Cestoviny
Ušká (orecchiette) trochu netradične (fotorecept)
Autor receptu: tiamostef
Netradične, pretože tradične sa
tento typ cestovín pripravuje buď s
brokolicou alebo sa robia
broccoleti či cime di rapa.
Dnes sú to cestoviny orecchiette,
ale výborne sa hodia aj paccheri či
calamarata, môzeš však použiť aj
cestoviny čo nájdeš v špajze,
odporúčam ale pasta di grano
duro (cestoviny z tvrdej pšenice).
Guanciale, ak ho v obchode
nemajú, skús pohladat aj údený
bravčový podbradok (lalok) nie
paprikový.
Na posypanie cestovín je
parmezán (Parmigiano Reggiano)
alebo Grana Padano.
2 porcie |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Do panvice si daj osmahnúť natenko nakrájané guanciale (údený lalok), keď pustí masť a je málo, môžeš pridať 1 lyzičku masti (ja väčšinou pridávam), pridaj nakrájanú, umytú a cez sitko scedenú čakanku, trochu mletého korenia a soli.
- Podlej 1 dl bieleho vína a podus, cca 5 minút (kým nezmäkne, môžeš pridať trochu vody ak chýba). Podusené odstav zo sporáka.
- Medzitým si daj do hrnca zovrieť vodu, keď vrie, pridaj soľ a cestoviny, uvar podľa návodu na obale.
Keď sú cestoviny "kvázi hotové" (chýba 1 minúta), pridaj ich do panvice s čakankou a na jemnom plameni trochu spolu orestuj cca 1 minútu. Aby cestoviny neboli suché, použi na podliatie vodu z cestovín (obsahuje škrob) 1-2 naberačky ale tak, aby cestoviny neplávali, radšej vodu priebežne pridaj aj na 2-3 krát.
- Vypni panvicu a hotovo. Ricottu môžeš zamiešať teraz (80 g, približne 2 lyžice) alebo na tanieri pridať ako na fotke a na záver posypať parmezánom.