Cestoviny

Ušká (orecchiette) trochu netradične (fotorecept)

Autor receptu: tiamostef

Netradične, pretože tradične sa tento typ cestovín pripravuje buď s brokolicou alebo sa robia broccoleti či cime di rapa. Dnes sú to cestoviny orecchiette, ale výborne sa hodia aj paccheri či calamarata, môzeš však použiť aj cestoviny čo nájdeš v špajze, odporúčam ale pasta di grano duro (cestoviny z tvrdej pšenice). Guanciale, ak ho v obchode nemajú, skús pohladat aj údený bravčový podbradok (lalok) nie paprikový. Na posypanie cestovín je parmezán (Parmigiano Reggiano) alebo Grana Padano.

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do panvice si daj osmahnúť natenko nakrájané guanciale (údený lalok), keď pustí masť a je málo, môžeš pridať 1 lyzičku masti (ja väčšinou pridávam), pridaj nakrájanú, umytú a cez sitko scedenú čakanku, trochu mletého korenia a soli.
  2. Podlej 1 dl bieleho vína a podus, cca 5 minút (kým nezmäkne, môžeš pridať trochu vody ak chýba). Podusené odstav zo sporáka.
  3. Medzitým si daj do hrnca zovrieť vodu, keď vrie, pridaj soľ a cestoviny, uvar podľa návodu na obale. Keď sú cestoviny "kvázi hotové" (chýba 1 minúta), pridaj ich do panvice s čakankou a na jemnom plameni trochu spolu orestuj cca 1 minútu. Aby cestoviny neboli suché, použi na podliatie vodu z cestovín (obsahuje škrob) 1-2 naberačky ale tak, aby cestoviny neplávali, radšej vodu priebežne pridaj aj na 2-3 krát.
  4. Vypni panvicu a hotovo. Ricottu môžeš zamiešať teraz (80 g, približne 2 lyžice) alebo na tanieri pridať ako na fotke a na záver posypať parmezánom.