Vajcia v košieľke (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Ďalšia vaječno-syrová inšpirácia, vhodná ako raňajky, teplé predjedlo, vložka do polievky,
alebo prívarku, či samostatná večera.
2 porcie |
12 minút príprava |
10-15 minút na 180 °C |
Postup
- Recept veľmi jednoduchý, čo sa týka surovín. Viac treba dávať pozor pri jeho realizácii, robila som ho prvý krát, takže nejaké muchy som vychytala:-)
- Vajcia rozbijeme, bielky vylejeme do misky na šľahanie a pokiaľ možno neporušené žĺtka vylejeme po jednom do maličkých zapekacích misiek, ktoré sme predtým poriadne vymazali maslom alebo olejom. Ja som robila v okrúhlych formičkách, ale to neodporúčam, po upečení sa mi vajíčka vyberali len s ťažkou biedou a počas pečenia vytekalo trocha bielka na zapekaciu podložku. Z bielok vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a vmiešame doň postrúhaný syr (ak je moc slaný, bielka pri šľahaní nesolíme). Niekedy v polčase si predhrejeme rúru na 180°C.
- Sneh môžeme ochutiť aj posekanou pažítkou alebo nejakým obľúbeným korením. Lyžicou ho opatrne navrstvíme na žĺtka vo formičkách. Trocha mi z neho aj ostalo, ak by som bola robila v mištičkách, zrejme by sa bol minul celý. Podstatné je, aby sa vajíčka dali vybrať po upečení z formy/misky. Ak máte radi poriadne prepečené, pečte ich dlhšie, ak nie, nechajte ich v miske a čas pečenia si skráťte. A možno sa podaria aj bez akejkoľvek formy, len na pekáčiku.
- Sneh dostane peknú zlatistú farbu. Ja som svoje piekla 15 minút, aby som ich mohla vybrať z formičiek. Chuťovo výborné, použila som totiž údený ovčí syr. Vajcia nevýraznej chuti znesú charakteristickejší syr. Na raňajky som použila k servírovaniu hrianky poliate olivovým olejom a potreté cesnakom, nejakú zeleninku a vrch som ešte posypala opraženými slnečnicovými jadierkami, mám ich v zásobe. Viem si tie vajíčka predstaviť aj osobitne, ako výživné a chutné jedlo.