Vajcová polievka na kyslo

Autor receptu: janazjarku

Naša obľúbená polievka, ktorú tradične varievam na Veľkú noc. Nebojte sa môže sa variť hocikedy trebárs aj v stredu :-)

6
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Údené mäso dáme variť spolu s bobkovým listom. Uvarené mäso vyberieme a vývar dochutíme soľou podľa potreby, lebo každé údené je nasolené inak. Pripravíme si svetlú zápražku s hladkej múky, keď je múka opražená pridáme červenú papriku /najlepšia býva od uja z tržnice/ a zalejeme studenou vodou .Ja viem, že zápražku pripraviť vie skoro každý, ale možno sú tu mladé gazdinky čo tiež ako ja obchádzali kuchyňu! Zápražku vmiešame do vývaru a necháme za občasného miešania povariť cca 15 minút potom vlejeme plnotučné mlieko /veľmi dobré je trvanlivé/ necháme zovrieť a odstavíme.
  2. Do väčšej rajnice dáme variť asi 4 litre vody s octom. Keď voda začne vrieť vpúšťame do nej vajíčka /počet podľa chuti/ , ale pozor nemiešať ! Vajíčka sa pekne zrazia okolo žltka vytvoria "perinku". Uvarené vajíčka nie veľmi na tvrdo /sem tam opáčim prstom/ vyberieme "deravou" varechou rovno do odstavenej polievky. Polievku už potom nedochucujeme octom, lebo po vložení octových spúšťaných vajíčok mierne zhustne .
  3. Údené mäso pokrájame a vložíme do hotovej polievky. Polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť milí varecháči.