Mrkvový koláč

Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Základ tohto koláčika vznikol už dávnejšie spojením viacerých receptov - a časom som ho vypiplala až k tejto konečnej verzii. Napriek tomu, že patrí k tým zdravším maškrtám, je chuťovo neskutočný - nadýchaný, šťavnatý, voňavý. Jednoducho je úžasný - nadýchaný mrkvovo- jablkový korpus s kúskami orechov a kandizovaného ovocia, voňavý pomarančový džem a jemný pomarančový krém spolu s posypom z vlašských orechov a kokosovej čokolády tvoria dokonalý celok. Jeden kúsok nikdy nestačí.

20 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s jedlou sódou, práškom do pečiva a škoricou, jogurt, ručne vmiešame strúhanú mrkvu, jablká, orechy, kandizované ovocie a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Na foto surovín sa mi nevošiel cukor, Margotka, orechy a jogurt som zabudla priložiť.
  2. Cesto vylejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie a pečieme na 175 - 180 °C cca 30 - 40 minút (skontrolujeme špajľou). Necháme vychladnúť.
  3. Na krém vyšľaháme tvaroh s cukrom, šťavou a nastrúhanou kôrou z pomaranča a nakoniec jemne vmiešame mascarpone (pokojne môže použiť aj samotné mascarpone alebo iba tvaroh). Ak máme, môžeme pridať pomarančový likér, ktorý ešte zvýrazní pomarančovú chuť, ale nie je to podmienkou.
  4. Vychladnutý koláč potrieme džemom (ja som mala príchuť horký pomaranč aj s kúskami pomarančovej kôry a bol úžasný - ak nemáte pomarančový džem odporúčam použiť marhuľový) a pomarančovým krémom. Ozdobíme mletými alebo sekanými vlašskými orechmi a strúhanou Margot čokoládou, ktorá sa chuťovo výborne hodí k mrkvovému korpusu a pomarančovému krému - odporúčam Margot čokoládu nenahrádzať klasickou čokoládou, koláč bude síce aj tak dobrý ale tá Margotka tam dodá neskutočnú chuť.