Perníkový koláč
Úžasný rýchly perník so šľahačkovým krémom (videorecept)
Autor receptu: sons
Voňavý a rýchlo upečený perník je ohromným zákuskom nielen na obyčajný víkend. Vďaka vrstve lahodného šľahačkového
krému to bude sladká bomba aj na sviatky!
24 porcií |
50 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Do misy dáme mlieko, vajcia, tekutý med a vanilkový extrakt. Všetko spolu krátko vyšľaháme.
- V druhej mise spojíme suché ingrediencie, a to múku, cukor, mleté lieskovce, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ.
- Do tekutej zmesi zašľaháme múčnu zmes. Robíme to postupne na dva až trikrát na nízkom stupni otáčok. Na záver ešte krátko zašľaháme roztopené mierne vychladnuté maslo.
- Pripravené perníkové cesto nalejeme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 25 minút. Hotový perník necháme vychladnúť.
- Krém:
V mise vyšľaháme nátierkové maslo s vanilkovým extraktom a s práškovým cukrom. V druhej mise vyšľaháme smotanu so stužovačom. Šľahačku jemne zapracujeme do zmesi nátierkového masla.
- Krém rozotrieme na vychladnutý perník, nakrájame ho na rezy a môžeme ešte ozdobiť orechmi a sušeným ovocím.
- Naše tipy:
Na ozdobenie sa perfektne hodia aj zdobené perníčky.
Do krému môžete podľa chuti pridať aj škoricový cukor namiesto klasického a môžete vynechať aj vanilkový extrakt.