Úžasná zeleninová polievka

Autor receptu: tinka30

Túto polievočku som si raz dávno nakombinovala, keď som pozerala s deckami kreslenú rozprávku Ratatouille. Keď som sledovala, ako tam ten "zvierací" kuchár prihadzuje rôzne ingrediencie a zeleninku do hrnca s bielou bublajúcou tekutinou, dostala som neuveriteľnú chuť na nejakú mliečnu zeleninkovú polevočku. Tak som vytiahla hrniec, otvorila chladničku a vznikla táto polievočka. Milujú ju obe moje deti, dokonca aj manžel, ktorý nie je zrovna "polievkový" ani "zeleninový", no a samozrejme aj ja.

Suroviny

Postup

  1. V prvom rade si očistíme a nakrájame zemiaky na kocky a petržlen na tenké polkrúžky. Dáme ich do hrnca, pridáme bobkový list, čierne aj nové kornie a roztlačený alebo na drobno nasekaný cesnak, zalejeme vodou osolíme a privedieme k varu.
  2. Kým nám voda so zemiakmi zovrie, umyjeme a nakrájame si ostatnú čerstvú zeleninku. Pórik aj kápia by mali byť nakrájané na tenké rezance. Paradajky rozkrojím na štvrťky, ktore potom nakrájam na tenké plátky. Keď voda začne vrieť, pridáme mrazenú zeleninovú zmes a znova privedieme k varu a varíme kým nám zemiačky zmaknú.
  3. Kým sa nám zeleninka varí, opražíme si múku na zahustenie, buď na sucho alebo na oleji.
  4. Keď sú zemiačky makké, pridáme čerstvú zeleninku-kápiu,pórik a paradajky. Tým sa nám polievočka trochu schladí, takže znovu privedieme k varu a okamažite pridáme šľahačkovú smotanu a zahustíme opraženou múkou. Ochutnáme, a ak je treba, dosolíme.
  5. Odstavíme z ohňa a a necháme polievočku ešte cca 15 minút postáť, kým ju začneme podávať, aby sa dostalo do polievočky viac chuti z nazáver pridanej zeleninky. Kto je však nedočkavý, môže si nabrať hneď :) Čilli omáčkou si dochutí každý svoju porciu zvlášť, podľa vlastnej chuti.
  6. Ešte malá poznámka na záver: Keď pridáme pórik, kápiu a paradajku, už pridlho nevaríme, len privedieme k varu a snažíme sa čo najrýchlejšie polievočku dokončiť, aby sa nám táto zeleninka neuvarila uplne- má ostať trošku chrumkavá. Dobrú chuť.