Utopence - jednoduché a dobré

Autor receptu: ckatka

Obľúbené jedlo môjho manžela a jeho kamarátov. Po niekoľkých pokusoch sme sa ustálili na tomto recepte a vychválili ho aj starší štamgasti :-) Recept si prispôsobujeme podľa toho, čo doma máme a či u nášho mäsiara majú momentálne krajšie špekáčky alebo hrubé párky.

Postup

  1. Z prvých 8 surovín uvaríme nálev-jeden diel je u mňa obvykle taký cca decový pohárik (aj trošku menší), necháme ho vychladnúť. Zo skúsenosti - jedna vyvarená sušená chilli paprička veľa vody nenamúti - kto chcete pikantnejšie, dajte si viac, alebo medzi párky pohádžte feferóny. Nálev môžte uvariť aj deň dopredu, bude pripravený, keď zrazu zistíte, že práve teraz máte 20 minút na nakrájanie párkov a cibule :-)
  2. Špekáčky (alebo párky) ošúpeme (nemusíme ak sú také, čo netreba, alebo čo sa výnimočne zle šúpu), prekrojíme pozdĺžne na polovice a porobíme do nich nožom zárezy - do nich môžme povtláčať nakrájaný cesnak, ale robí sa to zle, cesnak sa lepí na prsty a zo zárezov vypadáva - ja ho jednoducho pohádžem pri ukladaní na párky. Cibuľu nakrájame na tenké koleska - osvedčil sa mi taký ten malý WS krájač, nestihnem si ani poplakať a prsty dorezať.
  3. Do zaváracích pohárov, dóz, alebo iných sklenených nádob (fľašu na mlieko nie, zle sa to bude vyberať) ukladáme: - vrstva cibule - vrstva špekáčkov - kúsky cesnaku - prelejeme trochou nálevu - pár guličiek borievok (nemusíte, ja dávam), prípadne spomínanú feferónku, fantázii sa v tomto prípade medze nekladú - prípadne nejaká vetvička byliny typu rozmarín, tymián...ak doma máte - nemusí sa - a znova - cibuľa, špekáčky, cesnak.... - doliať nálev po vrch Navrch nalejeme za lyžicu oleja, zatvoríme a dáme na chladné tmavé miesto aspoň na týždeň. Kto má rád poctivú klasiku, do pohárov dáva len cibuľu, špekáčky a cesnak. (A nálev, pravdaže).
  4. Toto množstvo mi vychádza tak na 2-4 7decové zaváracie poháre (záleží ako veľmi sa mi tam podarí tie suroviny narvať). Špekáčiek treba na jeden 7dcl pohár tak 5 -6 ks, párkov tak 4-5. Uvidíte sami, koľko zmestíte. Sedemdecové robím preto, lebo sa prakticky premiestňujú (do práce, na návštevu a pod.) a v pohode sa zmestia do poličky v chladničke ak nemáte vhodnú pivnicu a v špajzi máte v týchto horúčavách teplo. Najradšej to robím do takých tých baňatých širších pohárov (napr. z olív), ale dúfam, že už sa konečne dokopem k tomu kúpiť si nejakú širšiu dózu. V chlade vydržia prakticky neobmedzene (kým sa nezjedia), ja robievam naraz vačšie množstvo vtedy, keď vidím, že predošlé zásoby sa už povážlivo míňajú, alebo keď má mäsiar super akciu na párky :-) vyhnem sa tomu, aby mi ich vyžierali už na druhý deň.