to ešte vybrať z mikrovlnky a polievkovou lyžicou obísť dookola-oddeliť od skla, a na tú kompótovú misku dať malý tanierik a šikovným otočením to preklopiť na tanierik

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vznikne taká homôlka -na ňu- pre vylepšenie, dáme ešte plátok syra a dáme to ešte raz do mikrovlnky-na 20-30 sec.

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po zapečení plátkového syra ho necháme trochu vychladnúť a už len nejako ozdobiť ja som s kečupom chcel narýchlo spraviť akože smajlíka...chichi- ale lepšie je napr. srdiečko, a pod.. Inak to netreba vôbec soliť,lebo saláma a syry sú dosť slané. niekto si tam môže pridať iné druhy syra,alebo bylinky,atď...

  11. 11

    pridávam ešte obrázok v reze -ako koláčik... K tomu už len kúsok domáceho chleba alebo pečiva... prajem všetkým /čo sa to odvážia spraviť.../ - Dobrú chuť!

    Vaječná super špecialita v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

smejkad
:-))))
no, ked robim v mikrovlnke volske oko, nadobku vytriem maslom alebo olejom a neprilepi sa, nemusis oddelovat :-)
ked das plytku nadobku, nemusis miesat, spravi sa ti skoroakobyhemendex :-)
a ked ta teraz zacnu pranierovat ze tavene syry a podobne - kasli na to, pokial to nejes 3x denne, umries na ine :-))))))))))
ochino
Vďaka za komentáre- mirop sa hneď začal modliť-a to je správne...
na komentáre odporcov tavených syrov sa snažím psychicky pripraviť-moja stará mama ešte kedysi ozaj dávno hovorila-chlapče-jedz-ani nevieš od čoho stučnieš...samozrejme že ak to človek nerobí často-je to O.K.
sjuz
neviem, či vie autorka "receptu", že mikrovlnka mení štruktúru bielkovín...a tie potom nie sú vhodné, dokonca sú škodlivé pre náš organizmus...mikrovlnky všeobecne je lepšie doma vôbec nemať. Nieto v nich ešte "variť"..
ochino
pre sjuz -tá "autorka" píše že je to chlapský experiment, a podľa toho to aj vyzerá- ale netreba sa toho báť-robím aj špeci zemiačky v mikrovlnke a sú ozaj dobré-oblížprst...
robí sa to samozrejme len občas-a každé jedlo sa aj tak
posväcuje modlitbou-takže potom to už vôbec neškodí...
rea1
tvoja stará mama bola múdra žena. :-)) ja som zas počula také: dobrý prase všechno spase. ale to ani nahlas napísať nesmiem, lebo ma všetci tí, ktorí sa zásadne stravujú iba zdravo a nikdy nič nezdravé do úst nedali, ukrižujú. keď ti to chutí, prečo nie. ale ja osobne by som to asi pacla na panvicu, mám dojem, že by tá praženica bola rýchlejšie.
megdesign
@sjuz pravdu mas. Microwave meni strukturu bielkovin. Z kvapalnej na pevnu. ;)


Mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia definovanej frekvencie. V mikrovlnných rúrach sa používa frekvencia 2 450 MHz. Ak takáto elektromagnetická vlna zasiahne vhodnú elektricky nabitú látku, rozkmitá ju. Molekuly vody majú kladné a záporné náboje rozdelené nerovnomerne – na jednom konci prevláda kladný a na opačnom záporný náboj. Keď takúto molekulu zasiahne elektromagnetická vlna, pohne s ňou – pootočí ju a následne opačná polvlna žiarenia ju pootočí na druhú stranu. Molekuly vody takto do seba narážajú a dochádza k ich vzájomnému treniu. Dipóly pri rýchlo sa meniacom striedavom elektrickom poli nestíhajú sledovať tieto zmeny, pri natáčaní musia prekonávať určitý odpor, čo je spojené so stratou energie (tzv. dielektrické straty). Táto stratová energia sa premieňa na teplo. Technicky sa tento spôsob ohrevu nazýva dielektrický.

Zdrojom tepla sú dva procesy – teplo vznikajúce v dôsledku hysterézie, ktorá vzniká medzi pôsobiacim striedavým elektrickým poľom a v molekule indukovanou elektrickou odozvou vplyvom zotrvačnosti molekuly a čiastočne aj vplyvom medzimolekulového trenia, ku ktorému dochádza pri prekonávaní medzimolekulárnych príťažlivých síl. Veľkosť tepla závisí od veľkosti elektrického náboja, druhu a množstva ohrievanej látky a od tvaru jej molekúl.

Teplo vzniká v celom objeme žiarením zasiahnutej zohrievanej látky takmer súčasne (žiarenie preniká aj do objemu látky a tú zohrieva zvnútra, pričom je postupne molekulami pohlcované). Hrúbka zohrievanej vrstvy závisí na obsahu vody v látke.

Voľba frekvencie žiarenia pre mikrovlnný ohrev potravín je kompromisom medzi ohrievaním potravín a prestupom cez ne. Ak by bola zvolená nižšia frekvencia, vlna by prechádzala potravinami bez vytvorenia tepla, pretože molekuly by kmitali voľne, čo by umožnilo zachovanie elektrického poľa bez toho aby vznikli dielektrické straty. Podobne, keby sme zvolili vyššie frekvencie, vlna by sa úplne absorbovala na povrchu potraviny.

Materiály, ktoré mikrovlny ohrievajú sú voda, cukor a tuk. Mikrovlny patria podobne ako rádiové, infračervené a viditeľné žiarenie medzi neionizujúce žiarenie. To znamená, že dokážu elektróny v atómoch rozkmitať, ale nedokážu ich vytrhnúť a spôsobiť tak chemickú zmenu v látkach. Z tohoto hľadiska je pôsobenie mikrovĺn rovnako @ne škodné, ako je tepelné žiarenie (podobne však, ako u tepelného žiarenia prebytok energie spôsobí popálenie). Mikrovlny zároveň neprenikajú cez kovové predmety (odrážajú sa od nich), pričom sú schopné prenikať plastom, sklom, keramikou, papierom… a teda priamo ohrievať potraviny umiestnené v nádobe.
megdesign
Netreba verit neakym "odbornikom", co odsudzuju vydobytky dnesnej doby.
ochino
pre radox1-že kolkokrát treba dvierka otvoriť-ja som to otváral počas procesu 3x-po každých 30 sec.a a 4-tý x to sa už vyberie a otočí-už len kvôli plátkovému syru.
Vysvetlím ešte rozdiel-na začiatku hovoril smejkad,že robí volské oko alebo niečoakobyhemendex-a na to je vhodná plytká nádoba-to je O.K. Toto je ale robené naschvál v kompótovej miske,aby po vyklopení vznikla nie placka,ale pekná homôlka-kopček. Ja som to viackrát otváral aj kvôli nafoteniu jednotlivých fáz vývoja.Keby sa to nechalo v kuse celé 2 min,tak z toho vznikne hrnček var-
pretečie to cez misku a okraje by boli viac stuhnuté oproti stredu-takto-po 2-3 premiešaní je z toho pomerne homogénna hmota a lepšie ide oddeliť od skla-výsledok je pekný ozdobený kopček,ktorý v sebe čosi skrýva...prekvapenie...
staflik
Nemám nič proti tomuto receptu a ani jeho autorovi, však každý si navarí "podľa svojho gusta", mňa však podobné recepty neoslovujú. Podľa môjho názoru by však redakcia mala začať uvažovať nad kultúrnou úrovňou komentárov pri receptoch, v ktorých by nebolo povolené hodnotiť kvalitu receptov a týmto spôsobom urážať vkladateľov receptov. Možno by potom bolo na Varecha.sk menej diskutujúcich, ale prezentovalo by sa tu väčšie množstvo šikovných ľudí, ktorí majú čo ponúknuť, ale nechcú sa prezentovať svojimi výtvormi, aby sa nestali terčom výsmechu diskutérov na vareche. Varecha.sk a recepty na nej majú stále slabšiu úroveň, pribúdajú recepty na úpravu vajec, samé syry Bambino a pod. a aj dobrí kvalitní varecháči, ktorí pridávali kvalitné recepty odchádzajú na iné weby a svoje blogy.
ivav
suma sumarum, rýchlejšie by to bolo na panvici, ale malo by to iný tvar
ochino
súhlasím s jaja433-pýta si to ešte cibulku,alebo aj cesnačik-toto je len
taký základ a keď sa dá navrch aj 2 ks plátkov-je to celé pekne schované ako syrový kopček...
ešte raz Ďakujem za všetky komentáre , kritické názory ma už nezraňujú,každý má svoj názor,a myslím si že kvalitných receptov
na vareche je dosť,zrovna tieto moje posledné k nim moc nepatria,ale
je to jednoduché,originálne a celkom jedlé...
evanaaa
Mne sa to celkom pozdáva, raz za čas neuškodí, aj keď nekupujem tavené a črievkové syry, neodsudzujem za ne nikoho, ako to tu niektorí robia, chute máme každý iné, treba si prispôsobiť, a aj tí, čo si myslia, že sa zdravo stravujú, to nerobia na 100%, zhrešia aj keď o tom nevedia. A že sa to dá na panvici - tu ide aj o ten tvar a o zmenu nielen pre chuť ale aj pre oči. A o vhodnosti sem pridania toho či onoho receptu by som nediskutovala, niekto má rád zložité či kvalitnejšie, iný zasa aj tie jednoduché.......alebo oboje, dá sa predsa vybrať. Aj to, čo si tu chcem pozrieť a čo len prejdem očami a idem ďalej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia