Pečené zemiaky

V rúre pečené zemiaky so smotanou a mletým mäsom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduché pekáčové jedlo :-)

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme asi 1 kg zemiakov, ale záleží aj od vášho plechu. Dalej cca 0,6 kg mletého mäsa. Suroviny si môžte vlastne vždy prispôsobit.
  2. Zemiaky očistíme, pokrájame na tenké krúžky, dobre osolíme a posypeme rozmarínom. Ja som dala 1 kl mletý a za 1 kl drvený rozmarín. Napokon zemiaky dobre pomiešame.
  3. Do misky dáme mäso, nadrobno pokrájanú väčšiu cibulu, mleté č.korenie, mletú rascu a sol podla potreby. Dobre premiešame a zo zmesi vytvarujeme malé placky :-) ako köfte.
  4. Na smotanovú zálievku potrebujeme hustú smotanu, ja tu mám 20%nú. Dalej vajíčka a mlieko. Do misky dáme zo 3-4 poriadne kopcovitych PL smotany a vajíčka, premiešame/prešlaháme metličkou a celé zriedime mliekom. Ja som dala 1,5 dl mlieka. Zálievka nemá byt príliš hustá. Môžme aj trocha osolit.
  5. Na pekáč striedavo ukladáme zemiaky a mäso. Ja som dávala mäso medzi každy 2-3tí zemiak, tak presne aj všetko vyšlo :-) Napokon ich zalejeme smotanovou zálievkou a dáme piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C.
  6. Zemiaky som piekla od bodu varu 30 minut odkryté a potom cca 30 minút ešte prikryté alobalom. Ale to sa už každý prispôsobí svojej rúre a na skúšku sa pravdaže do zemiaku pichne, či je už mäkký :-)
  7. Podávame podla chuti s kyslou uhorkou, čalamádou, baraními rohmi atď :-) Na obmenu si môžte zakaždým rozmarín zamenit za iné bylinky a tak budete mat zakaždym akoby nové jedlo na stole ;-P Dobrú chuť.