Domáce kaiserky

Úžasné domáce kaiserky (Kaisersemmeln) (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Chrumkavá kôrka a ľahučká striedka :-) Najlepšie raňajky sú s voňavým, čerstvo upečeným domácim pečivom! Chuť a vôňa sa s obchodnými nedá porovnať.

17 ks
porcií
20 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Pridáme tekuté maslo a v 2 dl mlieka napučané droždie. Vodu pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré ešte s trochou múky vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
  2. Zatiaľ si pripravíme rôzne semienka na posyp, ale nie je to nutné :-) Ďalej trochu vody na potretie žemlí pred pečením a aj mištičku vody, ktorú dáme na spodok rúry počas pečenia. Z mištičky sa počas pečenia voda vyparuje a od toho budú naše žemle príjemne chrumkavé a aj sa oveľa ľahšie nadvihujú pri pečení :-)
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 17 rovnakých častí a každý kúsok ešte raz krátko vymiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 10 minút oddychovať.
  4. Po uplynutí času bochníčky vyvaľkáme a formujeme / ručne skladáme do tvaru kaiserky. Najlepšie je pozrieť si presné skladanie vo videu, lebo hoci veľmi rada vypisujem postupy, to skladanie fakt neviem opísať :-) Napokon hotové kaiserky pokladieme obrátene na pomúčenú dosku a necháme takto 20 minút podkysnúť. Vzorom nadol sa kladú preto, aby pri podkysnutí nezmizol ;-) Za tento čas rozohrejeme aj rúru na 210 °C a dáme do nej aj mištičku s vodou, najlepšie už s horúcou, aby začala vrieť, kým sa rúra rozohreje na 210 °C.
  5. Žemle pokladieme na suchý plech, potrieme poriadne vodou a pofŕkame aj plech. Posypeme podľa voľby semienkami a dáme piecť do rúry na 20 minút. Vlastne pekne do zlatista :-) Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trochu inak.
  6. Kaiserky sú výborné, ľahučké a zvonka chrumkavé :-) Verím, že skúšku neoľutujete! Moja rodinka sa vždy poteší keď upečiem k raňajkám takéto čerstvé pečivko. Prekvapte aj vy vašich doma s čerstvo upečenými kaiserkami! Prajem dobrú chuť!
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube